tisdag 25 september 2018

Renodla och avveckla allt förutom kärnuppdragen

Fokusera allt på välfärdens kärnverksamhet
Det är dags att påbörja kvalitetsförbättringsarbetet inom offentlig sektor. Det är idag allt för mycket som inte presterar med tillräcklig kvalitet. Min övertygelse är att om den offentliga sektorn börjar avgränsa sig helt till välfärdens kärnuppdrag kommer också kvaliteten att kunna stärkas. Visst har vi många volymproblem att hantera idag, och ett antal år framöver, men det fixar vi om vi bara erkänner att det är ett faktum. För att frigöra resurser till rätt saker måste man börja välja bort allt annat än just det som klassas som välfärdens kärnuppdrag. Och vi måste tänka nytt och effektivisera verksamheterna för att kärnverksamheterna ska klara sina uppdrag med rimlig kvalitet. Danmark har börjat ta i viktiga effektiviseringsfrågor. Sverige behöver också göra det. Även Uppsala behöver genomföra liknande förändringar. Framgångsrikt förändringsarbete kräver ett dagligt engagemang i en kommun från högsta ledningen, det vill säga kommunalråd i majoritet. Ingen av dem i nuvarande styret har den kompetensen och erfarenheten som krävs för att framgångsrikt kunna leda det nödvändiga förändringsarbetet. Vänstern saknar också ambitionerna. Det är skäl nog för att Uppsala behöver det maktskifte som väljarna förespråkat. Alliansens partier är de som efter valresultatet bäst kan företräda en stor majoritet av väljarnas önskade politiska inriktning.

Politik ska handla om visioner och sakpolitik. Visioner och sakpolitik som bottnar i en ideologisk inriktning. Politik ska inte handla om enskilda individers maktbegär. Tyvärr är maktbegäret ofta viktigare för många än sakpolitiken, både inom och mellan partier. Den professionelle förhåller sig till att utifrån vallöften och politiska program driva den politiska verkstaden. Jag och Centerpartiet i Uppsala har fokus på sakpolitiken. Vi anser också att väljarnas önskemål genom valresultat ska hedras i så stor utsträckning som möjligt. Sakpolitik och vallöften, inget annat ska avgöra vilka samarbeten som är möjliga eller inte. Det är partier som samarbetar och partiers företrädare ska anstränga sig för att få det att fungera på ett sätt som matchar den egna politiska agendan.

Att vissa partiföreträdare väljer att inte respektera folkviljan är bekymmersamt. Jag upprepar vad jag sagt förr. Först måste man uttömma alla möjligheter med ett alternativ innan man öppnar upp möjligheten för något annat. I Uppsala har M, C, L och KD samarbetat längre än Alliansen nationellt. Vi har arbetat fram gemensamma övergripande mål. Vi har enats om ett ekonomiskt ramverk. Vi har genomfört flera gemensamma pressträffar om gemensam politik. Vi har enats om att kraftigt effektivisera verksamheten så att vi får mer kvalitet för alla miljarder vi satsar på kommunens verksamhet. Vi har enigt fört en ambitiös miljö- och klimatpolitik. Och så vidare. Nästan alltid har Alliansen i nämnder hållit ihop förutom i Utbildningsnämnden och i Gatu- och samhällsmiljönämnden där L regelbundet själv röstat med vänstern. Det är verkligheten. Bland annat har L stöttat planerna på att tvångsöverta mycket bördig jordbruksmark för att bygga en cykelväg. De har även stöttat den mycket beklagliga parkeringspolitik som vänstern för. De har till och med utan att rimligt tidigt informera övriga partier genomfört press-träffar om gemensamma förslag med vänstern. Det har aldrig något annat alliansparti gjort. Jag tycker att KDs debattartikel idag är bra. Den beskriver väl att Alliansen i minoritet är ett betydligt bättre alternativ än MP, L och S i minoritet med aktivt stöd av V. En sådan lösning är uttryck för ett stort väljarförakt. MP har halverat sitt parlamentariska stöd i Uppsala. Bara det borde få dem att inse läget.

"Att påstå att alliansen skulle bli beroende av SD om vi styr i minoritet stämmer inte. Och att dessutom påstå att det är bättre att samarbeta med det tidigare kommunistiska Vänsterpartiet än att riskera att Sverigedemokraterna röstar på våra förslag ställer vi inte upp på. På kommunfullmäktige i oktober kommer vi att rösta om skattesatsen i Uppsala kommun. Under fyra år har allianspartierna sagt nej till vänsterpartiernas skattehöjning med 30 öre, och därför har alla fyra allianspartierna i varje budget förordat att skattenivån ska återställas, något som även SD hade som krav i sin budget. Att som borgerligt parti frångå detta vore ett stort svek."

Mer och mer tyder vissa L representanters agerande på att de förhåller sig ur ett maktperspektiv till att Centerpartiet nu är större än Liberalerna. Det är mycket länge sedan det var ett faktum. L borde glädjas över det istället för att ägna frustration över det faktumet. Centerpartiet är större än Liberalerna i Uppsala. Genom åren har Allianspartierna gått ner och upp. Nu är Centerpartiet mest i uppgång och var det lokala parti som gjorde det bästa valresultatet i förhållande till 2014.

Att Ls lokala ledare skickar in ett internt mejl till UNT och påstår saker är också intressant. UNT skriver att det råder oklarheter om vem som klippt samtalen innan den andra. Verkligheten är att vi på våra tidigare regelbundna alliansrådsmöten, på tisdagar, förra tisdagen konstaterade att det är meningslöst att samtliga fyra Allianspartier träffas och försöker komma framåt så länge som L förhandlar med MP och S. Sedan förra tisdagen har med andra ord i vart fall C inga sådana samtal med L. C, M och KD fortsätter samtalen. I övrigt är jag och Centerpartiet för demokratisk respekt. Vi pratar med alla folkvalda, även SDare, Fiare och Vare om det är relevant. Vår förhoppningsvis nya statsminister Kristersson talar om att vara vuxen i samtal. Jag håller med honom om att det är bra om myndiga folkföreträdare uppträder vuxet. Varför sprida rökridåer istället för att stå för att man är makthungrig till varje pris och att man därför är villig att gå en väg som inte är i linje med vad väljarna önskat. En mogen ledare kan skilja mellan sak och person.
Dagens kalkoner
De som inte klarar av att skilja mellan sak och person. Inom näringslivet, och inom politiken, är det kunderna/väljarna och sakfrågorna som ska stå i centrum. Visst har det betydelse om vi gillar eller inte gillar varandra som personer men professionella människor låter inte det distrahera uppdraget att leverera rimlig kvalitet till sina kunder/väljare. Särskilt inom politiken, som jag skriver i min bok, måste man acceptera att arbeta med människor som man kanske inte gillar för att lösa det uppdrag man har fått av medlemmar och väljare. Inget parti tillsätter ledande företrädare för andra partier. De partiföreträdare som finns inom till exempel Uppsalas kommunfullmäktige ska alla respekteras oavsett om de företräder enligt mig destruktiv politik eller om jag ogillar någon av de 81 personernas sätt att vara. Mitt uppdrag är att kommunicera och verka för att Centerpartiet i Uppsalas politik ska få så stort genomslag som möjligt, inget annat. Att Centerpartiet efter många år nu har ett större folkligt stöd än Liberalerna är ett beklagligt skäl för att uppträda omoget.
https://www.uglkurser.se/konflikthantering/orsaken-till-konflikten.htm

Dagens stjärnor
Sverige har fått ett nytt nöjesinslag. Maktkamper i Sveriges riksdag. Om och om vrids och vänds det om alla maktspelsturer i medierna. Överraskande? Nej. Stundtals är det roligare och mer spännande än när jag började titta på "House of cards". Bra att Löfvén är avsatt. Alliansen borde aldrig ha lämnat ifrån sig regeringsmakten 2014. Maktkampssåpan fortsätter..., även i Uppsala....
https://www.expressen.se/ledare/sa-var-bade-lofven-och-alliansen-rokta-/

K-G Bergström har nog rätt. Kristersson borde vara den självklara statsministerkandidaten. I vilken konstellation? Det återstår att se eftersom Åkesson idag upprepade att de kommer att fälla varje regering som de kan fälla som inte respekterar att SD företräder över en miljon väljare. Maktsåpan fortsätter....
https://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/logiskt-att-ulf-kristersson-far-forsoka-bilda-regering/





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar