lördag 8 september 2018

Fri konst

Kränkningar i det offentliga rummet
Centerpartiet i Uppsala har under flera år drivit på för att misstagen som gjordes när Uppsalas finrum fick en kopia av ett förtryckarförskönande i vårt finaste offentliga rum ska bort. En delseger är att beställningsprocessen av offentlig konst nu ska säkerställa att inget liknande inträffar. Faktum kvarstår dock att den kopia av ett verk som under Stalins tid sattes upp i Berlin finns kvar. Stalin är en av tidernas största massmördare och den diktatur han företrädde har mördat och förtryckt många fler människor än någon annan känd diktatur. I Uppsala bor människor som varit förtryckta under DDR-diktatorer. Till Uppsala kommer besökare som förtryckts av DDR-diktatorer och till och med fått nära och kära torderade och mördade på grund av avvikande åsikter. Det är helt ofattbart att det finns människor som tycker att det på 2000-talet i Sverige ska accepteras att liknande uttryck får en plats i vårt offentliga rum.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=7037440
https://varldenshistoria.se/krig/kanda-krigsman/josef-stalin-en-tyran-blir-till
https://www.so-rummet.se/kategorier/josef-stalin
https://www.svtplay.se/varldens-undergang-stalin

Den fria konsten ska vara fri och politiker ska ha en "armslängds avstånd" från att lägga sig i konstnärers rätt att uttrycka sig. Det enda undantaget borde vara självklart att när skattepengar och det offentliga rummet är med i bilden så får inte uppenbara kränkningar bli ett resultat av konsten. Kärningar kopplade till att grundläggande mänskliga rättigheter inte accepterats.
DDR var allt annat än en regim värd att respektera och hylla. Och den avskyvärda människosynen som DDR-eliten gav uttryck för märks fortfarande i nya förpackningar i delar av tidigare DDR i Tyskland."Under DDR-tiden fanns, med undantag av främst vietnameser, knappt någon invandring alls till Östtyskland. Kommunistregimens osanningar skapade också en djupt rotad misstro hos befolkningen mot den officiella överheten och dess ofta moralistiska budskap. Det sitter i."
http://www.gp.se/ledare/bostr%C3%B6m-ddr-sp%C3%B6kar-fortfarande-i-%C3%B6stra-tyskland-1.8113859

Tidigare C Uppsalaförslaget om att skänka kakelplattorna till Uppsala konstmuséum var bra. Förslaget om att utlysa en konsttävling om konst runt DDR-kopian är en toppenidé. Då slipper människor kränkas, kopian står kvar, dess kränkande uttryck kan fortsätta att finnas kvar och väcka starka känslor. Men inga kommer då ständigt kränkas bara genom att gå förbi kopian. Utlys den konsttävlingen och låtet folkets företrädare, politikerna, bestämma temat. Frihetlig kärlek är ett förslag till tema.

Dagens kalkon
Jimmie Åkesson. Han kan inte svara på konkreta frågor och partiet har tomt på hållbara lösningar på Sveriges strukturella utmaningar. Om sakpolitiken får vara i fokus kommer det visa sig gång efter gång efter gång.
https://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/debatten-pa-fredag-skulle-kunna-avgora/

Dagens stjärna
Kulturnyheterna i SVT. De presenterade vår korta konstinstallation på riks-TV. Titta gärna 7 minuter och 40 sekunder in i nedan video.
https://www.svtplay.se/video/18251162/kulturnyheterna/kulturnyheterna-7-sep-18-13-2?start=auto

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar