lördag 15 september 2018

Spelet går vidare

Viktigt spel
Visst kan man raljera om det maktspel som pågår. Samtidigt har det självklart stor betydelse både i det lilla och i det stora vilka som styr. Hur mycket höger? Hur mycket vänster? Hur mycket inskränkthet? Hur mycket öppenhet? Hur mycket erfarenhet? Hur mycket kompetens? Personkemi? kortsiktighet eller långsiktighet? Hur det blir i en kommun eller för riket har självklart betydelse. Särskilt stor betydelse har det i en kommun där "små" beslut som fattas hela tiden kan ha stor påverkan på just ditt liv. I nuläget kan spelet nationellt och lokalt upplevas som mycket svårt att lösa. Sannolikt är det säkert så att det finns partier nationellt som gör precis som i Uppsala, det vill säga de förhandlar över blockgränserna. Är det bra eller dåligt? Det kan vi säkert har olika syn på. Jag tycker att man ska vara ärlig om vad man gör. Remi är utan tvekan dåligt för ett samhälle som har väldigt många stora utmaningar på sitt bord. Och varför ska det bli remi i Uppsala där Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna gått framåt? Centerpartiet gick kraftigt framåt i kommunvalet. Det ska självklart bli maktskifte i Uppsala! Vänsterstyret måste brytas, för Uppsalabornas bästa.

Är ”folkets röst” alltid klok? Så är det självklart inte även om jag tycker att människans historia vittnar om att en majoritets tyckande ofta leder mot kloka ställningstaganden när de som berörs också inkluderas ordentligt i till exempel medborgardialoger. Jag delar inte nedan resonemang! När folkviljan är i konflikt med politikernas ställningstagande har politikerna i majoritet misslyckats med sitt förtroendeuppdrag. Om nu politikerförslag är bra måste vi politiker också klara av att få de flesta berörda invånare att inse det. Det går om man använder både hjärta och hjärna i möten med de invånare man företräder.
https://www.expressen.se/ledare/politiker-har-ofta-goda-skal-att-ga-emot-folkviljan/

"Remi* är inget frestande alternativ för någon. Här finns möjlighet för Alliansen att inte åter duperas av Löfven och skapa en DÖ 2.0. Valet för Alliansen står mellan två svåra, men inte lika dåliga, alternativ. Flyttar man pjäserna kan Kristersson blidka majoriteten av borgerliga väljare och viska schackmatt i Löfvens öra."
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/remi-ar-inte-ett-frestande-alternativ-nagon-23897
Dagens kalkoner
De som sätter på sig offerkoftan istället för att kavla upp ärmarna och jobba hårt för att skapa en bättre framtid. Framtiden kan alltid bli bättre, men det sker aldrig av sig själv. Och det är inte Uppsalaborna som ska fixa framtiden i ett brukssamhälle på dekis. Det måste några på orten lösa själva. Att lösa vändningen kan självklart handla om smarta drag som attraherar nya företagsamma krafter.
https://www.expressen.se/gt/qs/sveriges-rostbalte--de-nedlagda-pappersbrukens-land/
Dagens stjärnor
Marika Lindgren Åsbrink. Ja, en svag lokal och nationell regering kommer inte att föra oss närmare en ljusare framtid utan endast fortsätta att skapa stöd för missnöjespartier och partier med perversa visioner.
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/en-svag-regering-ar-populistens-basta-van-23798

Alice Teodorescu. Precis som jag skrev igår måste även folkets företrädare, politiker, acceptera och förhålla sig till att vänsterpolitik saknar folkligt stöd i de flesta kommuner och i Sveriges riksdag.
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-ta-ert-ansvar-alliansen-1.8255034

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar