onsdag 18 juli 2018

Rast och vila

Kontraster som är viktiga
Alla som tränat hårt, eller arbetat hårt, under en tid vet att det är viktigt att ta sig tid för återhämtning lite då och då. Annars kan man inte prestera på toppnivå. Kloka arbetsgivare matchar sina medarbetare att nå maximalt av deras förmåga i enskilda prestationer och som del av ett lag. De som förstår gränserna mellan tuffa ansträngningar och behov av vila är främst de som själva haft relevanta krävande uppdrag. Det är ingen tillfällighet att de mest framgångsrika, och istort sett alla, fotbollstränare och förbundskaptener på toppnivå själva varit fotbollsspelare. Och den som får större ledaransvar inom de flesta företag har tidigare presterat väl i olika mindre ledarroller. Det är nog endast inom politiken som mycket oprövade personer kan få väldigt ansvarsfulla och krävande roller. Ta statsministerrollen och rollen som kommunstyrelsens ordförande som exempel. Hur stor praktisk ledarerfarenhet har dessa personer de senaste 20 åren haft? Självklart är det relevant.

Visst måste även människor med de rollerna vila, men de har aldrig semester! Förtroendeuppdraget är ett ledaruppdrag 24 timmar, 7 dagar i veckan och 365 dagar om året. Om man inte förstår det, och levererar utifrån det, ska man inte ställa sig till förfogande. Då är man mycket olämplig för rollen. Personligen anser jag att folket med fördel kan direktvälja statsminister och kommunstyrelsens ordförande. Det tror jag bättre skulle bidra till att den mest lämpade av möjliga kandidater får det stora ansvaret på sina axlar. En statsminister som nu skulle ha insett att det är viktigt att växla på och visa att man är mycket engagerad när stora områden i riket står i brand.
https://www.synonymer.se/sv-syn/vila
http://www.mdh.se/ny-publikation-om-fenomenet-och-begreppet-vila-1.77090

Eftersom vi vet att hjärnan nätverkar och växlar på sin kreativa förmåga under vila borde alla inse värdet av vila. Inte minst de som är arbetsgivare. Jag vill ha medarbetare som klarar av att vara kreativa och som kan prestera på toppen av sin förmåga, då måste tuffa arbetspass matchas med ”rast och vila”.
https://ki.se/forskning/hjarnan-natverkar-i-vila
Dagens kalkoner
Stefan Löfvén. Heltidspolitiker har inte semester! Vi ska alltid stå i folkets tjänst. Precis som när IT-säkerhetsskandalen avslöjades visar Löfvén återigen sin bristande ledarförmåga. Oavsett om han inte förstår vad han kan göra för positiv skillnad eller ej kopplat till alla bränder borde han för länge sedan ha gått ut till det svenska folket och 1) talat om att han ”står på tå” kopplat till brandproblemen 2) att han i sin roll som statsminister tar ansvar för att statens nödvändiga resurser koordineras med hjälp av MSB 3) Att han personligen engagerar sig för att få nödvändig hjälp från andra Européiska länder. Uppsala och Sverige behöver väl tränade ledare att leda kommuner och landet. Om det till exempel stämmer att arbetslagstiftning hindrar ifrån att jobba extra timmar eller att häva semestrar visar det återigen på hur naiva många är. Lagstiftning måste också självklart öppna upp för extra ordinära situationer. Det kanske kräver att regeringens krisledning aktiverats. Hur stora delar av Sverige ska brinna innan statsministern leder en krisledning? Löfvén tycker sannolikt att MSB ska lösa uppgiften. Löfvén har ingen politisk fingertoppskänsla. Det tycks hans rådgivare också sakna.

USAs nya vänster! Använd gärna det som tidigare gjorde det svenska samhället generellt välmående som exempel. När andra folk gör det får de gärna låta bli ”fake news” och ”fake facts”. Sverige har aldrig varit ett socialistiskt samhälle. Trots vänsterälskare som skräpar ner Uppsalas finrum med DDR-”konst”! Socialdemokraterna har aldrig gillat vänstern, bara använt dem som maktboskap. Precis som nedan skribent skriver har Sverige länge varit en marknadsekonomi. Den har starkt bidragit till Sveriges generellt höga välstånd. Nu är den hotad då S lutar sig mot naivister och kommunister som tillåts påverka politiken i på tok för stor utsträckning. Och SD som vill stänga våra gränser för bland annat all den kompetens vi skriker efter för att försvara välståndet samt lämna EU som är den marknad som är viktigast för Sveriges näringsliv.
http://www.gp.se/ledare/sigfrid-usa-s-vänster-har-inget-att-hämta-i-sverige-1.7199336

Dagens stjärnor
Alla brandmän och frivilliga som bekämpar alla bränder som rasar i Sverige. Det är inte härligt när det blir 34 grader varmt i Uppsala. Frågar du mig är det inte en trevlig värme någonstans. Jag hoppas verkligen vi får regn runt om i Sverige några dagar snart. Det trodde jag aldrig jag skulle tycka.. Vi lever i ständigt föränderliga tider. Över 60 samtidiga bränder ute i naturen är inga upplyftande nyheter.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7000245

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar