onsdag 13 mars 2019

Är svensken medborgare

Hur svensk kan man vara?
Vilka gener bär du på? Vad säger ditt DNA om dina förfäder? Några kanske har förfäder i 5, 10 och 30 generationer som levt uppe i dessa norra delar av världen. Även du som har många tidigare förfäder som fötts på svensk mark, efter att nationer skapades, har ändå garanterat invandrarbakgrund. Särskilt intressant tyckte jag det var att ta del av kunskaperna att de första bönderna i Sverige invandrat till Västergötland, Falköpingsbygden, från de trakter varifrån min pappa och släkten på den sidan kommer ifrån. Tillverkad på ett slott föddes jag på Falköpings lasarett som stadslös. Precis som det var när de första bönderna befolkade det som långt senare blev Sverige.

Alla som vill göra någon vettig nytta i alla ”samtal” runt våra miljö- och klimatdebatter samt migrationsdebatter borde titta på nedan bifogade SVT avsnitt om ”De första Svenskarna”. Och du som läst min bok ”En stund på jorden” vet att jag blev tillverkad på Hellidens slott som är med i första avsnittet. Men svensk medborgare blev jag först under tidigt 70-tal.
https://www.svtplay.se/video/21165363/de-forsta-svenskarna/de-forsta-svenskarna-sasong-1-avsnitt-1?start=auto
Eftersom ingen nu levande svensk medborgare har en släkt som sedan ”Adam och Eva” bott innanför de gränser som definierar Sveriges territorium är medborgarskapet biljetten till att vara svensk. Därför är det självklart rimligt att det inte är enkelt att bli svensk. Därför är det hög tid att nu även Sverige inför ett test för att kunna bli svensk medborgare. Ett test som både inkluderar våra bärande värderingar och grundläggande svenska. Det är också rimligt med en ”hang around” tid på säg minst 6 år innan testet kan göras. Att vara ”svensk”, kan det vara något annat än att man är svensk medborgare? Alla medborgare är unika så det måste vara kopplingen till medborgarskapet som avgör om man är svensk eller inte. Eller tillhör du dem som tycker att det handlar om ett ”state of mind”?

När du sett avsnitten vet du också att konceptet Sveriges första riktiga maktbas var Uppsala. Redan innan Vikingatiden var Uppsalaborna goda organisatörer och långväga handelsresande. Tydligen handlade de bland annat med tillfångatagna slavar.
Dagens besvikelse
De som inte förstår att det är bra för alla i ett samhälle med så låga skatter som möjligt. Särskilt för lågavlönade så att de har en chans att klara sig själva utan att behöva få tillbaka pengar genom tranfereringssystemet för att klara sig. Det är viktigt att enskilda människor får så mycket frihet som möjligt att använda de pengar som hårt arbetas in. Det är absolut inte vänstern som vill låta människor styra mer över sina egna pengar. Och ja, jag håller med Bodström nedan, det är dumt att sänka skatten för de välavlönade och höja skatterna mest för de lågavlönade. Sänk för alla och fokusera på välfärdens kärna.

”Låg skatt ska inte vara en fråga för de välbeställda utan för alla. De svenska högerpartierna bör slå vakt om det allt starkare stödet bland ”vanligt folk”. Viljan att hålla ihop landet och bejaka ordning och rättvisa är i själva verket borgerliga dygder.”
https://www.gp.se/ledare/rättvisan-är-inte-vänster-1.13894143

Dagens stjärnor
Hanna Öberg! Imponerande att hon återigen lyckas vinna guld i ett stort mästerskap. Felfri skjutning i ett VM-lopp är mer än imponerande. Är det ”republiken” Jämtland som vunnit guld? Det är väl både Jämtland och Sverige som vunnit guld. Den svenska flaggan fick i vart fall åter nå toppen.
https://www.expressen.se/sport/skidskytte/pengaregnet-over-oberg-efter-guldet/

Malcom Kyeyune. Bra skrivet. Varför inte fundera på om vi alla kan få vårt medborgarskap ifrågasatt? Riksdagspartier kan utesluta medlemmar utan rimliga grunder. Kanske ska vi alla kunna bli reducerade till PUTare tills vi bevisat oss värdiga ett medlemskap igen? Ta det lugnt nu, du som gillar att bråka med mig. Andas djupt. Att du och jag kan reduceras till PUTare om vi till exempel deltagit i folkmord tål väl ändå några varvs kreativa reflektioner. I IS-krigarnas fall skulle det skona andra länders folk ifrån att de enkelt kan resa dit med svenska pass.

”Sverige har länge sett sig själv som en humanistisk stormakt. Som hela världens samvete, som de som går i täten och tar ansvar när andra inte gör det. Men innan man åter börjar blåsa i den pipan behöver man inse en sak, särskilt om man är politiker. Sverige är inte längre det där gamla fina landet som klarar allt och som alla fortfarande ser upp till.”
”Det är dags för en reality check.”
”Vi har redan enorma problem med radikalisering, med brister i gränspolisen, med en skola som saknar resurser, med växande köer till ungdomspsykiatrin och med socialsekreterare som hotas i tjänsten. Svenska politiker har inte bara skyldigheter inför någon sorts upphöjd världsmoral, de har också skyldigheter gentemot sina väljare och svenska medborgare i allmänhet. Varken ordningsmakten eller socialtjänsten är i ett särskilt bra läge för att parera hoten från de radikala islamister som redanbefinner sig i landet. Det måste man komma ihåg.”
”Så förankra humanismen! I sådana här kniviga frågor är det bäst att försöka lyssna till och luska ut vad allmänheten vill och faktiskt anser är rimligt. Låt oss inte hamna i en situation där våra politiker ännu en gång tvingas säga ”vi har varit naiva”.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/krigarna-aktualiserar-debatt-om-medborgarskap-26234

Jan Scherman. Han är inte nådig i sin välgrundade kritik av ”finmedia” som på ett mycket osmakligt sätt återkommande anklagar personer på felaktiga grunder. Vare sig polititiska partier eller medier ska vara ”frifrälse” när de oskyldigt anklagar människor för felaktigheter. Falska anklagelser som också lett till tragiska självmord.
https://www.medievarlden.se/diskussion/2019/03/har-medierna-tappat-sin-pressetiska-kompass/?fbclid=IwAR0R1S1t2PjyDhNJkPEoSLBnpr3L5NuZJc2hqbsfJkDzQ2ji_8Hp6Ez5hAY

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar