måndag 25 mars 2019

Intressanta möjligheter

Jämlikhet och rättvisa
Det är inte så länge sedan som folket reste sig mot den lilla överhet som levde i exempellös lyx, och många av de få i lathet,  samtidigt som över 90% av folket levde fattigt. Den franska revolutionen 1789 fick fantastiska resultat för det stora flertalet människor i många delar av Europa och i USA. Det finns inget acceptabelt med att ett fåtal miljoner äger och styr över resten av människornas miljarder. Det var främst på grund av denna orättvisa som våra moderna demokratier växte fram. De som sitter på "toppen" har genom den mänskliga historien mycket sällan varit villiga att av fri vilja minska sin makt och sin samlade rikedom. En mer rättvis fördelning av makt och rikedomar har alltid krävt att folket rest sig och gjort "revolution" i någon form.
https://youtu.be/xaA4oK2_riY

Debattören Anna Dahlberg tycker jag har en poäng om att det är korkat om de kommande politiska åren i huvudsak blir en symbolisk kulturkamp. Oönskade kulturella beteenden ska bekämpas genom sakliga och respektfulla sakdebatter. Inte genom ytliga ”marknadspositioneringar”. Samtidigt tycker jag inte att hon tar utmaningarna med kulturella skillnader på tillräckligt stort allvar. Jag menar absolut inte att det är ok att ägna sig åt förenklad smutskastning av kulturella yttringar man inte själv gillar, men vi måste definitivt öppet tala om målkonflikter även mellan olika kulturers generella önskemål om hur ett samhälle bäst utvecklas. Särskilt borde vi debattera hur ofria många människor idag är på grund av den sanslösa låneekonomi som byggts upp sedan 1950-talet. Den sanslösa lånekulturen har gjort massor av svenskar mycket ofria och många kommuner ekonomiskt mycket sårbara. Kultur är komplext och handlar inte bara om skillnader mellan folk från olika delar av världen. Läs gärna min bok, "En stund på jorden" om du bryr dig om att förstå hur komplext och viktigt det är att ta kulturella skillnader på största allvar. När vi gör det öppnas också fantastiska möjligheter.
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/den-nya-hogern-far-inte-lata-kulturkriget-ta-over/

I USA ställer senatorn Bernie Sanders åter upp som presidentkandidat mot Trump. Han blev väldigt populär bland yngre väljare med rättvisetänkande. Han tycks fortfarande vara mycket populär bland yngre väljare. Det är bara gratulera amerikanerna att många av deras yngre inte åldersdiskriminerar. Självklart är en kompetent, erfaren och engagerad mycket bättre än en mindre kompetent, relativt oerfaren men ändå engagerad. Han är 77 år. Nancy Peloci är 78 år. Joe Biden är 76 år. Både unga och äldre bland Demokraternas anhängare i USA tycks tveklöst förstå värdet av kunskap och livserfarenhet. Republikanernas Trump, som avser att kandidera igen, är 72 år. Hur många +65 finns representerade i Sveriges riksdag?....
https://www.google.se/amp/s/amp.pastemagazine.com/articles/2019/01/its-an-objective-fact-that-bernie-sanders-is-wildl.html

Den fortfarande ”unga” tidigare statsministern Göran Persson ger kloka reflektioner om en politik som förstärker redan allt större sociala skillnader. Jag tycker absolut att värnskatten är dålig, och den skulle vara tillfällig, men jag tycker att hela skattetrycket måste minskas för alla. Ingen ska behöva betala mer än hälften av sina sist intjänade pengar i skatt. Samtidigt måste många fler kunna leva sparsamt på låga löner efter skatt utan att tvingas till förödmjukande skatteåterbäring genom bidrag. Att enbart driva på politik som ensidigt gynnar de som redan har det bäst är samhällsekonomiskt korkat. Tänka sig att han som var statsminister för så länge sedan enbart är 70 år idag. Sverige har mycket att lära kopplat till att betydligt bättre utnyttja alla äldres kunskaper, erfarenheter, engagemang och vilja att forma en bra framtid för sina barn och barnbarn. Och ett värdigt liv för dem som efter ett långt bidragande liv tvingats, eller valt, att vara pensionär på heltid.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ex-statsministern-goran-persson-om-januarioverenskommelsens-nasta-fas-mycket-dramatik
Dagens besvikelser
Alla som hade vetskap om det hemska Josefine Nilsson utsattes för och som inte högljutt stod på hennes sida för att både skydda henne och ge henne rimlig rättslig upprättelse.
https://www.svtplay.se/video/21549186/josefin-nilsson-alska-mig-for-den-jag-ar?cmpid=del:fb:03-23-2019:josefin-nilsson--alska-mig-for-den-jag-ar:pla:lp-app&fbclid=IwAR0MqH_P-7nc04F-_7ldSOLqI3vYZ0vRt-v9FN6T41YDBuOy7llD-s_00z4

Martin Ådahl, Centerpartiet. Vad trodde man att Centerpartiets kraftiga reformönskemål kopplat till AF skulle innebära. Det är alltid viktigt med konsekvenstänkande. Det tycks saknas inom Centerpartiets partiledning idag. Om C anser att AF ska ha ett särskilt arbetsmarknadsuppdrag att skapa egna arbetstillfällen och möjliga lokala hyresintäkter får man säga det. De miljarderna är jag säker kan arbeta smartare för landsbygdsutvecklingen i så fall. Se nya intressanta möjligheter istället för att plötsligt komma på att de måste försöka rädda något som varit ”dött” länge.
https://www.di.se/nyheter/c-toppen-till-attack-mot-af-chefen-helt-orimligt/

Dagens stjärnor
Per Klingbjer och Erik Petré. Mycket klokhet i deras debattartikel nedan. Svensk migrations- och integrationspolitiken måste kraftigt förbättras. Den är korkad och sabbar vår framtida konkurrenskraft. En klok migrations och integrationspolitik stärker både vår internationella konkurrenskraft och vår svenska generella välfärd. I vart fall jag längtar inte efter att Uppsala åter ska ha över 25% av befolkningen som lever i omfattande fattigdom.

”I januariöverenskommelsen uttrycks att problemet med kompetensutvisningar måste lösas. Ett särskilt visum för högkvalificerade ska införas. Vi delar regeringens bild men i den utredning som tillsätts är det viktigt att arbetsmarknadens parter involveras i hög utsträckning. Det är parterna som förstår arbetsmarknadens mekanismer och kan analysera kompetensbehovet bäst.”

”Sverige som kunskapsintensiv nation drivs av att vi har ett klimat som gynnar innovation, forskning och utveckling, och i detta är dessa specialister en nödvändighet. Från Naturvetarna instämmer vi därför i januariavtalets skrivningar om att det finns behov av bättre visumhantering. Det räcker dock inte med detta, utan det måste också medföljas av en genomtänkt talangsstrategi.”


”Sverige ska attrahera internationella toppstudenter, experter och entreprenörer.
Förutom detta måste det bli ett stopp på utvisningar utifrån ett alltför stelbent regelverk.
Ett sådant resursslöseri har Sverige inte råd med. En talangstrategi måste belysa hur man kan åstadkomma en smidigare hantering av dessa ärenden hos Migrationsverket. Dessa individer skulle också behöva få en väg in, en form av talangsluss, när de kommer till Sverige.”
https://mobil.unt.se/asikt/debatt/sluta-utvisa-talangerna-5247445.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar