tisdag 4 september 2018

Mentala lösningar

Kloka överväganden
Uppsala behöver få ett kapacitetsstarkt kollektivtrafiksystem, särskilt för att serva våra invånare, patienter och anhöriga på sjukhusbesök. Det är ett faktum som alla Uppsala kommuns partier tycks dela. Frågan är "bara" vilket system som bäst klarar uppgiften under säg kommande 30 år och hur det ska finansieras. Framförallt Miljöpartiet har "religiöst" ensidigt drivit på för spårvagn som lösning. Gång efter gång har Centerpartiet och Liberalerna påpekat att skrivningar från förvaltningarna måste göras om och spårväg måste ersättas med det teknikneutrala kapacitetsstark kollektivtrafik. Denna ensidiga inriktning på spårväg är helt oacceptabel när vi talar om en av de största investeringarna som Uppsalaborna någonsin ska göra. Det är oseriöst och oacceptabelt att så oprofessionellt bereda en så viktig fråga. Det finns främst fyra huvudinvändningar som jag och Centerpartiet i Uppsala för fram mot nuvarande situation kopplad till kapacitetsstark kollektivtrafik;

- Det är oseriösa och inte tillräckligt trovärdiga alternativ som presenterats

- Staten ska inte villkora delfinansiering kopplat till teknikval

- En så stor satsning, och som starkt påverkar Uppsalaborna under lång tid, ska självklart inkludera en seriös medborgardialog om val av kapacitetsstark kollektivtrafiklösning. Det skulle kunna bli alternativet MEN att som i nuläget ensidigt köra på det spåret är oansvarigt. Ofta förekommer arkitekturtävlingar när kommunen erbjuder exploatering av centrala fastigheter. Flera företag tävlar om möjligheten att få uppdraget. Både politiken och Uppsalaborna borde få ta del av till exempel tre alternativa lösningsförslag innan teknikval görs.

- Vilken sträcka är den kapacitetsstarka kollektivtrafiken tänkt att gå? Vilken effekt har det på viktiga rekreationsområden? Hur påverkar det till exempel redan hårt trafikerade Dag Hammarskjölds väg under rusningstrafik?

- Vem ska finansiera detta projekt? Det är inga trovärdiga kalkyler som presenterats hittills! Du vet väl att Uppsala kommun redan idag har ett skuldberg på 16 miljarder kronor. Nu är min bedömning att en spårlösning i Uppsala skulle drabba Uppsalaborna med ytterligare minst 4 miljarder i skulder. Vid en ränteuppgång på endast 1% skulle skola, omsorg och vård drabbas med 200 miljoner i mindre resurser. Oansvarigt att inte bättre säkra upp hur en liknande lösning ska finansieras.
http://brtisverige.nu
https://www.modernstadstrafik.se/wp-content/uploads/2015/01/MS52014-s-24-26.pdf

Dagens kalkon
Vänsterpartiet. Deras politik leder mot att de socialt svaga blir svagare. De som bryr sig om att vi bra ska kunna stötta våra svaga röstar inte på Vänsterpartiet. De saknar bland annat vilja att förstå den viktiga Lafferkurvan.
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/v-storre-an-s-pa-flera-hall-planerar-att-pressa-lofven/
https://timbro.se/skatter/sverige-ligger-samst-till-pa-lafferkurvan-enligt-ny-rapport/

Dagens stjärna
Ulrica Schenström. Socialdemokraterna borde ta jämställdhetsarbetet på större allvar. Centerpartiets drag att jämställdhetskorrigera, få bort orimliga könsskillnader, lönerna genom riktade jämställdhetsprogram är i vart fall ett konstruktivt förslag.
http://www.gp.se/ledare/schenström-sossarna-serverar-valfläsk-utan-jämställdhetsanalys-1.8025122

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar