onsdag 4 juli 2018

Liberalerna

Trovärdighet
Liberalernas främsta företrädare har talat i Almedalen. Jan Björklund, partiledare för Sveriges näst största parti med ett liberalt ideologiskt kompass. Den partiledare som haft sitt uppdrag längst bland partiledarna och med ständigt sämre valresultat. Säga vad man vill om Björklund men han är en bra talare. Han kommunicerar också tydligt, även om det svänger lite då och då. Värdet av det Europeiska samarbetet fick stort utrymme. L vill både att samarbetet ska utvidgas och att Sverige ska gå med i Euron. EU är ett mycket viktigt samarbete för att vi i Sverige ska kunna försvara vårt höga välstånd. Samtidigt delar jag inte alls Liberalernas drömmar om utvidgning av samarbetet. EU behöver bli ”smalare och vassare”. Om det blir som jag vill i kombination med ett gemensamt andra språk, direktval av ”president” och lite till så kan samarbetet bli mycket värdefullt. Och betydligt mer ”folkligt”. Att inte vara med är inget alternativ för en ”Sverigevän”.

Jag gillar skarpt Liberalernas passion för skolfrågor. Det är ingen tvekan om att det varit och fortsätter att vara deras hjärtefråga. Skolan är tveklöst det offentligas viktigaste uppgift. Utan bildade invånare och ett skolsystem som ger alla barn en chans att nå sin fulla potential kan man inte bygga ett framgångsrikt samhälle som det svenska. Jag träffar inga politiska partiers företrädare som inte delar synen på att skolan är central både för den enskildes och samhällets bästa. Under åtta år styrde Liberalerna svensk skolpolitik. Det skulle vara intressant att se om ett annat borgligt parti skulle förvalta den ledarrollen mer framgångsrikt. Jag vet i vart fall att Centerpartiet inte skulle dutta med riktade statsbidrag utan nöja sig med att lita på att kommunerna är bäst lämpade att prioritera begränsade medel för att nå bildningsambitioner.

Jag har sagt det förr, och säger det igen, nu är ett utmärkt tillfälle för L att lägga ner och uppmana sina medlemmar att gå med i det liberalt inriktade Centerpartiet. Då ökar vi möjligheterna att göra hela landet liberalt. De liberala värden som många svenskar tar för givna, oavsett hur människor röstar, är under hot. De liberala rösterna behöver pragmatiskt stärkas. Välkomna! K-G Bergström bjuder på en träffsäker reflektion av Björklunds tal i nedan länk, och Liberalernas situation.
https://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/en-klar-risk-att-valjare-lamnar-liberalerna/

Björklund, och gänget runt honom, är sannolikt lika nervösa som gänget runt Ebba Busch-Thor. En del av de senaste dagarnas konstiga turer kan nog korrekt tolkas som försök att kanibalisera röster från C och M. Alla inom den så kallade Alliansen vet att bortsett från de som SD lockar är det främst rörelser mellan borgerliga partier som gäller. Det har självklart ett egenvärde att försöka överleva i riksdagen. Det har självklart betydelse om L får 4,2% av väljarrösterna än 7,8%. Ja, ja många pratar om opålitliga liberaler, vi får se hur det går. Bäst tror jag det går för dem som säljer sin egen politik istället för att prata illa om andras. Man kan jämföra utan att använda allt för grova ord om politiska motståndare.
https://www.expressen.se/nyheter/almedalen/bjorklund-krafter-inom-m-vill-hellre-oppna-for-sd/
Helt klart är att de liberala och marknadsekonomiska rösterna behöver stärkas i Sverige och i övriga västvärlden. Den som lär av vår mänskliga historia borde inse det. Den nuvarande utvecklingen mot inskränkthet, enfald och tro på enkla lösningar på svåra problem måste brytas. Ur ett historiskt perspektiv kommer det dock sannolikt bli värre innan det blir bättre. Och i Sverige leder Sveriges riksbank oss mot en ännu värre lågkonjunktur än nödvändigt med sin farliga lågräntepolitik som nu pågått i tre år parallellt med en ”högkonjunktur”...

Dagens kalkoner
Den eller de som såg till att N. Sabuni lämnade som minister. Den/de borde ha stöttat henne och hennes insiktsfullhet kopplat till integrationsfrågor istället för att motarbeta henne. Hade dåvarande övriga regering lyssnat på henne hade dagens problem varit betydligt mindre.
http://www.gp.se/ledare/sonesson-islamister-får-inte-hindra-väljare-att-rösta-1.6892154

Daniel Bystedt. Hur kan man kalla sig liberal och bete sig på ett sätt som ingen borde bete sig, oavsett ideologisk inriktning.
https://www.expressen.se/nyheter/almedalen/l-politikerns-nathat-slodder-vi-betalar-for/

Dagens stjärna
Susanna Birgersson. Ja, det är klokt att fostra våra barn att även kunna umgås väluppfostrat på ”gammalt vis” utan Instagram, Snapchat och Facebook. Också viktigt att lära våra barn att utveckla sitt ordförråd och sin fantasi genom att läsa böcker!
https://www.expressen.se/ledare/susanna-birgersson/foraldrar-ga-ihop-och-ta-ifran-barnen-telefonerna-/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar