Hur länge slipper vi en lågkonjunktur?
I USA är nu den korta och långa räntan på nästan samma nivå. Historiskt har det inneburit stundande lågkonjunktur. En sak är säker, ingen vet säkert vad framtiden bär på. Det vi historiskt vet är att goda och dåliga tider med jämna mellanrum brukar avlösa varandra. Det blir intressant att se hur länge som världsekonomin kan eldas på med mycket låga räntor (billiga pengar) och en allt högre global efterfrågan (mer än 2 miljarder ytterligare som klassas som medelklass på jorden under de senaste 15 åren). Jag är uppenbarligen ingen duktig siare om när konjunkturerna svänger. Jag har inte lyckats värdera ränteeffekter och befolkningstillväxten tillräckligt bra. Warren Buffet drog sig ett tag tillbaka från att vara aktiv börsplacerare när han ansåg att han inte längre förstod sig på aktiemarknaden i samband med den tokiga IT-bubblan. Efter kraschen återkom han. Ingen av de "stora" börsplacerarna tycks dock avskräckas av den långa tid vi haft med billig tillgång till pengar. Billig för de som framgångsrikt spekulerat. Räntenettot för vanligt folk att låna har varit mycket högt ur ett historiskt perspektiv. Du tror väl inte att en historiskt låg ränta betyder att dina lån blivit billigare i förhållande till hur stor skillnaden är mellan vad de som lånar ut pengarna till dig och det du betalar är? Tror du det tror du fel. Vi får se om jag börjar sia om framtiden igen efter nästa lågkonjunkturs effekt.
https://pocketsense.com/difference-between-shortterm-longterm-interest-rates-7496.html
https://tradingeconomics.com/united-states/interest-rate
https://www.consector.se/ordlista/rantenetto/
Och guldet stiger i pris....
Dagens besvikelser
Region Uppsala som år efter år inte klarar sv att säkerställa en hållbar ekonomi inom sjukvården.
https://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/akademiska-mot-nytt-rekordunderskott-5252555.aspx
Swedbanks ledning. Swedbank gör väldigt mycket positivt för till exempel föreningslivet i Sverige genom den Sparbanksstiftelse som årligen delar ut mycket ekonomiska stöd. Det är väldigt tråkigt att följa dramat kring penningtvättsaktiviteter kopplade till Swedbank. Särskilt märkligt tycker jag att det är när Swedbanks VD, och henens rådgivare, inte tycks ha lärt sig att grävande journalister som är i anfallsläge brukar ha mycket mer i "rockärmen". Därför är det alltid smartast att tala sanning och krypa till korset direkt istället för att dramaturgiskt falla steg för steg efter att skicklig journalistik gjort sitt jobb. Vi får se om ytterligare en VD snart får leva på tidigare intjänade pengar och VD-fallskärmen, och framtida styrelseuppdrag.....
https://www.svt.se/special/swedbank/myndigheten/
Dagens stjärnor
Janne Andersson och Lars Lagerbäck. Sverige borde ha vunnit men Sveriges upphämtning från 2-0 till 3-3 var ok. Särskilt i ljuset av att både Andersson och Lagerbäck är två mycket skickliga förbundskaptener.
https://www.expressen.se/sport/fotboll/landslaget/stora-isak-hyllningen-jag-maste-saga-det/
onsdag 27 mars 2019
Konjunkturläget
Etiketter:
Andersson,
drama,
ekonomi,
Lagerbäck,
Lågkonjunktur,
penningtvätt,
räntan,
räntenetto,
USA,
världsekonomin
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar