torsdag 7 mars 2019

Mer centralisering, nej tack

Mer parallellt med mindre
Både tyska och franska intressen har länge arbetat för mer överstatlighet inom EU. Viss verksamhetsområden får gärna stärkas men många andra måste decentraliseras. EU samarbetet är enligt mig geopolitiskt nödvändigt för att det Europeiska folken globalt ska kunna hävda sig i alla kamper om begränsade tillgångar, handelsavtal, försvar, organiserad brottslighet och till exempel ansvarstagandet för av FN definierade flyktingar. Inom de områdena bör samarbetet stärkas. Inom de allra flesta övriga är kraftig neddragning eller avveckling rätt väg. Vi måste få ett slut på centraliseringsivern inom EU. Här i Storbritannien är EUs dumma centraliseringsiver och en illa skött migrationspolitik huvudskälen till varför Nej till EU vann. Fanatiskt liberala beskylls för att ha kört ner EU invånarna i diket. Bland annat Macron ger uttryck för total dövhet inför denna starka, och kloka, avsky från många invånare mot allt mer centralisering av makt. I Uppsala, i Sverige och inom Europa krävs en ordentlig samling mot en maktkoncentration som inte är vare sig invånarinkluderande eller främjar Europas stora konkurrensfördel, mångfalden.

Jag delar både Boströms och Hakelius analys att Macron redan har fått hybris. För några andra tog det ändå några fler partiledarår. Nedan följer de.

Håkan Boström på GP skriver klokt.
”Storbritanniens pågående utträde ur EU är i första hand en fråga för det brittiska folket. Men för Europa är det en olycka, inte minst för Sverige som i britterna haft en pålitlig, kulturellt närstående och inflytelserik allierad mot de centralistiska tendenserna i Bryssel.”

”För Macron är Brexit helt enkelt resultatet av lögner och manipulation – en fälla som gillrats av ansvarslösa opportunister.”


”Man kan undra hur äkta Macrons tårar över britternas beslut är. Det var Frankrike som länge hindrade Storbritanniens inträde i unionen. just med hänvisning till att ett brittiskt medlemskap skulle sätta stopp för Paris storslagna visioner kring EU. Storbritanniens utträde är i själva verket är en förutsättning för Macrons visioner. Men det är svårt att anklaga Frankrikes president för att vara otydlig. Han är föredömligt klar med vad han vill. Europa ska utvecklas till en federalistisk stormakt. Till hans agenda hör en gemensam europeisk industripolitik, europeiska regler om minimilön och en europeisk innovationsbudget som kan konkurrera med USA och Kina, inte minst inom artificiell intelligens.”
”Kanske är det talande för bristen på självinsikt, eller dubbelmoralen om man så vill, hos delar av den europeiska politiska eliten, och då i synnerhet den franska.”

”Men mer är inte alltid bättre. Den franske presidenten har en poäng när han vill stärka kontinentens försvars- och säkerhetspolitiska samarbete och slå vakt om relationen till NATO. Men den federalistiska vision han torgför är inte nödvändig för ett fördjupat militärt samarbete och den lär bara spä på motståndet mot unionen.”

”Tyvärr har Frankrike även i rätt stor utsträckning fått sätta sitt avtryck på EU. Det demokratiska underskottet har en hel del av sina rötter i fransk jord. ”

”På andra sidan kanalen vann de brittiska brexitörerna med slagordet ”ta tillbaka kontrollen”. Frankrikes president svarar med att gå på offensiven och föreslår än mer kontroll till Bryssel och Strasbourg. Det är en slags hybris som följer en lång tradition. I själva verket har Frankrike hela tiden sett EU som en förlängning av sig självt - ett ersättningsimperium - och räknat med att tyskarna av historiska skäl inte ska våga driva en självständig linje. Med Storbritannien ur leken och ett försvagat USA kan man nu släppa på alla hämningar.”
https://www.gp.se/ledare/varning-f%C3%B6r-franska-imperiedr%C3%B6mmar-1.13842569

I Fokus kan vi ta del av Hakelius värdefulla reflektioner på Macrons typiskt franska pompösa agerande. Jag har redan i London hunnit med två värdefulla möten där skulden för BREXIT eländet helt läggs på ”liberaltalibaner”. Det duger inte att driva på ett samhällsbygge enbart utifrån ideologiska perspektiv. Gott samhällsstyrande, och samhällsutvecklande, har alltid till stor del handlat om pragmatism. Jag är planerat i London för att ”eventuellt” få lyssna och lära av företagare, finansfolk och politiker om vad de nu tror händer om BREXIT mycket snart blir verklighet. En sak är helt säkert, det är politiskt mycket rörigt i Storbritannien.

”Varje europeiskt land har sin politiska kultur och sitt tilltal. Det franska är inte det svenska. En fransk president använder demonstrativt jämlikemarkören ”medborgare”, men talar från betydande höjd, som till undersåtar. Som svensk måste man vara ovanligt servil för att inte dra på munnen. Sätter man sig över tonträffen, eller snarare tonmissen, är nästa problem innehållet.”

”Oviljan att acceptera att EU är alltför kulturellt och politiskt mångskiftande för att kunna klämmas in i en form, vägran att erkänna att den demokratiska legitimiteten finns i medlemsstaterna, inte på europeisk nivå, har lett till allt möjligt elände från Brexit och ekonomiska kriser inom eurozonen, till växande politiska konflikter mellan flera medlemsländer och EU och mellan medlemsländer sinsemellan.”

”Macron beskrivs ibland som EU:s hopp, men han verkar inte ha ägnat en enda minut åt att fundera på varför unionen nu förlorar Europas andra största ekonomi. Han verkar inte vara ett dugg intresserad av varför länder som Polen och Ungern hamnat i konflikt med EU och unionens principer. Det saknas helt teorier om varför ett av EU:s grundarländer, Italien, nu styrs av en koalition med rätt lite gemensamt, förutom EU-kritiken. Alla som inte vill följa Macron på hans stipulerade kungsväg är helt enkelt dumma, onda, elaka, oansvariga, odemokratiska eller något annat lika innehållslöst.”
https://www.fokus.se/2019/03/eu-det-ar-jag/?fbclid=IwAR1YlLOZ_w0v-hxTim-nWvH3QRMvPG20o9H2GpQYgCl2eW9DW00ZlwT0Vpk
Dagens besvikelse
Maria Wetterstrand och minister Lövin, miljöpartister. Wetterstrand är skicklig, på många sätt. Samtidigt är den jävssituation Wetterstrand hamnat i helt oacceptabelt hanterad. Bara faktumet hur aktien nu kraftigt exponeras, och därigenom påverkar kursen, är mycket illa.
https://www.expressen.se/ledare/sa-har-lattsinnigt-far-man-inte-hantera-jav-lovin-/

Dagens stjärna
GPs ledare. Det är ALLTID värdefullt att lära av vår historia. Lika viktigt är det att inse att framtiden ALLTID mer eller mindre utvecklas annorlunda. Nya individer, ny teknik och nytt ”samhällsklimat” förändrar hela tiden spelplanen. Människors beteenden fortsätter dock att vara mycket liknande som förr.
https://www.gp.se/ledare/ronald-reagan-hade-rätt-1.13858675

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar