torsdag 20 september 2018

Svarta svanen

Konjunkturer kommer och går
Det är inte bara inom politiken i Sverige som ett "chicken race" pågår. Inom våra globala finansmarknader pågår ständigt "chicken race" mellan mer eller mindre aggressiva och kriminella finanshajar. Och idag är det ofta avancerade algoritmer som sköter handelstransaktionerna på den finansiella marknaden. Det är på många sätt ett psykologiskt spel. Och det är ett spel mellan spekulerande finanshajar. Som tur är finns också industriella byggare där ute som gör mer reell nytta än kortsiktiga spekulanter.
https://digital.di.se/artikel/anders-borg-fintech-forvarrar-nasta-finanskris

Gång efter gång genom människans historia avslöjas stora skandaler kopplade till människor som badar i positivt kassaflöde och ofta mycket starka personliga balansräkningar. Ändå vill de bara ha mer och mer och mer. Ofta är det osunda ersättningssystem som driver fram idiotiska och kortsiktiga beteenden hos vissa. Danske Banks penningtvättverksamhet är den senaste kända idiotin. Vi får se hur hårt banken kommer att straffas för sina oacceptabla överträdelser. Det blir säkert hårt. Vi får se om Danska staten är lika generös med skattebetalarnas pengar som den svenska staten var... I Sverige ska den svenska bankgarantin i vart fall skydda några hundra tusen per sparare... Danskarna är ofta väldigt pragmatiska. Nu, äntligen, börjar de att tala om att det personliga ansvaret behöver skärpas. De tycker till exempel att det är oacceptabelt att en VD bara kan lämna med en fallskärm på nästan 20 miljoner. Det kan knappast anses som att få lida tillräckligt om man som ”kapten på skutan” undvikit att städa bort fula fiskar. Det personliga ansvaret borde även skärpas för politiker! Det är det sannolikt många Stockholmare som tycker kopplat till alla skandaler i projektet Nya Karolinska.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7046394
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/danske-banks-vd-tvingas-avga-efter-penningtvattskandal
https://sv.talkingofmoney.com/quant-strategies-are-they-for-you
https://www.efn.se/bors-finans/borslunch-1145-10-sep-2015/

Trots en stor efterfrågan på bostäder har den svenska byggmarknaden bromsat in. Det som byggs efterfrågas i allt för liten utsträckning eftersom människor inte har råd med de priser som erbjuds. Vi har också ett allt blodigare handelskrig som inte bara pågår mellan USA och Kina.
https://www.di.se/nyheter/anders-borg-varnar-nasta-kris-bli-annu-svarare/

Det är inte bara i Sverige som det behövs ny ekonomisk ingenjörskonst för att skapa ett nytt marknadsekonomiskt system. När nästa globala lågkonjunktur slår in har sedelpressarna gått varma i snart tio år. Världens största ekonomier, EU, USA och Kina brottas med stora strukturella problem. USAs skuldberg utgör sannolikt den största globala risken. Eftersom vi sedan länge har väldigt låga räntor kan inte de hjälpa till att dämpa nästa lågkonjunktur. Jag hoppas innerligt att det pågår ett intensivt arbete för att under inledningen av nästa stora ekonomiska kris parera det med en nyordning i världsekonomin som rimligt snabbt kan ta oss upp ur den djupa grop som är skapad.
https://www.statista.com/statistics/187867/public-debt-of-the-united-states-since-1990/

Dagens kalkon
EU-politiker som inte ser till att hindra monopolisering av E-handelsmarknaden. Vad vinner konsumenterna och världens länder på att ha endast två gigantiska E-handelshus på vår jord? Korkat att inte motverka liknande monopolisering av marknader. Samtidigt lyfter jag på hatten för Bezos affärsstrategi som lyckats på ett enastående sätt.
https://www.bing.com/videos/search?q=Jeff+Bezos+monopoly&view=detail&mid=1473473C575470AD473E1473473C575470AD473E&FORM=VIRE
https://newrepublic.com/article/143376/amazon-changing-whole-concept-monopoly

Dagens stjärna
Malcom Kyeyune. Till sist får folket nog av att knyta händerna i fickan! Alla är inte medelinkomsttagare, eller högre, och bor på Södermalm. När magen knorrar eller hopplösheten breder ut sig blir samhällsklimatet allt tuffare och riskerna för ordentliga samhällsomskakningar allt högre.
”Nyligen skrevs svensk BNP ned, både retroaktivt och framöver. Den svenska ekonomin var inte alls lika stark som vi trodde. SKL har dessutom länge varnat för enorma underskott hos våra kommuner inom en snar framtid. Vet ni vad detta betyder? Snart väntar enorma nedskärningar inom välfärden. Regeringsinnehavet spelar ingen roll. En stor del av dessa nedskärningar kommer ändå administreras av (S).”
http://www.gp.se/ledare/kyeyune-sverige-förändras-i-grunden-1.8360033?noAccess=true&aId=1.8360033

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar