tisdag 26 mars 2019

Olämpliga män

Bättre politisk urvalsprocess
Kan politikens ledare få betydligt bättre kompetens och lämplighet för att tjäna sina invånare väl? Kan det vara så enkelt att urvalsprocesserna borde vara som kopplat till alla andra uppdrag? Det vill säga utifrån minimikrav och tydliga kravprofiler? Personligen tror jag det. ”Flummet” om att det räcker med förtroende håller inte i en komplex värld. Och om man tycker att relevanta invånares bästa ska stå i centrum är bred kompetens och livserfarenhet ”guld” värt. Och i nedan länkade artiklar kan du läsa lite intressanta reflektioner om att det allt för ofta finns manliga ledare som inte är ”stora nog” för sina uppdrag. Självklart finns det även dåliga kvinnliga ledare men ofta, särskilt i organisationer som väljer ledare utifrån kompetens och erfarenhet, är kvinnor som får, och tar, chansen mycket lämpliga. Bland männen är det definitivt inte alltid så.
https://www.va.se/nyheter/2019/03/22/darfor-blir-sa-manga-inkompetenta-man-ledare--och-sa-kan-det-forhindras/?utm_campaign=VeckansAffärer_190322_UsernameAt&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqTrackId=95e906186bcf4bf6a7122e1cda3ef65f&elq=878c2953cfd2461fb9ff5c4fb4971379&elqaid=23750&elqat=1&elqCampaignId=17093

Under gårdagens kommunfullmäktigemöte i Uppsala gjorde ordföranden för kommunrevisionen en mycket bra genomgång. Den handlade om hur viktigt det är med en internkontrollplan som löpande revideras och följs upp. Brister lyftes fram och det konstaterades att många politiker inte har den kunskap och erfarenhet som skulle vara värdefull för en nämnds verksamhet men också för invånarna. Det framfördes tydligt att det är politikerna som bär allt ansvar för all verksamhet inom kommunen, inte välavlönade tjänstemän. Vissa politiker uttryckte olust över att vara ”misstänksam” mot ledande tjänstemän om man professionellt säkerställer kvalitet i kommunens verksamhet. Duktiga och lämpliga förtroendevalda finns inom alla yrken, vi måste lyckas engagera många fler av dessa inom politiken för att bra klara de många och stora utmaningar vi står inför. Politiker ska inte vara kollegor med tjänstemän. Politiker ska på ett kompetent och ansvarsfullt sätt representera sina invånare, inget annat. Uppsala kan mycket bättre än nu.

En egenskap som många som blir ledare har är att de kan vara bestämda, executiva. Det behöver dock aldrig innebära att man behandlar andra människor respektlöst. Återigen fylls jag av avsky inför människor som behandlar andra människor vidrigt. Visst kan man tycka illa om varandra, visst kan man bli arg ibland, visst kan man vilja bryta relationer med människor man tycker svikit eller bara inte längre ger den energi man vill få. Det rättfärdigar aldrig att bete sig vidrigt och i strid med våra demokratiskt framarbetade lagar. Främst är det tveklöst män som använder våld "när huvudet tar slut". Det är vidrigt. Även kvinnor beter sig genom ord och utfrysningar vidrigt både mot andra kvinnor och män, det är också ett vidrigt beteende. Personer med liknande beteenden borde i demokratiska eller tjänstemannaorganisationer aldrig få en ledartröja. Det finns gott om människor runt om på vår jord som skulle behöva en ordentlig träning i "Den gyllene regeln". Regeln om att behandla andra som man själv vill bli behandlad. Som tur är finns det mycket få människor på vår jord som uppskattar att bli dåligt behandlade.
https://www.expressen.se/ledare/sverige-sviker-kvinnorna-som-far-stryk-av-sina-man/
https://app.studi.se/l/den-gyllene-regeln

De mest framgångsrika samhällena genom tiderna och även i framtiden har förmåga att ena sitt folk och att driva nu även med stor respekt för kommande generationer. Generationsrespekten har mycket att önska i dagens Sverige. Särskilt respekten för allt som våra äldsta invånare representerar. De representerar för mig en guldgruva som måste öppnas på ett nytt och kreativt sätt. Inte minst våra stora demografiska utmaningar talar för att det är en mycket klok väg framåt.
Dagens besvikelser
De som företräder oansvarig och ohållbar migrationspolitik. Moderatledaren Ulf Kristersson exemplifierar i bifogad artikel två partier som inte klarar av den svåra balansgången att företräda relevanta invånare parallellt med att föra en generös biståndspolitik.
https://www.expressen.se/nyheter/qs/de-drommer-om-sverige-men-moter-en-mardrom/

Martin Ådahl, återigen. Man ska stå upp för konsekvenserna av den politik man för. Ådahl är inte en ointelligent person. Det är enkelt att i stora drag förstå konsekvenserna av en kraftig förändring av Arbetsförmedlingens uppdrag. Nu försöker Centerpartiet att publikt skademinimera för sin egen politik. Personligen gillar jag ärlighet. Det skulle vara klädsammare om Centerpartiet istället krävde någon form av landsbygdssubventioner på de platser där AF lägger ner. Det är helt fel kopplat till Cs ekonomiska politik men visst, det kanske finns värdefulla alternativ som inte bara innebär att pengarna ”eldas upp”.
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/JobQ3R/centertopp-forsoker-smita-fran-sitt-ansvar

Dagens stjärnor
Alice Teodorescu. Ja, varför är så många rädda för att stå upp för det självklara i ett samhälle som Sverige. Hur kunde det bli en del av allt för mångas kultur? Varför vågar inte fler göra sin röst hörd istället för att bara ”knyta näven i fickan” och misstroenderösta?

”Det sorgliga är att människor i branschen, runt Nilsson och den misshandlande mannen, visste vad som försiggick. Trots detta uteblev konsekvenserna. Sannolikt kan ytterst få skylla på att de saknade kunskap, att de var naiva. Om inte annat borde domen fått chefer och andra att agera.”
”Om de oacceptabla handlingar som kom fram till ytan inom ramen för den konstruktiva delen av ”#Metoo” ska upphöra måste fler våga agera när de får kännedom om dem. Problemet tycks emellertid vara, inom kulturvärlden som inom politiken och säkert i samhället i stort, att alltför få vågar. Vad beror det på? Brist på civilkurage, dåligt ledarskap, rädsla för dålig stämning?”
https://www.gp.se/ledare/varför-vågar-så-få-agera-trots-kännedom-1.14183777

Sara Mohammad. Igår talade hon om hedersförtryck och hedersvåld inför Uppsalas kommunfullmäktige. Hon var glasklar i sin kritik mot stora delar av det politiska etablissemanget. Fegisar, eller extremt naiva, som inte självklart står upp för alla, främst flickor, som far mycket illa kopplat till kulturellt hedersförtryck i Sverige. Det är ynkligt. Hon är kunnig, erfaren, engagerad och modig. Ensam bland över 80 andra stod jag upp, applåderade, och tackade henne för ett mycket tydligt och starkt anförande.
https://mobil.unt.se/ledare/mohammad-har-ratt-om-ord-till-handling-5252139.aspx

Hur svårt kan det vara att driva politiken utifrån ambitionen att lämna något bättre till kommande generationer och att respektfullt inkludera och stötta våra äldsta invånare hela livet? Uppenbarligen svårt för många.



1 kommentar:

  1. Du är en bra politiker! Det var därför dom fega och okunninga blev rädda för dig och ville avsätta dig.

    SvaraRadera