torsdag 27 september 2018

Legitimitet

Hjärna och hjärta
Är vi utsatta för modern krigföring? Varför inte? Vilka krafter tjänar på att den liberala samhällsinriktningen kraftigt försvagas? Bland de krafterna finns sannolikt svaren om det är så att vi i till exempel Sverige är utsatta för en ny form av attack. Bland totalitära krafter, vare sig de är i form av diktaturer i olika former eller allt för mäktiga företagare med monopolambitioner, finns säkerligen de som vill försvaga liberala samhällen. Helt klart är att ryktesspridning och falska nyheter är mer populärt än någonsin tidigare. Det är samtidigt inte så förvånande eftersom vi nu har så många direkta kanaler till enskilda människor.

Cweijman har rätt, det är dumt att ha olika måttstockar när oönskade politiska krafter anses viktiga att försöka tysta. Rättvisa, likabehandling (inför lagen) och yttrandefrihet är viktiga samhällsbyggande pelare i en demokrati. Viktigt att aldrig glömma det.
http://www.gp.se/ledare/cwejman-halvtidshumanisterna-sover-fortfarande-1.9472081

Har du hört talas om uttrycket ”när hjärnan tar slut tar nävarna vid”? Det har jag. Om vi med ”nävarna” inkluderar maktspel som handlar om förtal och osakliga påhopp så är politiken tyvärr inte fri från liknande övertramp. Vissa politiker är helt enkelt inte mogna uppgiften att föregå med gott exempel. Som allt för ofta tror jag det handlar om oförmåga att balansera hjärta och hjärna när man fattar beslut och när man förhandlar med andra än sig själv. Visst är vi människor fulla av känslor och vissa av maktbegär. För invånarnas bästa ska sakpolitik och ideologisk inriktning vara styrande, inget annat. Det minoritetsstyre som sägs vara klart inom kort i Uppsala består av S, MP och L som ska luta sig mot vänster. Det är en förlorargrupp. De har förlorat fyra mandat och saknar legitimitet att styra Uppsala i svåra tider. Maktens egenintressen borde aldrig få gå före folkets intressen i en demokrati. En ledning utan legitimitet spär på politikerföraktet, det är mycket dåligt.

Världen är härligt full av unika människor. Enligt fjärilseffekten förändrar en fjärils vingslag världens utveckling. Visst är det en svindlande tanke att inse att det stämmer. Och när en fjärils vingslag förändrar världen, hur mycket påverkar inte varje enskild människa världens utveckling? Mer eller mindre. Kaosteorin är mycket intressant.
https://fs.blog/2017/08/the-butterfly-effect/
Dagens kalkoner
De som av egenintresse försöker ta makten men som saknar legitimiteten. Vissa förundras över att föraktet mot politiker och demokratins oförmåga ökar, andra gör det inte. Jag trodde jag hörde fel om att man i riksdagen singlar slant om ordförandeuppdragen i riksdagens utskott.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/4deABa/alliansen-tog-hem-rond-tva-i-spelet-om-regeringsmakten
https://www.dt.se/taggat/Politikerförakt
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/teodorescu-det-ar-en-perfekt-grogrund-for-politikerforakt

Dagens stjärna
Expressens ledare. Jag håller med. Antingen får man ge dessa 349 ledamöter mycket mer ansvar än idag. Ansvar som också personligen kan utkrävas. Annars är det hög tid att minska antalet. Varför inte ha en faktor mellan antalet riksdagsledamöter och antalet personal på alla departement och i riksdagen?
https://www.expressen.se/ledare/ge-oss-farre-och-piggare-folkvalda-i-riksdagen/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar