måndag 2 juli 2018

Moderaterna

Ett lag i världsklass
Moderatledaren, Ulf Kristersson, var först ut av de svenska partiledarna att tala i Almedalen. Av många medier rankades han som den mest intressanta deltagaren under cirkus Almedalen. De senaste dagarnas turbulens inom Alliansen gjorde honom mer intressant i de ständiga spelteorier som roar, och bekymrar, så många. Hur ska han nu göra när allt fler tvivlar på att M, C, L och KD finns som trovärdigt regeringsalternativ? Tidigare ledande kristdemokrater dödförklarade Alliansen nationellt efter den senaste turbulensen. Bland annat med motiveringen att C och L inte ger M och KD några enligt dem rimliga utrymmen för att vinna tillbaka väljare som annars avser att missnöjesrösta på SD. Många ”förståsigpåare” tycks dock eniga om att det sannolikt blir Kristersson som får det tvivelaktiga nöjet att bilda en minoritetsregering. En regering som kanske kan vara på plats innan årsskiftet 2018/2019. Vi får se. Helt klart är att Kristersson fortfarande leder ett parti med flera starka falanger. Helt klart är också att han agerar mer som en diplomat än som en ledande politiker några månader innan riksvalet. Som jag skrivit förr märks det att han hamnat ”stuck in the middle”. Mellan C och L på ena sidan och beroendet av SD på andra sidan. Det skulle vara intressant att simulera olika utfall kopplade till olika moderata ställningstaganden. Hur skulle det till exempel gå om M tydligt deklarerar att ”vi har en helt ny politisk situation. Alliansen räcker inte längre som gemensam ambition. Det beklagar vi men så är det. Därför går vi till val med en tydlig egen politik och efter den 9/9 får vi göra vad vi kan för att slippa vänsterstyre eller annat inskränkt styra av Sverige. I den bästa av världar får då partier som M har mest likhet med möjlighet att forma en majoritet för Sverige.” Typ.
https://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/han-utsatte-sd-narmast-for-ett-generalangrepp/
https://www.expressen.se/nyheter/almedalen/ulf-kristersson-gick-till-angrepp-mot-sd-i-sitt-tal/
http://www.gp.se/nyheter/sverige/m-ledaren-gick-hårt-åt-sverigedemokraterna-1.6874398

Lika för alla - rättigheter, skyldigheter och möjligheter
Kristerssons Almedalstal bjöd inte på några nyheter. Maktfokusdiplomatin var uppenbar i regeringsfrågan även om budskapet var tydligt om att SD står så långt ifrån moderaterna att de aldrig är en samarbetspartner. Tryggheten måste åter säkras. Rättssystemet lagas. Fanatiker och organiserad brottslighet kraftfullt bekämpas. Migrationspolitiken få en tydlig och strikt inriktning. Försvaret måste stärkas. Skattetrycket minskas. Och jobbskapandet stärkas genom en näringslivsvänlig politik. Varje barn ska få möjligheten att nå sin fulla potential utan att social bakgrund ska låsa fast. Det är inte lätt att vara ”stuck in the middle” mellan andra partiers positioneringar och dessutom brottas med olika interna falanger. Efter årsskiftet 2018/2019 vet vi hur Kristersson och company klarade dessa svåra politiska utmaningar.

Anna Dahlberg, ledarskribent på Expressen, efterlyser mer flirtande mot kvinnor och sosseväljare. Hon påtalar de stora bekymmer Sveriges delar faktiskt har att få välfärdskontraktet att fungera med kvalitet när befolkningen kraftigt växt på kort tid parallellt med att vi blir allt äldre. Ja, utmaningarna är stora och lösningarna kräver välfärdsreformer. Kristersson är utbildad ekonom och han är marknadsliberal. Det förvånar mig att Dahlberg går i sossefällan att högre skattetryck är svaren på många frågor! Så är det självklart inte. Ett stärkt näringsliv och genom smartare arbetssätt kan Sverige fortsätta att vara ett välfärdsland i världsklass! Icke vänsterpolitiker måste bli bättre på att berätta hur avgörande ett framgångsrikt företagarklimat är för hela den svenska samhällsutvecklingen. Varför ska skatter höjas när det finns massor av miljarder att frigöra till lärare, sjuksköterskor, undersköterskor och poliser genom att jobba smartare och prioritera bort annat än kärnverksamheter?
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/varfor-flortar-du-inte-med-kvinnorna-ulf/

Oavsett vilken regering Sverige har vid årsskiftet 2018/2019 har behovet av kompetenta och erfarna människor som ministrar sällan varit så stort som nu. Det politiska landskapet är svårnavigerat, nästa lågkonjunktur knackar på vår dörr och vår omvärld är minst sagt orolig. Bland annat har Trump dragit igång ett farligt handelskrig. Island, Uruguay och Sverige har inom herrfotbollen visat att det går att prestera på toppnivå om man får ihop kompetenta och samarbetsorienterade lag. Sverige behöver ett ministerlag i världsklass. Vi får se vilket lag Kristersson får ihop, det får stor betydelse för svenska folket lång tid framöver. Kanske ett helt gäng som ”Stefan Löfvénsre” utan tidigare ledande politiska uppdrag. Vi har inte råd med fler år utan nödvändiga reformer. De reformerna måste inkludera en fortsatt ambitiös miljö- och klimatpolitik. Och Kristersson avslutad sitt tal med att typ: ”vi är redo att ta över med en tydlig reformagenda”. Om ”vi” är M eller några andra oxå var oklart. Jag gillade ändå budskapet att planen för de första 10, 100 och 1000 dagarna finns. I ljuset av att vi desperat behöver reformera mycket hoppas jag det stämmer. Jag gillade också hans tydliga krav för att bilda regering. En välskolad statsministerkandidat ingav förtroende.
Dagens kalkon
De som inte tar miljö- och klimatproblemen på största allvar. Visst har jordens livsförhållanden ändrats kraftigt genom historien. Samtidigt har aldrig den 3 miljoner gamla arten homo sapiens sapiens varit så många som kraftigt skapar kännbara obalanser i vår natur. Det är uttryck för en tragisk egoism att inte vilja göra mycket för att flera nya generationer av vår art ska få uppleva livet och dess möjligheter.
https://www.va.se/nyheter/2018/06/29/klimatets-dr-doom-vi-maste-forbereda-oss-pa-att-var-civilisation-gar-under/

Dagens stjärna
Malcom Kyeyune. Ja, demokratin har problem men den fungerar. Många människor tycker att ledande politiker lever i sina egna bubblor och inte adresserar de problem många upplever som påtagliga i sin vardag. Då väljer folket att ge uttryck för sitt missnöje genom sina röster på valdagen. Kloka reflektioner! Mycket kloka!
http://www.gp.se/ledare/kyeyune-demokratin-är-inte-döende-1.6842555

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar