lördag 30 mars 2019

Alla aktiva blir brottslingar

Internets positiva kraft hotad
Politikerföraktet ökar, broilersystemet matchat med horder av administratörer, leder oss fel. Europaparlamentet beslut kopplat till regler för till exempel länkningar är skadliga. Internets kraft är allvarligt hotad. Enskilda individer måste alltid få länka utan att begå brott. Jag kan tveklöst hålla med om att värde skapat inom ramen för immaterialrätten ska få betalt från sajter, eller mediakanaler, som tar betalt för sitt innehåll samtidigt som de länkar till andras skapade innehåll. Till exempel alla så kallade "influensers" ska självklart betala när de utnyttjar andras intellektuella arbete för att tjäna egna pengar. MEN enskilda människor som inte tjänar pengar på att vara en aktiv del av Internets fantastiska värld ska inte behöva betala. Är detta ett sätt att göra oss alla till brottslingar? Är det ett sätt att få in mer pengar till EU byråkrati i form av massor av böter?
https://www.svt.se/nyheter/emanuel-karlsten-man-kanner-ett-okat-politikerforakt
Dagens besvikelse
Fegisar som inte vågar stå upp för det rätta. Medier ska inte styra en kommun eller ett land. De har ännu mindre ansvar än politiker för sitt handlande i förhållande till oss invånare.

”I dag har såväl Centerpartiet som Liberalerna gjort avståndstagandet till SD till sitt primära politiska existensberättigande och som en konsekvens av detta valt att bryta upp Alliansen och i stället agera stödhjul åt en ny Löfven-regering. Hur kan det komma sig? Vad hände under denna förhållandevis korta tid? En viktig del av svaret stavas mediestorm.”

”De fria, oberoende mediernas roll är av central betydelse i en demokrati. Medierna ska granska makten, avslöja oegentligheter, förmedla objektiv information så att medborgarna kan skapa sig en egen uppfattning om sakernas tillstånd. Det medierna däremot ska avhålla sig ifrån är upptrappningar som till sist mest påminner om regelrätta drev. Men egentligen är mediernas agerande sekundärt, det centrala är hur arbetsgivare, politiker, organisationer med flera agerar när det väl börjar storma.”

”Till syvende och sist handlar det om värderingar, om att vara trogen sina principer och idéer oavsett omgivningens uppfattningar. Det får aldrig löna sig att skrämma någon till lydnad genom att skrika högst. Ett samhälle som godtar en sådan ordning premierar godtycke och räddhågsenhet. Det gör oss alla mindre modiga - i tider när just modet att stå för samma sak i dag, i morgon, i går behövs som mest.”
https://www.gp.se/ledare/kappvändandet-skapar-godtycke-1.14270981

Dagens stjärnor
De som sett till att BRÅ nu äntligen ska studera brottslingars härkomst. Det är värdefull information för att effektivare kunna driva det brottsförebyggande arbetet runt om i Sverige.

”TV4 Nyheterna rapporterar att Brå nu bestämt sig för att genomföra en studie om härkomst hos gärningsmän. 
– Bättre sent än aldrig. Nu ser vi fram mot resultatet av den här studien, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, till TV4 Nyheterna. Studien ska handla om registrerade brottsmisstänkta med inrikes respektive utrikes bakgrund.”
https://www.expressen.se/nyheter/bra-ska-kartlagga-garningsmans-harkomst/?fbclid=IwAR2GaQkPYgfLBZUWqvbSFf9pz5IQy_doeAkWSHtc6WUTAp7vIFz5vpddK2Q

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar