torsdag 13 september 2018

Önsketänkande

Maktspel
I mycket stor utsträckning handlar möjligheter till samarbeten om förtroende mellan människor. Om man inte har respekt för varandra och när förtroende saknas är det svårt att skapa konstruktiva lösningar tillsammans. Ibland är problemet mellan individer ”bara” att personkemin helt enkelt inte fungerar.

Efter val är det alltid mycket maktspel. Nu mer än vanligt. Vissa förhandlar tydligt utifrån valresultat och den sakpolitik man gett löfte om till invånarna att driva. Andra tycks tydligt förhandla utifrån egenintressen. Det borde vara självklart att partiers företrädare förhandlar utifrån sin politik och vallöften. Det borde också vara självklart att möjliga vinnare samarbetar och att förlorare faktiskt får inse att folket sagt sitt mer eller mindre tydligt. Och beroende av vilka samarbeten man går in i gäller det att inte bli lurad av viljan att få vara med att styra. Allt har ett pris. Hur högt pris är ett parti berett att betala för att ingå i ett maktblock? Hur värdefullt är det till exempel för Cs väljare att slippa högre skatter på bekostnad av problem med förtätning? Den nuvarande förtätningspolitiken är oattraktiv för de flesta. Många vägval är det i de förhandlingar som pågår.
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/s-har-kontaktat-jan-bjorklund/
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/kravet-inifran-lamna-alliansen/
Jag tror inte alls att det nationellt är en klok väg att gå med en samlingsregering mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Logiken inom Sveriges riksdag är en annan än inom en kommun. Sverige har i huvudsak haft minoritetsregeringar under många många år. Beslutslogiken inom Sveriges riksdag är att man inte kan få igenom ett beslut om man har en majoritet emot sig. I en kommun däremot är det väldigt mycket jobbigare att regera i minoritet då logiken är att man ska ha en majoritet med sig. Och en mittenregering borde rimligen ha väldigt svårt att regera kopplat till positioneringen inom migrationspolitiken. Invånarna har dag sitt. Vi får se vad ”det möjligas konst” innebär efter detta val. Både lokalt och nationellt.
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/dags-att-ta-ansvar-lofven-och-kristersson/

I det svåra parlamentariska läge som nu råder i Sverige och i Uppsala gäller det att hålla "tungan rätt i mun". En sak är helt klar. Socialdemokraterna tappar mer och mer förtroende bland svenska väljare och är definitivt inte längre den "sol runt vilken övriga partier snurrar". Nedan ledarartikel är läsvärd.
"Sverige håller sakta på att bli mer likt USA och andra europeiska länder. Det innebär att inte minst de borgerliga partierna måste uppdatera sin långsiktiga samhällsanalys. Utan en grundläggande förståelse för de nya konfliktdimensionerna är risken för strategiska missgrepp stor i den kommande regeringsbildningen." Att Sverige i en tid med behov av stora reformer ska få en stark regering är inget annat än önsketänkande. Vi får se om Moderaterna för förtroendet själva eller väljer att komplicera den lilla minoriteten med ytterligare ett regeringsparti.
http://www.gp.se/ledare/bostr%C3%B6m-v%C3%A4ljarna-har-sagt-nej-till-l%C3%B6fven-1.8197241

Det centrala för folkets företrädare borde vara sakpolitiken. Vilka är de partier som kan samarbeta på nationell nivå för att reformera inom de sakpolitiska områden som kräver reformer för att försvara svenskt generellt välstånd?
https://www.expressen.se/ledare/atta-odesfragor-nasta-statsminister-maste-losa/

Dagens kalkoner
De som tror att det är klokt med demokratiskt okloka lösningar som Decemberöverenskommelsen.
"Socialdemokraterna gör nu ett historiskt dåligt val. Stefan Löfven var kompromisskandidaten, men han löste egentligen inga problem. Men han ställde upp och han har kämpat men nådde inte ända fram."
https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/det-ar-nya-tider-nu-for-det-gamla-arbetarepartiet/

Dagens stjärna
Naomi Abramovicz. Det är mycket oansvarigt att inte ta överkonsumtionen av socker på större allvar.
"Däremot bör man försöka hjälpa barn innan det är för sent. Den som är överviktig som barn löper större risk att bli överviktig som vuxen. Då följer en rad hälsoproblem, både fysiska och psykiska. Där finns ett samhälleligt ansvar att försöka utjämna klasskillnaderna och se till att de inte går i arv. Ett första steg är att vården i större utsträckning försöker identifiera barn som är överviktiga. Ju tidigare man kan sätta in insatser och förändra ohälsosamma beteenden desto bättre."
http://www.gp.se/ledare/abramowicz-fetma-%C3%A4r-en-klassfr%C3%A5ga-1.8203585





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar