lördag 14 juli 2018

Vänskap och ensamhet

Livets mening
Vilken är meningen med ditt liv? Jag vet vad den är i mitt liv och det skriver jag om i min bok, "En stund på jorden" som kommer ut i augusti. En sak är helt säker och det är att jag anser mig vara en av världens rikaste personer för att jag har flera mycket nära vänner. Det är en skatt mer värd än hundratals miljoner "på banken". Nära vänskap uppstår bara när man fullt ut respekterar varandra trots våra fel och brister samt när vi vet att vi har det utvecklande och trevligt tillsammans. Vad utvecklande och trevligt är är individuellt. Om man har förmånen att träffa sådana människor kan vänskap växa fram. Nu har jag fyllt på med massor av positiv energi hos vännen Anders på det heliga Råölandet. En plats som bär på många minnen och som inkluderar hur relationer kommer och går. Det är en fantastiskt själavårdande plats ”mitt ute i naturen” och i ett bildskönt naturlandskap. Och i en miljö full av stora, utvecklande och kärleksfulla samtal. Fåglar av många sorter, kossor, tjur, hästar, ekorrar, fjärilar, krabbor, ostron, musslor, torskar, makrillar, plattfiskar, maneter, vårtbitare och många fler. Varenda stadsbarn borde få fylla på med en liknande naturupplevelse minst en helg per år.  Priceless!
Ensamheten är en av de största sociala problemen blan vår äldsta befolkning. Få människor, om någon, gillar att vara ensam. Vi talar inte om en härlig rofylld ensamhet för att till exempel mentalt ”ladda batterierna”. Vi talar om ensamhet i termer av att inte ha några vänner eller familjemedlemmar som genuint bryr sig om dig och ditt välbefinnande. Några andra människor som gillar just dig trots dina fel och brister. Jag förvånas ofta över hur många människor som är ensamma. Även bland människor som min morfar, som har en rikedom av barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Du skulle säkert bli förvånad om du visste att det bland de få i ”toppen” av våra samhällen finns gott om ensamma människor. Människor som inte har några riktiga vänner utan bara folk runt sig på grund av deras makt och rikedomar. Många av de få har vittnat om hur tomt det blivit när de fått sparken eller förlorat sin förmögenhet. Det är tveklöst min övertygelse att den rikaste människan är en människa
med ett starkt vänskapsliv. Vänner som ställer upp för varandra, i ”vått och torrt”. Det bidrar tveklöst till att man lättare vågar stå upp för den man är och stå för de övertygelser man bär på.
https://ki.se/forskning/ensamhet-ett-hot-mot-var-halsa
https://www.forskning.se/2017/03/21/ensamhet-och-depression-vanligt-hos-aldre/

”Wind of change”, av Scorpions, bjuder på en känsla av vad samtalen på Råöbesöken alltid bjuder på. Bifogat kan du lyssna på texten och musiken. Särskilt texten! Texterna är min vän Anders specialitet när han komponerar sin rikliga mängd av musikgodis. Värdefulla, eller intressanta, budskap som kläs in i musik är särskilt engagerande. Det är bland annat därför sonen ikväll går på konsert och upplever Ed Sheerans texter, musik och scenframträdande. Sheerans texter liknar Anders, även om Anders texter är bättre.
Scorpions ”Wind of change”
https://m.youtube.com/watch?v=n4RjJKxsamQ
Ed Sheerans ”Perfect”
https://m.youtube.com/watch?v=UDDMYw_IZnE
Dagens kalkon
Naivister som tror att ord och ”reklam” kan få kriminella, och människor som vill leva i parallellsamhällen, att behandla sina medmänniskor med respekt. Håll med om att något gått allvarligt snett när inte ens sjukvårdspersonal som kämpar för människors akuta behov av vård kan vara trygga på sin arbetsplats. Rättssamhället måste med kraft motverka liknande beteenden. Ett tydligt värdegrundsarbete behövs för att motverka parallellsamhällen inom ett geografiskt område där lagarna ska gälla oss alla jämlikt. Visst vill vi väl att lagarna ska gälla oss alla jämlikt i Sverige? Och ett stort problem med naivister är att de ofta försöker marginalisera oacceptabla beteenden. De som inte lever i en låtsasvärld vet att det räcker med en ordentligt stökig elev i en klass på 25 elever för att alla elevers studiemiljö ska vara värdelös, och arbetsmiljön vidrig. Endast 4% av klassen kan förstöra för alla andra. Det är vänsteridioti att tillåta att vi inte respektfullt tar i problem av rädsla för att vi ”stigmatiserar”.
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/peppiga-broscher-skyddar-inte-vardpersonal-mot-vald/
https://www.synonymer.se/sv-syn/stigmatisera

Dagens stjärnor
Alice Teodorescu. Hon är helt enkelt för intellektuellt skärpt och påläst för att någonsin kunna uppskattas av naivister och vänstertroende. Utmärkt ”sammanfattning” av hur illa det är när naivism och vänstertroll tillåts styra vad vi respektfullt kan samtala och debattera om. Inga extremistkrafter ska få stoppa respektfulla samtal och debatter. Problem blir inte mindre för att de ”sopas under mattan”. Vänsterextremister, nynazister, islamister säljer skräp och använder bland annat våld och rädsla för att nå ut. Deras åsikter ska bemötas med argument som gör att de allra flesta håller med om att de är korkade. Deras våld och annan kriminalitet ska kraftfullt bekämpas! I Sverige gäller lagarna oss alla jämlikt. Det gäller självklart även extremisterna. Naivister är bara farliga när de får inflytande över operationell makt. Förhoppningsvis har de flesta svenskar nu lärt sig att vi måste hålla även naivister borta från makten över vår framtid.
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-farlig-intolerans-från-de-toleranta-1.7157233

P.S Hur många av de vilse människor som hamnar i extremistmiljöer tror du hamnat där för att de tidigare varit ensamma och i extremismen hittat ”vänner”? Ensamhet kan leda fel på många sätt. Och det finns gott om extrema grupper som fiskar efter ensamma och vilse människor att fånga in i sina nät.

Karl Sigfrid. Så enkel kan vår ambition vara. Att alltid vara attraktiv för den bästa kompetensen på vår jord. Om Sveriges olika delar är så attraktiva att väldigt många skickliga yrkesmänniskor gärna flyttar hit, tror du att vi erbjuder ett attraktivt samhälle då? Tror du att vi har goda förutsättningar att försvara och utveckla vårt generella höga välstånd då? Tycker du att vi ska vara ett generellt välståndsland? Det vill säga ett samhälle där även den socioekonomiskt svagaste har ett drägligt liv? För mig är ett sådant samhälle attraktivt att leva i. ”Sverige ska vara attraktivt för människor från hela världen som höjer kompetensnivån på arbetsmarknaden”.
http://www.gp.se/ledare/sigfrid-sverige-behöver-de-bästa-1.7139240

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar