måndag 23 juli 2018

Tomhet och glädje

Bara vart fjärde år
VM i fotboll är slut. Världens största idrott, fotbollen, bjuder vart fjärde år sina supportrar på fotbollsupplevelser utöver det vanliga. Vi är många som njutit av den vackra fotbollen som vi bjudits på. Vi har uppskattat fantastiska enskilda prestationer men framförallt imponerats av de lagledare och de lag som lyckats skapa det engagemang och det samarbete som krävs för framgång. Som metafor för de flesta lagarbeten är fotbollen fantastisk. Särskilt i ljuset av att det är världens mest utövade sport med flest supportrar. Alla framgångsrika landslag och klubbar har en tydlig värdegrund, de har tydliga lagambitioner, de vet vad som krävs för framgång. Och ibland är domarna så dåliga att de felaktigt påverkar matchresultaten. Jag längtar redan till VM 2022! Sverige har som samhälle varit många väl fungerande fotbollslag. Allt färre tycker att det fortfarande är så. Så kan det bli igen. Det kräver dock mycket kompetentare politiskt ledarskap lokalt och nationellt. De som vill bidra till en svensk positiv vändning kan med fördel lära av fotbollen.
https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj/fotbollsmetaforer-blir-en-allt-storre-del-av-spraket.cid1475598
https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/ny-bok-förklarar-fotbollshysterin-fotboll-är-en-metafor-för-livet-3442052
Och tänk så svårt det är att prognosticera om framtiden. De flesta får fel på detaljnivå. De som vågar att chansa på det de tror på och får rätt blir ofta rikligt belönade. De större mönstren mot framtiden är dock rätt enkla att se, om man enskilt och kollektivt vill se dem... Om mönstren leder i fel riktning är det klokt att se och acceptera det, först då kan man hjälpas åt att styra mot något bättre. Många har genom människans historia fått lära sig att ”allt är inte guld som glimmar”.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/8wkov1/vi-kan-se-varlden-ur-fotbollens-ogon--och-tvartom

Dagens kalkoner
De politiker som försöker vinna enkla poäng genom att ”satsa på fler utbildningsplatser” för att lösa akuta kompetensproblem. Brist på kompetenta yrkesarbetare tar många år att korrigera om det går att behålla och attrahera berörda yrkesgrupper. Jag vet inte hur många gånger jag på min blogg försökt beskriva att volym alltid har betydelse. Jag har också försökt beskriva att det går att genomföra stora reformer kopplade till smartare arbetssätt som både kortsiktigt löser kompetensbrist men som också inte driver på redan höga kostnader. Det är managementkompetens som saknas och förståelse för teknikens möjligheter. Det är allvar i kommunerna, landstingen/regionerna och inom staten nu! Hoppas det finns många kompetenta ledare som kliver fram snart och ställer sig till förfogande att ”ideellt” få ordning på svenska välfärdens kärnverksamheter! Det brådskar!
https://www.expressen.se/ledare/ska-spoken-fylla-platserna-pa-lararhogskolan/

Dagens stjärnor
IK Sirius fotbollslag i Allsvenskan! 3-2 mot IFK Göteborg trots att Sirius fick en spelare utvisad. Robert Åhman-Persson gjorde en Siriusdebut. Hoppas, hoppas att han nu kan axla den roll som Niklas Busch-Thor tidigare hade och som ingen annan i laget klarat av att ta.
https://www.siriusfotboll.se

Gunnar Wetterberg. Ja, Sverige utvecklas inte i en positiv riktning nu. Wetterbergs kritik är befogad. Tänka sig att det blir klokare rikspolitik om den kraftigt styrs av människor med praktiska ledarerfarenheter från kommuner och landsting/regioner.
https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/riksdagens-orealistiska-drommar-hotar-valfarden/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar