fredag 8 mars 2019

Behöver vi samarbeta

Om två månader är det valrörelse igen
Tyvärr blev det inget extraval till Sveriges riksdag. Det hade sannolikt gjort positiv skillnad genom att några av de regeringsodugliga partierna hade åkt ur riksdagen. Trots att det inte blev så är det i maj ändå val igen. Det är val till det administrativt tunga EU, till Europaparlamentet. Ett EU som grundades med en mycket god fredsambition och sannolikt en ambition om att Europa åter skulle kunna vara mäktigast i världen. USA hade tagit över den rollen. Nu är det inte bara USA som på många sätt är en mäktigare enhet, även Kina har blivit en mäktigare.

I min bok "En stund på jorden" lyfter jag att de som mest påverkat EUs inriktning misslyckats med att förstå att Europas styrka ligger i vår mångfald av kulturer samtidigt som vi på många sätt ändå har en liknande värderingsgrund. Den missnöjesvind som blåser i Europa är inte ett uttryck för att värderingarna ändrats. Det är ett uttryck för att Europas historiska partier inte lyckats försvara dessa värderingar på ett tillräckligt bra sätt. Mångfald är värdeskapande, men inte om mångfalden handlar om fundamentalt annorlunda värderingar och kraftigt växande utanförskap, då uppstår konflikter som det är mycket klokt att ta på största allvar. Europas länder blir starka genom ett nära samarbete med sina närmaste grannar. Och genom att föra en politik som klarar av ett bra socialt kontrakt med alla invånare. Det borde vara enkelt att förstå. Det är det uppenbarligen inte.
Här i Storbritannien närmar sig BREXIT med stormsteg. Självklart tyder inget på att EU under helgen viker ner sig och ger britterna några lättnader i förhållande till det ”skilsmässoavtal” alla EUs medlemmar fått skriva under. ”Tough shit” som en och annan amerikan uttrycker det. Den 12 mars röstar det brittiska parlamentet om det avtal May med små framgångar försöker förbättra. Förbättra för britterna... Idag träffar jag några av dem som sägs avgöra om May lyckas eller ej i parlamentet den12/3. Representanter för Nordirlandpartiet. Vilken soppa. Trist att EU utvecklats så byråkratiskt och centralistiskt. Utan en centralistisk ambition hade EU blomstrat.

Dagens besvikelser
Cecilia Wikström (L) och Emma Carlsson-Löfdahl (L).
Även godhetsapostlar kan ha fläckar... Varför denna girighet när de redan är mycket priviligierade jämfört med de allra flesta människor i de samhällen de ska företräda? Det är på riktigt upprörande. Det späder på politikerföraktet. Vi vet att Björklund (L) tre val haft ledartröjan för ett parti som stort tappat väljare i varje val. Beklagligt för de bra personer jag vet finns bland aktiva Liberaler. Till dem som går ut och försvarar en massa välbetalda sidouppdrag säger jag att de bara kan vara acceptabla om en politikers insats tydligt bidrar i linje med det politiska uppdraget, om inte risk för jäv är uppenbar och om politikern inte har ett 100% arvode.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7169690
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=7169765

Carlos Ghosn. Den framgångsrika företagsledaren med tre medborgarskap som suttit häktad i Tokyo i över 100 dagar anklagad för grov ekonomisk brottslighet i bolaget Nissan. Om det stämmer blir jag ännu mer trött på honom än på Carlsson-Löfdahl och Wikström. Girigheten tycks inte ha några gränser. Hur kan en person som haft mycket stor status, tjänat hundratals miljoner, flugit runt i privat-jet, har många fastigheter och så vidare vara så dum att han riskerar allt han byggt upp? Kanske är det liknande risktaganden som tog honom till toppen? Men, han är inte dömd än. Vissa i London tror att han kommer att bli affärsvärldens senaste O.J Simpson....
https://www.google.se/amp/s/amp.theguardian.com/business/2018/nov/19/nissan-renault-carlos-ghosn-arrest-shares
https://www.google.se/amp/s/amp.theguardian.com/business/2019/jan/11/carlos-ghosn-indicted-on-fresh-financial-misconduct-charges-in-japan
https://www.google.se/amp/s/www.nytimes.com/2019/03/06/business/carlos-ghosn-released-japan-nissan.amp.html

Dagens stjärnor
Alla jordens icke intrigerande, onda och elaka kvinnor. De underbara och goda kvinnorna är i stor majoritet. Kvinnor har och kommer alltid att spela en viktig och kär del av mitt liv. Utan kvinnor hade mitt liv känts mycket tomt. Och mitt liv är som tur är fyllt av fantastiska kvinnor. Bland annat min mamma.  En trygg, självständig, företagsam och uppmuntrande förebild. Min fru. En självständig, mycket kompetent, ”arbetsmyra”, handlingskraftig, stark integritet och med stort rättspatos. Egenskaper och prestationer som gör mig stolt. Och samtal som bidrar till min utveckling. Min dotter. Snabbtänkt, humoristisk, modig, teknikintresserad, tävlingsinriktad, social och bryr sig om andras välbefinnande. Måste jag välja enbart en att ta med till en öde ö blir det garanterat en kvinna. Hur skulle du göra?

Johan Hakelius. Ja, de ”rättroende liberalerna” i Sverige och övriga Europa har kört ner oss i diket. Mycket beklagligt. Nu krävs pragmatiska motkrafter som gör att många av liberalismens värdeskapande idéer kan försvaras. Läs gärna Hakelius bifogade artikel. De rätt troende har inte bara kört ner oss i diket. De leder oss mot en urspårning. Då är många värdefulla liberala värden förlorade. Det liberala samhället behöver pragmatiska beskyddare. Jag ser inga sådana alternativ att rösta på i majs Europaparlamentsval.

”Med få undantag undviker dessa liberalismens korsriddare alla politiska realiteter. De håller sig på en principiell och abstrakt nivå. Om faktiska politiska skeenden dyker upp i resonemangen, är det enbart som avskräckande exempel eller varningar.”
”De är helt enkelt inte intresserade av varför väljare världen över blivit mer skeptiska till olika former av liberalism, varför nationalismen fått ett uppsving och vilka politiska beslut och ordningar som lett till att både vänster- och högerpopulism växer. De överväger inte ens någon form av omprövning, för det vore detsamma som att låta sig korrumperas av Per Engdahls efterföljare.”
”Liberalismens försvarare har bestämt sig för vad problemet är: folk har fel. Antagligen är de outbildade och dumma. Kanske psykstörda. Det är inte svårare än så. Det enda en sann liberal kan göra är därför att upprepa de korrekta och mest grundläggande trossatserna. Att försöka förstå vad som sker vore värre än ett slöseri med tid, det vore att kompromissa med idealen.”
https://www.fokus.se/2019/02/varning-for-varlden/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar