söndag 3 mars 2019

Naivitetskortet

Är dumsnällheten naivitetens källa bland vuxna?
Naivitet är ingen acceptabel ursäkt för människor som tagit på sig ett stort ansvar som påverkar många andra människor. Hur skulle det till exempel fungera inom rättssystemet om en person kan komma undan rattfylla med motiveringen ”jag var naiv”? Inte i något annat samhälle än det svenska kan jag tänka mig att berörda invånare skulle acceptera naiva ledare. Priset för det blir för högt. Den vassa och kloka debattören Alice Teodorescu sågar ordentligt svensk naivitet, bland personer som tagit på sig ledande roller, nedan. Läs och begrunda.
”Varför anses det som en godtagbar ursäkt att hänvisa till sin naivitet när man som makthavare egentligen mest varit feg och senfärdig?”

”"Jag måste tyvärr ändå säga att Sverige nog har varit naiva i det här avseendet. Kanske har det varit svårt för oss att acceptera att det i vårt öppna samhälle mitt bland oss finns människor, svenska medborgare, som sympatiserar med mördarna i Isil." (Ur statsminister Stefan Löfvens (S) tal med anledning av att Sverige höjde säkerhetsläget från nivå tre till fyra på en femgradig skala, 19/11-2015).”


”"Vi har varit för naiva inför hotet som radikaliseringen och IS har utgjort i Sverige." (Dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) med anledning av hur Göteborgs stad i intervjuer med Uppdrag granskning inte tog ställning mot IS, SVT 22/4-2015).”
”"Vi har varit naiva om den religiösa extremismen. Det har funnits en ängslighet, att man är orolig att kritik ska ses som rasism." (Göteborgs dåvarande kommunstyrelseordförande Ann-Sofie Hermansson (S) apropå religiös intolerans, DN 26/3-2018).”
”Synonymer till ordet naiv är: barnslig, godtrogen, aningslös, omogen, enfaldig, lättlurad, korkad. Motsatsord är: mogen, vuxen, realistisk, skeptisk. Frågan är varför det sitter en massa, enligt egen utsago, lättlurade och omogna människor på samhällets högsta positioner, från vilka de förväntas fatta välavvägda och långsiktigt kloka beslut, och ursäktar sin senfärdighet med att "vi" har varit naiva? Vilka "vi"? Och varför har "naiviteten" inte fått några konsekvenser för deras fortsatta möjlighet att sitta kvar?”
https://www.gp.se/ledare/blott-sverige-svensk-naivitet-har-1.13723529
Dagens besvikelse
Det svenska pensionssystemet och dess uppdateringar. Vi borde kunna förvänta oss av våra heltidsarvoderade politiker att de hela tiden insatt ser till sina invånares bästa. Hur den demografiska utvecklingen ser ut är information som politiker lokalt och nationellt hela tiden får ta del av. Hur sannolikhetsläran fungerar runt migrationspolitikens effekt på bidragsberoende är ingen svår matematik. Bland många av våra äldsta invånare, som jobbat och betalat mycket relativ skatt, är betalningsförmågan mycket låg. Det politiska systemet måste bättre i tid kunna ta rättvisa beslut som väger in alla generationers intressen. Det är mycket komplexa frågor då olika tider har sina egna unika skattesystem. Helt klart är att jag anser att varje tids system ska erbjuda alla våra barn en jämlikt bra skolgång och våra invånare som betalat höga skatter i över 35 år en pension över fattigdomsgränsen.
https://www.senioren.se/nyheter/vi-har-alla-blivit-lurade/?fbclid=IwAR1rCM1Sg__g1P4OH-xnyUSr9ePYtFdm36c3mV4mDK8XURUALfzkBdq1QhM

Dagens stjärna
Alice Teodorescu. Hon är klok, och inte en fegis. Sverige är i stort behov av politiska ledare mogna uppgiften att ta ansvar för det folk de ska företräda. Naivitet och feghet bland människor i ledande uppdrag gör bara skada för det folk som ska tjänas.

 ”I Sverige kostar det på att påpeka brister tidigt, att vara före sin tid. Därför tiger man när saken är i sin linda för att sedan när problemet är ett faktum ursäkta sig med sin naivitet och då tvingas vidta åtgärder långt kraftfullare än vad som hade behövts om man agerar tidigt.”

”Problemet med den påstådda naiviteten är att den kommit att framställas som något fint. Den som har varit naiv är en god människa, en optimist, som inte förstod bättre på grund av sin vilja att hysa tilltro till mänskligheten. Ädelt, javisst, men beslutsfattare med ansvar för rikets och medborgarnas säkerhet bör stoltsera med annat än snällism i dessa tider.”

”Den svenska senfärdigheten, naiviteten eller bara kort och gott dumheten, är ett symptom på en strukturell oförmåga att förhålla sig till komplexa problemformuleringar. Men politik är inte bara att vilja, utan främst att välja. Den som i sin yrkesutövning värjer för det obekväma av rädsla för hur han eller hon personligen ska uppfattas bör inte befatta sig med ansvarskrävande uppdrag. Visst är det hisnande att fundera över vilket land Sverige hade kunnat vara om realism i stället för naivitet hade fått dominera?”
https://www.gp.se/ledare/blott-sverige-svensk-naivitet-har-1.13723529

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar