fredag 21 september 2018

Svek mot väljarna

Uppsala röstade inte vänster
Det är ett extremt svek mot det samarbete vi under många år haft mellan C, L, M och KD att L parallellförhandlat med S och MP utan att först tydligt stänga Alliansspåret. Då skulle förutsättningarna framåt varit ärliga och försök kunna göras för att bättre matcha det valresultat Uppsala har i kommunen. Nu är L villiga att ingå i en minoritetsregering med S och MP som mycket sannolikt kommer att ha V som stödhjul. Det är mycket anmärkningsvärt och ett stort väljarsvek. S gick tillbaka i valet. MP halverades i valet. L gick fram endast ett mandat i valet. De som anser sig ha demokratisk legitimitet att styra Uppsala i minoritet har tillsammans förlorat 4 mandat. En liknande makthunger är ett hån mot stora delar av Uppsalas invånare. Det finns hopp om att en majoritet av Ls medlemmar på deras medlemsmöte den 27/9 säger Nej! till förslaget att regera med vänstern. Oavsett sannolika avgångshot. Då kan ett klokt medlemsmöte ändå öppna upp för nya förutsättningslösa förhandlingar mellan fler möjliga partier för att eventuellt få till ett majoritetsstyre. Det kanske inte går av sakpolitiska skäl men är värt att testas. Det är ansvarsfullt beteende om man ser till Uppsalabornas bästa.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=7048291
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=7048723

C Uppsala kommun gjorde förbättringsmässigt ett av sina bästa val på över 40 år. Med tanke på vår kloka politik och allt slit i valrörelsen är jag inte förvånad över förbättringen. Samtidigt är jag besviken då jag vet att potentialen i Uppsala var mycket bättre om vi hade hållt oss till valplattformen  och inget annat. Med ett möjligt resultat runt 12% hade aldrig en vänstersväng när Uppsalaborna absolut inte röstat vänster i 2018 års val varit möjlig. Nu riskerar vi att få en svag politisk ledning utan reformförmåga under en mandatperiod som kommer att bli turbulent.
Dagens kalkoner
Liberalerna som inte väljer att avsluta ett samarbete innan man inleder ett nytt. Ett nytt samarbete med partier man innan valet stod långt ifrån. Jag kan inte förstå något annat skäl än personlig makthunger om man agerar på ett liknande sätt som L gjort. Minst hälften av dem som valde att rösta på L blev mycket besvikna igår. Centerpartiet har hela tiden varit tydliga med att vi inte kommer att samarbeta med Fi, V eller SD. Eftersom C har respekt för samarbeten skulle vi inte föra parallella minoritetsstyresförhandlingar innan det tidigare samarbetet tydligt avslutats. Att ensidigt förhandla om ett minoritetsstyre när ett majoritetsstyre skulle kunna vara möjligt är både svekfullt och dåligt för Uppsalaborna.

UNT som inte stort har faktumet att L spräckt Alliansen på förstasidan. L har inte bara spräckt alliansen, de påbörjade direkt efter valet parallellförhandlingar bland annat med ett parti som tappade 50% av sitt förtroende bland Uppsalaborna. Men visst, S, MP och L vill ju tvångstaöver väldigt bördig jordbruksmark för att bygga cykelväg, så de har gemensam politik. Och de vill försämra för bilister.

Dagens stjärna
Torbjörn Nilsson. Mycket klokt som skrivs i bifogad artikel. Oppositionsrollen och erfarenhet är skrämmande underskattat.
Det mest intressanta handlar om att partierna har blivit så svaga att de inte klarar av att utveckla politik själva utan har gjort sig så beroende av att ha ett departements utredningsresurser till förfogande att ett liv utanför kanslihusen inte är tänkbart. Ett annat svar är att partiledarna är så unga. De kan inte skilja på makt och på inflytande. Makt, det är titlar och sådant. Inflytande, det är att faktiskt påverka.” 

”En väl fungerande demokrati behöver en opposition som står på tårna. Varför ska regeringen göra sitt bästa om den inte behöver vara rädd för oppositionen? Nu blir det bara demokrati när det är val men inte demokrati mellan valen.”Inga kommentarer:

Skicka en kommentar