söndag 16 september 2018

Byggfrågorna avgörande

Det viktigaste
Uppsalas viktigaste kommunala fråga är hur och var det ska byggas i vår stora kommun. Det är den fråga som politikerna lokalt har störst makt över. Jag är övertygad om att Centerpartiet i Uppsala hade haft 100% fokus på att nå ut till Uppsalaborna om vår attraktiva stadsbyggnadspolitik hade vi fått över 12% av rösterna kommunalvalet. Centerpartiet i Uppsalas vision om en attraktivt utbyggd stad i kombination med en kraftig förstärkning av några av våra kransorter med bra kollektivtrafik är mycket smakfull. Det är dessutom en mycket miljö- och klimatsmartare väg framåt än MPs ensidiga fokus på kraftig förtätning av Uppsala stad.
http://www.unt.se/asikt/debatt/hela-uppsala-ska-leva-4844348.aspx
http://www.unt.se/asikt/debatt/mer-kris-i-tat-stad-5056610.aspx
http://www.unt.se/asikt/debatt/radda-en-unik-miljo-4691589.aspx
http://www.unt.se/nyheter/uppsala/har-vill-c-bygga-ny-dansbana-4783749.aspx
https://www.uppsala.se/contentassets/4f612a86253441b1a09a586ce61ebc74/26-motion-av-stefan-hanna-c-om-borttagning-av-ddr-motiv-i-carolinabacken-samt-motion-av-jonas-segersam-kd-om-ddr-konsten.pdf

För att klara av att utveckla Uppsala attraktivare måste vi ha en god kommunal ekonomi. Det är oroande att ekonomiska frågor inte ansågs viktigare av befolkningen i valrörelsen. En misskött ekonomi leder garanterat mot försämringar för alla, särskilt för våra svagaste invånare.
I grunden avgörs en enskild människas, ett företags eller en kommuns handlingsutrymme av den ekonomiska statusen. En fattig och skuldsatt har inte mycket handlingsutrymme. En rik och skuldfri har massor av handlingsutrymme. Så krass är verkligheten och den verkligheten styr inte svenska politiker över. Däremot styr svenska politiker över många ”reglage” som kraftigt påverkar svensk konkurrenskraft och den svenska ekonomins sårbarhet. Med fler ansvarsfulla politiker hade till exempel inte den kraftiga prisutvecklingen på bostäder blivit en verklighet. En prisutveckling som nu utgör en stor riskfaktor både kopplat till hög belåning bland enskilda samt bostadsrättsföreningar samtidigt som behovet av prisvärda bostäder är högt men allt fler nyproducerade bostäder går inte att sälja. Du som vågar inse vilken ekonomisk situation många befinner sig i kan med fördel läsa nedan bifogade artikel. Och du kanske också har hört att ”den svarta svanen” återigen tycks finnas bland våra banker.
https://www.va.se/nyheter/2018/09/07/hundratals-miljarder-pa-spel-har-ar-fragan-som-kan-driva-sverige-rakt-in-i-en-ekonomisk-kris/
https://www.privataaffarer.se/articles/2016/09/26/svart-att-fanga-nasta-svarta-svan/

Stadsbyggnadsfrågorna påverkar oss Uppsalabor här och nu på ett påtagligt sätt. Och de påverkar Uppsalas långsiktiga attraktivitet som boplats och företagsplats. Därför är dessa frågor av största betydelse. En ansvarsfull lokal regering bygger därför samhällen inte enskilda fastigheter. En kommuns översiktsplan ska tas på större allvar och vi invånare borde bättre sätta oss in i vilken vision  de olika partierna har för Uppsalas bebyggelseutveckling fram till år 2050.

Idag är det sista kommunfullmäktigemöte för den avgående kommunfullmäktigegruppen. Den 15 oktober tar en ny grupp politiker över ansvaret. Centerpartiet fortsätter att driva på för en klokare och attraktivare byggpolitik. När Liberalernas lokala ledare går ut med att hans drömscenario är en lokal regering bestående av L, S och M inser man tydligt att en rimligt balanserad utveckling av hela Uppsala kommun inte har hög prioritet. Med tanke på vilka problem som ligger ”på bordet” behövs en fungerande lokal regering som genom valresultatet har legitimitet. Om vi exkluderar V och SD är det endast C och KD som kraftigt ökat sitt folkliga stöd. Även L ökade något. Och återigen vill jag vara tydlig med att Uppsala inte röstat fram en vänsterinriktad politisk väg. Och med C i ansvarig ledarroll kommer inte Uppsala kommuns ekonomi tillåtas försämras så att vi tappar kraft att säkra bättre skolresultat och stöd till våra svagaste invånare.
Dagens kalkoner
Miljöpartiet och andra partier i Uppsala som tycker att det är ok att bygga i mycket viktiga parker i Uppsala stad som behöv som rekreationsområden för människor i allt mer tätbebyggda stadsdelar. De tycks tycka att människor ska sluta att surfa på nätet och istället ägna sig åt att titta på vad grannarna gör. Det blir allt lättare när det byggs oattraktivt och ohälsosamt tätt.

Miljöaktivister som inte förstår att det är grön tillväxtpolitik som gör mest positiv nytta för ett effektivare miljö- och klimatförbättringsarbete. ”Att radikalt skära ned på koldioxidutsläppen och att investera i tekniska lösningar som kan minska vår klimatpåverkan borde vara i allas bästa intresse.”
https://www.nyteknik.se/kronikor/nu-har-vi-varit-klimatfornekare-en-hel-valrorelse-det-maste-fa-ett-slut-6929438
Dagens stjärna
Leif GW Persson. Självklart ska samtal och argumentationer i sakfrågor föras mellan alla folkrepresentanter i en demokratisk församling. Det är en del av uppdragsbeskrivningen för en förtroendevald! Jag delar GW Perssons kritik om att det är för mycket ”sandlådenivå” bland människor som är myndiga.
Ett annat sätt att göra det vore naturligtvis att se det som det logiska resultatet av deras eget agerande och kanske till och med dra slutsatsen att det därmed är hög tid att bete sig som vuxna och tänkande människor.”
https://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/det-ar-forvanande-att-sd-stangs-ute/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar