lördag 9 mars 2019

Konsekvenstänkande

Scenarier
Jag är i London för träffar med en hel del företagare och politiker. Det är historiska tider här, som påverkar även oss svenskar mycket. BREXIT är nu i skarpt läge. Det som förvånar mig är att det brittiska konsekvenstänkandet av ett BREXIT tycks ha varit så extremt frånvarande bland alla dem som förde in det brittiska folket i detta svåra läge. UKIP som drev på för utträde fick snabbt många anhängare men tappade snabbt sin lyskraft och tappade det stora folkliga stödet. Dess ledare Farage hoppade av men försöker nu göra come-back. Han säger att skälen till att han återvänder är att han inte tror att May och company fullföljer BREXIT.... Och var har Boris Johnson tagit vägen? Hur konspirerar och intrigerar han ”under en sten” efter sitt avhopp från Mays regering? Ja, ja rörigt är det. Det jag ogillar skarpt med den oreda Farage, Johnson och company skapat är att de inte tycks ha ägnat ens 5% tanke på sannolika konsekvenser av en BREXIT. Ett väldigt självklart scenario är att det ”äktenskapsförord” som tecknats mellan ett medlemsland och klubben kommer att gälla. Varför skulle EUs företrädare agera på något annat sätt? Hur skulle de kunna agera på annat sätt? Det skulle definitivt leda till hels projektets sammanbrott när länder som Italien, Ungern och Polen inte direkt är supernöjda med EU samarbetet. Vi får se om Johnsons trixande gör honom till en framtida premiärminister. Det hoppas inte jag.
https://youtu.be/sRrMZubeJys
https://www.di.se/nyheter/boris-johnson-varnar-for-att-slappa-loss-ilskan/

Två saker känns helt säkra efter de möten jag haft med många i London de senaste dagarna. Att Reinfeldt av väldigt många ses som en som starkt bidrog till Sveriges växande sociala problem, och Moderaternas problem, är inget mot hur misslyckad den tidigare premiärministern Cameron anses vara i Storbritannien. Och att det kanske blir en hård BREXIT. Det som avgör om EU och BREXIT är om de kan enas om en juridisk skrivelse om hur gränsen mellan Irland och Nordirland ska fungera. På goda grunder misstänker EU att en osäkerhet i frågan kommer att utnyttjas av Storbritannien som då kan få en ”gränslös” väg in i EU.
Dagens besvikelse
Eskil Erlandsson. Flera personer som tydligt beskriver hur han gått över oacceptabla gränser, och faktumet att han avgått, tyder på att han gjort det han anklagas för. Tänk att det ska vara så svårt att fatta att man aldrig får ta sig friheter gentemot andra människor utan ömsesidiga överenskommelser. Jag tycker att det är märkligt att detta beteende inte märkts tidigare. Om en person beter sig på detta sätt även efter en för många viktig ”Metoo”-uppfostran måste det ha hänt flera gånger tidigare. Personligen tycker jag att de som på allvar anser sig sexuellt trakasserade ska polisanmäla det. Även om anmälan avskrivs. För att motverka att ”Metoo” används för häxjakt är det viktigt att anklagande kan få framföra sina anklagelser under ed i domstol. Mycket tråkigt då jag uppfattat Erlandsson som en både skicklig och omtyckt politiker.
https://www.expressen.se/nyheter/madestam-sa-paverkas-c-av-erlandssons-fall/
https://www.dn.se/nyheter/politik/eskil-erlandsson-ville-ha-forklaringsmote-med-de-fyra-utsatta-kvinnorna/

Dagens stjärnor
Forskarna på Försvarshögskolan som gjort en rapport om hur delar av extrem islamism breder ut sig i Sverige. Det är mycket bra med liknande studier eftersom stora delar av det politiska etablissemanget i Sveriges riksdag tycks helt oförmögna att förstå allvarliga konsekvenser av den politik de verkat för. I Sverige måste vi ta utmaningarna med att säkra social hållbarhet på större allvar. Ett av huvudskälen till BREXIT är kopplat till britternas tydliga oro över en socialt ohållbar invandring. Britterna har också i nuvarande förslag till avtal med EU rätt till en egen migrationspolitik och en egen politik kopplat till tjänstemarknaden.

”Det här är en första ansats till att få en bra helhetsbild av de här miljöerna. Men det behövs mer forskning kring de här frågorna. Politiken och hela samhället bör förstå hur de här miljöerna påverkar den svenska samhällsutvecklingen, säger terrorismforskaren Magnus Ranstorp som är en av rapportförfattarna.”

”I Gävle sätter salafisterna press på andra muslimer att bli mer radikala och inlemma sig i deras tro. De har tydliga kriterier kring vad som krävs för att leva som en ”riktig muslim”. Muslimer som vägrar riskerar att trakasseras.”

”I Borås sätts unga från tidig ålder i koranskolor och får lära sig att inte beblanda sig med det motsatta könet. Enskilda elever dricker inte skolans vatten och får inte måla med vattenfärg eftersom vattnet är ”kristet”.”

”I Västerås förekommer religiös påverkan blandat med kriminalitet. ”Det kan handla om ett gäng grabbar som kommer in i matbutik. Har kassörskan inte slöja på sig tar de vad de vill ha utan att betala, de kallar kassörskan för svennehora och spottar på henne”, berättar en polis i rapporten.”

”I Göteborg uppmanade salafister vid förra valet andra att inte rösta eftersom det var ”haram” (förbjudet). ”De sa att på domedagen kommer du att få stå till svars för allt dumt politiker gjort om du röstar. De stod vid vallokaler i Hammarkullen, Hjällbo och Lövgärdet. Vid en vallokal viftades med en IS-flagga”, säger en kommunanställd.”


https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rapport-kontroversiell-islamism-vaxer-i-sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar