fredag 28 september 2018

Konkurrenskraft för våra barns skull

Bättre, bättre och bättre
Det är en sorgens dag. Efter mer än 50 års nära samarbete har till och med Liberalernas medlemmar(tidigare Folkpartiet) slagit i sista spiken i kistan för Alliansen. I Uppsala kan L tänka sig att luta sig mot Fi och V i en minoritetsregering med S och MP. Det är ett svek av historiskt stora mått mot säkerligen hälften av deras väljare. SD-kortet, besvikelsen över att Centerpartiet blev näst största borgliga parti, förakt mot väljarnas vilja och viljan att få fler ordförandeposter är sannolikt de fyra huvudskälen till denna stora politiska vänstersväng. I en tid där allt kommunen gör måste bli bättre hotar denna vänstersväng att kraftigt försämra Uppsalas attraktion och konkurrenskraft. Behovet av förändringsarbete är mycket stort. Förutsättningen för framgångsrikt förändringsarbete är att högsta ledningen, ledande politiker, förstår vad det innebär. Bland dem som nu presenterats som nya kommunalråd i minoritetsregeringen är erfarenheten av krävande förändringsarbete obefintligt. Erfarenheten att vara operativ chef över chefer obefintlig. Erfarenheten av att leda större och komplexa bolagsverksamheter obefintlig. Det är djupt beklagligt för oss Uppsalabor. Men, men det finns gott om politiskt aktiva som inte tycker att relevant erfarenhet och kompetens är viktig. De tycker att år i politiken är tillräckligt relevant...... Det är det inte om man ska göra invånarnytta på riktigt i en stor kommun som Uppsala. Särskilt i en kommun där många av de ledande tjänstemännen inte är skattebetalarna i Uppsala kommun. Om C varit offensiva i opposition under denna mandatperiod är det inget mot vad vi nu kommer att vara.


För Centerpartiet var det självklart att ge våra allianskollegor en ordentlig chans. Eftersom L direkt efter valet påbörjade förhandlingar med S och MP blev de alternativen aldrig spelbara. Grattis till S som lyckades motivera Ls företrädare att välja kraftig vänstersväng istället för att bidra till andra och bättre minoritets eller majoritetslösningar. Nu är det som det är. Alliansen har begravts av L. Som C sagt hela valrörelsen, och därefter, samarbetar vi inte med Fi, V eller SD.


Eftersom C hela tiden under mitt ledarskap har fokus på Uppsalabornas bästa, inget annat, fick vi ett nytt sakläge när Ls medlemmar satte den sista spiken i Allianskistan. Det klart bästa i de svåra tider som råder är ett majoritetsstyre med kraften att motverka vänsterkrafter. Därför öppnade Centerpartiet tidigt i morse upp för alternativa lokala regeringsförhandlingar. Ambitionen var att i ljuset av Ls stora svek öppna upp för nya samarbetsformer som skulle kunna bilda en majoritet utan beroende av vänsterkrafter eller SD. Vår ingång i en sådan förhandling är det vi gett som löften till Uppsalaborna, det vill säga sakpolitiskt se om vi kunde enas om en regeringsförklaring som matchar så många av våra vallöften som möjligt. Hade det gått att lyckas i förhandlingar med ambition om att kunna skapa en majoritet? Kanske var vår bedömning, annars hade det varit onödigt att försöka. Hade andra partier då också kunnat öppna dörrarna för nya former av förhandlingar? Kanske, om de har Uppsalabornas intressen, och inte kortsiktiga egenintressen, som fokus borde möjligheten att bilda en majoritet ändå testas efter Liberalernas medlemsbeslut. Eftersom Liberalerna länge förhandlat med S och MP valde Socialdemokreterna att tacka nej till möjligheten att ändå ge ett majoritetsalternativ en chans. Det indikerar tydligt att inte alla partier i Uppsala kommun har invånarnas bästa i fokus. Politikers uppdrag är att kämpa både för ett bra nu och en ljus framtid. Då krävs stort ansvarstagande av partier och enskilda politiker. Egenintressen måste neutraliseras av seriösa partistrukturer. Nu är det som det är och vi får se hur det går för det nya vänsterminoritetsstyret som hoppas få tillräckligt med röster den 15/10.

Uppsalas olka verksamheter måste bli bättre, bättre och bättre. Och alla dessa verksamheter måste stöttas att tänka i nya banor för att lösa sina allt mer krävande uppdrag på smartare sätt. Det brådskar. Oppositionsrollen är viktig och kan konstruktivt bidra till förbättringar. Oppositionens dilemma är dock att alla tjänstemannaresurser i huvudsak arbetar för dem som styr. Tro mig, Centerpartiet kommer tydligt lyfta fram möjligheter som inte stöttas och vi kommer kraftigt lyfta fram de brister som finns inom kommunens ansvarsområden. Och tro mig, Centerpartiet kommer att fortsätta att vara konstruktivt med förslag på hur problemen kan lösas. Tyvärr finns i den nya minoritetsledningen ingen med de erfarenheter och kunskaper som krävs för att driva det förändringsarbete som krävs. Vi får se hur många år som nu blir förlorade i arbetet att förbättra och konkurrensstärka Uppsala.
Dagens kalkon
Tjänstemän som uppträder som politiska aktivister! Om det här landet och Uppsala i stort fortsätter att skötas så dåligt som nu av på tok för många politiker kan vi inom 20 år ha en V eller SD regering. Så kan det bli i en demokrati. Det gör övriga partister klokt i att inse. Men bland annat kortsiktiga egenintressen och naivism tycks förblinda många. Om det händer ska tjänstemän göra det de politiker som bestämmer kräver. Om man inte tycker att det är en självklar ordning är man inte en demokrat! Hur kan det vara svårt att inse? När börjar övriga partier motverka V och SD på betydligt klokare sätt än hittills?

”Sverige har av tradition haft en oberoende statsförvaltning, även om den under perioder varit utsatt för politiseringsförsök. Om inte den pågående utvecklingen inom förvaltningen rullas tillbaka öppnar det upp för ett scenario där kommande regeringar finner det fullt legitimt att börja byta ut statsanställda efter valen. Priset för att förlora ett val blir i så fall väldigt högt. Speciellt i ett land som Sverige med svag maktdelning och en omfattande stat. Det är allvarligt om de politiskt neutrala institutionerna förtvinar på det sättet, något som hotar både frihet och rättssäkerhet och på sikt själva demokratin.”
http://www.gp.se/ledare/boström-ett-hot-mot-folkstyret-1.9505689

Dagens stjärna
Den som kan hinder vänsterinflytande genom att till exempel ringa upp och säga: Hej! Får du tillräcklig sömn? Det får inte jag. Först en intensiv valspurt och nu det här.... Du, jag respekterar demokratin och alla Sveriges väljare. Det är en viktig utgångspunkt för oss demokratiskt valda folkrepresentanter. Jag, eller någon annan i mitt parti, kommer inte att samarbeta med er. Vi har ett antal viktiga politiska hinder för att det ska vara meningsfullt. Däremot kan jag ge löften om att jag självklart tycker att alla partier ska ingå i de större reformsamtalen som är viktiga. I dessa samtal, i utskott och i debattsalar, kommer jag aktivt lyssna på alla och se om det finns värdefulla synpunkter som kan förbättra ett förslag till beslut. Tack för samtalet, nu måste jag gå hem och lägga mig.
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/akesson-kan-radda-alliansen-om-kristersson-ringer-upp/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar