onsdag 12 september 2018

Leva upp till förväntningar

Leverans på vallöften
Att vara i opposition har sina fördelar. Då kan ett politiskt parti göra sin röst hörd inom alla politiska områden. Samtidigt innebär det en mycket liten chans att leverera politik till berörda invånare som kan förväntas utifrån vallöften. Som en god vän uttryckte det är att sitta i opposition som att "skriva i vatten". Det bästa ett parti därför kan göra är att ingå i en majoritet där man får kompromissa mycket men ändå kan nå framgångar inom sakpolitiska områden man anser viktiga. För C i Uppsala är inte samarbeten med Fi, V och SD några alternativ i ett lokalt regeringsunderlag då vi både har stora ideologiska skillnader och viktig sakpolitik där vi står väldigt långt ifrån varandra. Sverige och Uppsala måste dock regeras. Frågan är hur med det svåra resultat som blivit en realitet både i Uppsala och Sverige.

MP har gjort ett katastrofval och upplevs av väldigt många som regeringsodugligt. Ändå, som en del av att försöka hitta möjliga vägar framåt, har Alliansen i Uppsala valt att fråga MP om det kan vara ett alternativ att samarbeta med Alliansens för att uppnå majoritet. En sådan fråga är inte samma sak som att vi sedan kommer att komma fram till att det är möjligt att regera ihop. Självklart finns alltid sakfrågor med i bilden som måste lösas ut när partier ska samarbeta. Det gäller även nationellt när till exempel Alliansen bjuder in Socialdemokraterna att samarbeta med dem. Det nationella utspelet är en fråga om det finns utrymme för samtal om möjligheten eller inte. Sannolikt svarar S nej. Vi har nu massor av rörelser mellan partier för att känna av vad som kan vara möjligt. Spännande är det.

Dagens kalkon
De som vill härska genom att söndra. Det är en känd taktik men den är allt annat än konstruktiv.
https://www.expressen.se/tv/nyheter/val-2018/annie-loof-s-vill-harska-sondra-och-splittra-alliansen/

Dagens stjärna
Alliansen. Det är ett svårt läge inom politiken i Uppsala och Sverige nu. Då är det ansvarsfullt att försöka hitta nya samarbetsformer som kan göra att Uppsala och Sverige kan hantera de stora reformbehov vi har på "bordet".
http://www.gp.se/nyheter/sverige/alliansen-bjuder-in-s-till-samtal-1.8216844

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar