söndag 10 mars 2019

Kompetens och erfarenhet har stor betydelse

Komplex verklighet
I en tid där samhället är mer komplext än någonsin är det inte bara oroande med naiva ministrar i Sveriges regering. Det är oroande att många av dem också har låg utbildning. Det finns gott om begåvningar jag känner som är fantastiskt duktiga på det de gör utan att ha högre utbildningsexamen. Så är det. För mig är det inget problem för människor som blir experter inom ett visst företagsområde eller extremt duktiga inom ett ”nischområde” som till exempel programmering. Att vara minister eller kommunalråd är något helt annat. Det är väldigt mycket komplexare som uppdrag. Det är en väldig bredd på ansvarsområden som dessa personer ska göra positiv nytta kopplat till. Att strukturerat lära sig att hantera komplexitet är en av de viktigaste kunskaper som högre utbildning tränar studenter i. Att tycka att det är viktigt att vara tillräckligt utbildad för att klara svåra uppdrag är inte uttryck för elitism. Skulle du vilja sitta som passagerare på ett stort flygplan, typ Boeing 737, med två amatörer som piloter? Det vill inte jag. Linda Nordlunds reflektion om regerings bildningsnivå nedan är läsvärd.

”Att tycka att det är viktigt med en akademisk examen är inte titelsnobberi – den som tog examen klarade av att slutföra ett stort projekt, även om det stundtals kunde vara motigt. Det visar på karaktär. Är inte det en egenskap som vi vill se i statsledningen?
Den häpnadsväckande låga utbildningsnivån bland svenska toppolitiker är ett bekymmer som måste tas på allvar.”
https://www.expressen.se/ledare/linda-nordlund/bedrovligt-lag-utbildning-bland-lofvens-ministrar/

Dagens besvikelse
Alla ledande politiker som inte klarar av att hantera sina uppdrag även moraliskt lämpligt. Jag antar att det är som vanligt att ”makten och härligheten” förblindar vissas omdöme. Trist med alla dessa fortsatta skandaler när politikerna redan har det jobbigt med allt lägre folkligt förtroende. Personligen är jag den jag är, inklusive mina fel och brister. När Uppsalaborna röstar på mig vet de vad de får. ”What you see is what you get”. Den positiva bilden av Sverige i världen blir allt sämre. Vi behöver politiska ledare som har kompetensen och erfarenheten att reparera det som gått sönder i Sverige.
https://www.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-en-usel-vecka-for-oss-som-litar-pa-politiker/?fbclid=IwAR2eQul0sd1qD4VDDTMMGuVAj8S8c9YkF-dr0CskM28BXKtMNbsOJ5KJ-RM
https://www.expressen.se/ledare/sanna-rayman/politiker-som-skor-sig-kan-inte-skylla-pa-regler/

Dagens stjärnor
De som gjort två bra SVT dokumentärer om den senaste tidens politiska maktkamper. Alice Teodorescu reflekterar intressant om detta nedan. Redan 2016!skrev jag och den dåvarande C riksdagsledamoten en artikel om att Alliansen inom kort skulle vara död om inte en kompromiss kunde göras kopplad till migrationsfrågan. Den kompromissen gjordes aldrig. Jag är glad över att fortsatt få tjäna Uppsalaborna som en av deras förtroendevalde. Jag är glad över att jag idag får göra det utan politisk koppling till Centerpartiets sätt att driva sin politik.

”Socialdemokraterna har i decennier lyft fram borgerlighetens oförmåga att ena sig, att framstå som regeringsdugliga. Utan en enig opposition kunde Socialdemokraterna abonnera på makten val efter val, med några få undantag. Allianssamarbetet tillkom i syfte att bryta denna socialdemokratiska makthegemoni och visa att borgerligheten visst kunde utmana och, än viktigare, behålla makten.”

”15 år senare är Alliansen död. Många har frågat sig hur inte minst Centerpartiet, en tidigare så varm anhängare av den borgerliga gemenskapen, kunde lämna Alliansen för att agera stödhjul åt Stefan Löfven (S). För att bättre förstå vad som vid första anblick framstår som obegripligt måste man förstå den förändring som skett inom partiet under de senaste åren, alltså hur en inre förändring föregått en yttre.”

”Med detta sagt om GAL-TAN skalan kunde CHES i fjol visa att just Centerpartiet är det svenska parti som gjort den tydligaste rörelsen på skalan under åren 1999-2017, från att ha legat mellan KD och M till att närma sig V och MP (Ekot 5/4-2018).”

”Givet denna uppseendeväckande förflyttning är det inte så konstigt att C agerade som man gjorde. Det gamla bondepartiet behövde en ny fiende i en tid då det råder relativt små skillnader mellan partierna i ekonomiska frågor. Därutöver har de väljare som partiet attraherar det så gott ställt att den ekonomiska politiken i mångt och mycket spelat ut sin roll. Socialdemokraterna kunde inte längre utmålas som ”illa” nog, en ny fiende behövdes. SD blev, med sina rötter, därmed den perfekta antagonisten att spegla sig i; ju mer avstånd man tog från det onda TAN-partiet desto godare kunde man själv framstå på sin GAL-kant.”

”När C och L inte ville sänka regeringen ens under Transportstyrelseskandalen var frågan egentligen avgjord. I det läget borde M och KD gått fram som ett eget alternativ i valet 2018. En opposition som inte vill opponera utgör nämligen inget hot mot regeringen.”

”Såhär i efterhand, med korten på bordet, är det tydligt att den borgerliga romansen inte hade förutsättningar att bestå så länge Reinfeldt-doktrinen tilläts vägleda. Lärdomen är enkel: om man inte är överens om hur man ska ta och behålla makten spelar det ingen roll hur värderingsmässigt samstämda man är. Så länge de borgerliga partierna inte enas i regeringsfrågan, och under förutsättning att inget dramatiskt skifte sker opinionsmässigt, kommer Socialdemokraterna att styra Sverige. Sådan är spelplanen inför valet år 2022.”

https://www.gp.se/ledare/regeringsfrågan-var-redan-avgjord-1.13886598



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar