torsdag 14 mars 2019

Främst pragmatism

Ledarskap med ryggrad
Jag har inte gett upp. Mitt huvudfokus är fortsatt att bidra till att Uppsala och Sverige utvecklas attraktivt och konkurrenskraftigt. Det är inte fallet idag. Vilka är mina alternativ? Efter 50 års ålder är det inte många länder som är sugna på att låta dig bli medborgare hos dem om du inte har en massa tillgångar som du tar med dig i flytten. Så mycket tillgångar har jag inte. Inom EU får man dock flytta. EU är dock inte en samling länder som är särskilt progressiva idag. Flera asiatiska länder och USA är betydligt mer framåt idag. Ett land som definitivt skulle vara ett alternativ att bo i är Danmark. På många sätt är jag imponerad av det lilla landet och dess folk. De är väldigt pragmatiska. De har både bland världens rikaste invånare samtidigt som de är bland de topp fem kopplat till Human development index. Vädret är lite mindre vinter och mörkertid. Framförallt är de mycket bättre på att driva en pragmatisk politik som har goda möjligheter att leverera långsiktigt högt generellt välstånd till sina medborgare. Nedan beskriver Susanna Birgersson, Expressen, exempel på varför Danmark utvecklas betydligt bättre än Sverige.
"I en grundlig analys förklarar han vidare att eftersom de stora partiernas invandringspolitik ligger i fas med opinionen, kan andra frågor bli avgörande på valdagen.  För även om Thulesen Dahl själv i flera år har pratat mycket om välfärdspolitik kan DF inte tävla med Socialdemokraterna om trovärdighet i dessa frågor, något som illustreras av att betydligt fler tidigare DF-väljare anger att de i årets val kommer att rösta på S än omvänt."

"Så här kan läget sammanfattas: Statsminister Lars Løkke Rasmussen framhåller gärna att danska muslimer är en självklar del av det danska samhället, han förklarar sig lojal med internationella samarbeten och konventioner samtidigt som han i samarbete med S och DF stramar åt invandrings- och utvisningspolitiken, alltmedan stödet för DF sjunker. Det kan ses som ett recept på hur man bibehåller en i grunden positiv inställning till de invandrare som faktiskt vill integreras och samtidigt försvagar nationalpopulismens dragningskraft. Om man anser att de högerpopulistiska partiernas invandringspolitik är det stora problemet, då är inget vunnet, givetvis. Men om man betänker hur DF har hållit den borgerliga regeringen som gisslan, fått mer än de gett och på det stora hela varit en väldigt opålitlig samarbetspartner, ja, då är opinionssiffrorna goda nyheter. Om man därtill känner oro för vad ett kraftigt växande nationalistparti skulle göra med kultur och samhällsklimat – då måste man välkomna ett vikande väljarstöd."
https://www.expressen.se/ledare/susanna-birgersson/danmark-visar-att-det-gar-att-bryta-populistvagen/
P.S Såg ett intressant program på kanal 5 när jag gymade senast. Det handlade om trafikpolisen i Nordiska länder. Även inom detta område var det upplyftande att se den danska polisens pragmatiska agerande och tydliga kommentarer om vad som kan bära i en domstol eller ej. Särskilt gillade jag att de klipper ett hål i körkortet vid överträdelser. Efter tre klipp under tre år så ryker körkortet. Självklart kan det ryka direkt. Vilket det också gjorde för två trafiksyndare i Köpenhamn. Mer pragmatism tack!

Dagens besvikelser
Januariöverenskommelsen.
Liberalernas utspel om lärarassistenter är ett exempel på hur dålig Januariöverenskommelsen är. Inte minst är denna form av samarbete kostnadsdrivande.


Man skulle kunna tro att det aldrig har funnits ett större lager av sysslolösa lärare som vill ha lite mer att göra. Eller är det lärarassistenterna som ska fixa allt detta? Finns det någon prioriteringsordning? Nej, allt ska genomföras. Så det så! Det är som om det land som ska styras, reduceras till en arena där partierna tävlar i armbrytning.”
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/bjorklunds-utspel-ar-bara-borjan-pa-januarisjukan/

Alice Teodorescu.
Det finns tveklöst nämndemän som inte förstår sitt uppdrag eller som inte är lämpliga för uppdraget. Jag tycker dock att det är viktigt att allmänheten på något sätt får god inblick i hur rättsskipningen går till. I de få fall då nämndemän får igenom en avvikande dom än vad den professionella domaren föreslår överklagas de alltid. De fallen är få. Efter tingsrätten handlägger hovrätten en överklagad tingsrättsdom. I Hovrätten är de professionella domarna i majoritet. Om man förordar ett avskaffande av nämndemannasystemet tycker jag man är skyldig att föreslå något annat sätt som innebär allmänhetens insyn i den mycket viktiga rättsskipningen.
https://www.gp.se/ledare/hög-tid-att-avskaffa-nämndemännen-1.13968952

Dagens stjärnor
Alla som drev igenom att den plantyp som misstänks ha ett styrsystemsfel får flygförbud. Det är helt sjukt hur man kan tycka något annat. Bra av Trump att köra över den amerikanska relevanta myndigheten som tog ett byråkratiskt perspektiv på en djupt känslig fråga som skulle få stora negativa konsekvenser om massor av människor slutar resa av rädsla för att tvingas flyga med det ”riskabla”flygplanet. Och nej, att sluta flyga är en dum idé. Att flyga mer klimatsmart och miljökompensera för miljönegativa aktiviteter är mycket lämpligt.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7174272


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar