Grekland
Kreta är en plats full av mytologier och den grekiska kulturen är bärare av några av mänsklighetens största filosofer. Människor som vridit och vänt på livets olika perspektiv, inklusive om det har en större mening. Ett perspektiv kan vara om ditt liv är på riktigt eller om det bara är en illusion. Om det är en illusion, vem skapar den och varför? Filosofiska frågor är ofta väldigt enkla i sin frågeställning men mycket komplicerade i sina svar. Oftast saknas också matematikens precision i svarsförslag från de olika filosoferna på existensiella frågor. Finns en mening med ditt liv, vad tycker du själv?
https://www.synonymer.se/sv-syn/filosofi
https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/filosofi
https://www.philosophy.su.se/utbildning/studieinformation/om-filosofistudier/detta-ar-filosofi
https://www.philosophy.su.se/utbildning/studieinformation/om-filosofistudier/varfor-lasa-filosofi
https://www.mytologi.nu
Jag har länge saknat att inte filosofi är ett självklart och obligatoriskt ämne i grundskolan. Jag tror det skulle vara en del av ett räddningspaket av den svenska bildningens förmåga att skola välutbildade och nyfikna nya generationer människor. Filosofin i sin form är också altruistisk vilket också kan bidra till ett klokare förhållningssätt till ett svenskt samhälle som blir allt mer mångkulturellt.
En sak hade den tidigare Socialdemokratiska statsministern Göran Persson helt rätt om, den som är satt i skuld är icke fri. Skuldekonomin har sannolikt nått vägs ände i västvärlden. Nu lever vi i en ny tid där vi människor inte längre kan finansiera en hög levnadsstandard baserat på massiva lån. Grekland är det EU-land som skolat oss mest i det ohållbara med allt för mycket skulder. Företagare har i alla tider lärt sig hur svårt det är att vara i skuldfällor, och helt i händerna på andra människor och organisationers godtycke. Hållbart välstånd kräver en hållbar samhällsutveckling! Ett folks ledarskap borde ansvara för att den hållbara utvecklingen alltid är i fokus. Uppsalas och Sveriges ekonomi är väldigt sårbar inför nästa lågkonjunktur. Att utsätta befolkningen för de kraftiga utmaningar som väntar är ett misslyckande och ska också kallas ett misslyckande. Bara om vi får ett kompetent ledarskap i Uppsala och Sverige finns en chans till att effekterna av nästa lågkonjunktur, och den parallella demografiska utmaningen, inte snabbt gör Sverige till ett ekonomiskt mycket svagt land. I sammanhanget kan jag hänvisa till den FN prognos som tvingades att tas bort. Den ansågs inte tillräckligt ”vetenskapligt hållbar”. I den kraschade den svenska ekonomin kraftigt till 2050. Vilka tror du får betala priset om det blir verklighet? Knappast de med attraktiva kompetenser som efterfrågas i framgångsrika länder och knappast de som lätt kan ta med sig en ”säck med guld”. Tillsammans med de tidigare företagsledarna Lars V. Kylberg och Sören Gyll försökte jag få det nationella politiska ledarskapet att ta våra stora utmaningar på större allvar.Rösta klokt senast 9/9, det är ett mycket viktigt val både lokalt och nationellt. De som gärna ser Sverige som en humanitär stormakt har särskild anledning att bidra till en mer ekonomiskt stark väg framåt. När vi inte klarar av att erbjuda våra egna invånare bra skola, omsorg, vård, brottsskydd och fungerande infrastruktur kommer vi inte att hjälpa de allra svagaste på vår jord. Jag vill leva i ett land som har förmågan, och viljan, att hjälpa de allra mest utsatta människorna runt om på vår jord, i vilket land vill du leva i?
https://www.finansliv.se/artikel/den-ekonomiska-krisen-i-grekland-varfor-tar-den-aldrig-slut/
https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/europa/grekland/oversikt/
https://www.di.se/artiklar/2015/6/11/debatt-nyval-ar-battre-an-pakten/
Dagens kalkoner
Donald Trump. En president som officiellt uttrycker att han litar mer på Rysslands president än sin egen underrättelsetjänst. En president som inte med ett ord under presskonferensen lyfter relevanta perspektiv kopplade till mänskliga rättigheter och fredliga länders suveränitet. Den fria världen är i stort behov av en folkligt förankrad ledare. En ledare som entydigt står upp för de värderingar som tydligt uttrycks i den amerikansks konstitutionen och även i EUs värdegrund. När värdegrunden inte är central i ledarskapets utövande faller samhällssystemet sönder. Om EU hade haft ett mer demokratiskt ledarskap, direkt valt av folket, hade vi säkert varit i en bättre form att axla det ledarskap USA inte längre klarar av att föra. Sorgligt, jag är en stor supporter av de värderingar vi främst kan tacka fransmännen och amerikanerna för att de fick starkt fäste i västvärlden. När kortsiktiga egenintressen sätts före att upprätthålla värdegrunder går det illa. USA är inte längre den västerländska värdegrundens stormakt.
https://www.expressen.se/nyheter/trumps-ord-efter-motet-med-putin/
De som misskött ansvaret att säkra så att våra invånare i behov av vård också får det skyndsamt och med kvalitet.
http://www.gp.se/ledare/boscanin-patienterna-förtjänar-bättre-vård-1.7197043
https://www.expressen.se/nyheter/trumps-ord-efter-motet-med-putin/
Dagens stjärna
Kylian Mbappé. Den endast 19 år gamla fotbollsvärldsmästaren verkar redan ha insett att lyckan inte går att finna i pengar och materialism. Visst kommer hans fortsatta liv kantas av massmiljonkontralt men mycket tyder på att denna enormt begåvade fotbollsspelare också begåvats med klokhet. Tänk hur många människor det finns som aldrig skulle skänka bort 4,5 miljoner, särskilt inte som en 19 åring.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=179&artikel=6999960
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar