måndag 4 mars 2019

Konstant energimängd

Evolution i snabbare takt
Eftersom universum med mycket stor sannolikhet är ett nollsummespel av energi finns självklart möjligheter till ett rikt mänskligt liv även efter den oljedrivna ekonomiska boom världen upplevt de senaste 150 åren. Oljan har varit och är fortfarande den billiga energikälla som får stora delar av våra globala ekonomier att rulla. Inte minst tack vare tvärvetenskaplig forskning är jag helt övertygad om att människan kommer att knäcka koder för att effektivt ersätta den billiga effekt oljan under lång tid representerat. Inte minst det sannolika att universum är ett nollsummespel skapar rum för energioptimism. Kombinationen av effektiva fossilfria energisystem, inklusive effektfulla batterilösningar, och kreativa entreprenörer borgar för framgång. RNA är en av livets viktigaste och mest ursprungliga byggstenar. Om jag fattade rätt är RNA ”arkitekten”, eller i vart fall ”nätverksledaren”, som förenar till exempel DNA och proteiner och därigenom bland annat skapat människan i jordens mångfald av evolution. Idag gör människans kreativitet, i kombination med avancerade tekniska verktyg, att evolutionen av problemlösning går i en historiskt våldsamt hög hastighet. Och ”nätverksledarnas” insikt om tvärvetenskapliga metoder accelererar vår utveckling.
https://fof.se/amne/rna
http://framtidensforskning.se/presentation/katja-petzold-tanjer-pa-granserna-inom-rna-forskning/
https://www.icm.uu.se/forskning/centrum-och-natverk/
https://genteknik.nu/proteiner/
https://www.genealogi.se/faktabanken/dna-rotter
Kristina Edström och Maria Strömme är exempel på fantastiska forskare som kraftigt bidrar till vår allt snabbare evolution. En evolution som går så fort att allt fler av oss enskilda människor inte klarar av att hänga med. Det är ett problem i sig som är viktigt att politiskt ta på större allvar. Ja, ja det är med stolthet jag konstaterar att Uppsala tillhör de platser i världen där ersättningssystemen till olja utvecklas. Med tanke på att energi är källan till all aktivitet är det fantastiskt.
http://www.uu.se/en/news-media/news/article/?id=12182&area=2%2C5%2C10%2C16%2C17%2C34%2C38&typ=artikel&lang=en&fbclid=IwAR3eN7DhxSAJmpw1LSRkvt6gBG0y84DPY2jbgUGaMY3j
_Jf0ju-icq2wdw8

Och solenergin, och systemen för att effektivt utnyttja solens kraft, blir en allt kraftfullare energikälla. Inte minst kommer det att bidra ännu mer till den ekonomiska utveckling som många av Afrikas människor äntligen upplever.
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/billigare-och-battre-solceller-med-perovskit

Under drygt 4,5 miljarder år har jorden utvecklats. Människan har enbart funnits på jorden i max 4 miljoner år. Med tanke på de stora miljö och klimatförändringar som skett på jorden innan människan fanns är sannolikheten låg att människan finns kvar om 100 miljoner år. Är det kanske därför som jakten på andra beboliga planeter känns så filosofiskt viktig för många? Det är en dröm om att eliminera riskerna att arten homosapiens sapiens, människan, dör ut. Är jakten efter andra beboliga planeter ett uttryck för vår arts kollektiva dödsångest? Vissa filosofer anser att till exempel den undergångsbetonade miljö- och klimatdebatten är ett exempel på kollektiv dödsångest. Vad tror du? Helt klart är att två stora vulkanutbrott, ett kraftigt meteorit nedslag eller några ordentliga kärnvapenexplosioner kraftigt påverkar vårt klimat på jorden. Många miljoner människor dör direkt och massor av människor under ett stort antal år därefter. Alldeles oavsett vad framtiden bär på kan vi väl vara eniga om att det är klokt att vara miljö- och klimatvänliga i vårt sätt att utnyttja begränsade naturtillgångar? Det tycker i alla fall jag är ett klokt förhållningssätt.
https://www.sympativa.com/dodsangest/
Det finns "bara" en kraft som verkligen kan förändra våra livs berättelser utan att vi kan göra något åt det, naturen när den bestämmer sig för att "ryta till". Greta och andra har dock rätt att vi kortsiktigt att minska människans egen påverkan på att naturen i vår atmosfär förändras så att mänskligt liv på jorden blir mycket plågsamt. Därför är miljö- och klimatfrågorna viktiga att ta på allvar. Därför är energiomställningen till fossilfria energikällor mycket positivt. Som jag skriver i min bok skapar också fossilfria energikällor sannolikt mycket färre väpnade konflikter mellan oss människor.

Dagens besvikelse
Skolsystemet som inte klarar sitt uppdrag att individuellt matcha varje elev att utifrån hens förmåga nå sin fulla potential. I dagens skola borde även till exempel skoltrötta kunna matchas framåt på ett bättre sätt än att de bara hoppas av och får stora svårigheter på arbetsmarknaden.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/viktor-hoppade-av-skolan-ingen-fran-skolan-fragade-varfor

Centerpartiet som inte stöttade en regering som skulle driva Allianspolitik. Det är en bättre rikspolitik än en vänsterinriktad regering fullproppad med utredningar varav många garanterat inte kommer att landa i att regeringen lägger reformförslag. Lööfs förtroenderas är välförtjänt. Agenda kunde ha gått ännu hårdare åt Lööf än i bifogad Agendaintervju. Och partiledningen är ”duktig” på att skrämma oliktyckande till tystnad. Sverige är i stort behov av demokratisk förnyelse.
https://www.svtplay.se/video/20966196/agenda/agenda-3-mar-21-15?cmpid=del:em:03-03-2019:agenda:pla:lp-app

Dagens stjärnor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar