Hur rörigt får det vara?
Vad är konst? I princip allt måste betraktas som konst när en DDR-kopia som placeras i Uppsalas finaste och mest historiska rum klassas som konst. Den har inget där att göra men alla turer runt DDR-skräpet har tydligt belyst att allt kan definieras som konst.... Alla kan göra sina egna konstverk. Vissa utvecklar sin förmåga genom att gå på till exempel konstfack. Andra är självlärda. Marknaden avgör om den konst som man tycker sig skapa är attraktiv för människor att köpa eller ej.
Är en bok och ett författarskap konst? Det tror jag att många skulle säga att det är. Måste konst vara konstig för att den ska nå igenom bruset av all konst som skapas? Sannolikt. Inte minst några av nutidens mest framgångsrika filmregissörer har visat att det går att konkurrera ut de flesta andra "wanna be" genom att tänka och göra annorlunda. Quentin Tarantino är ett sådant exempel. I en salig blandning av kändisar, mycket våld och massor av blodsprut blev han en av Hollywoods mest framgångsrika filmregissörer. Vilka grepp kan man ta som författare för att testa gränser? Skriva från det arabiska hållet istället för det västerländska? Blanda orden och göra texterna mer exotiska? Fylla sidorna maximalt för att spara skogar? Bryta sidorna på ett sätt som kräver mycket av läsarna? Skriva tre böcker där du måste komma till sidan 300 i den tredje delen för att förstå vad boken egentligen handlar om? Lite "crazy" är det nog alltid lämpligt att vara för att nå igenom "bruset". Var går gränsen mellan "lite crazy" och dålig kvalitet? Återigen har det med personlig smak att göra, varje enskild person avgör vad den själv tycker. Det är en del av konstens tjusning. En annan tjusning är att vissa konstverk anses så attraktiva att de säljs för perversa belopp till människor som har på tok för mycket pengar. "För mycket pengar" utifrån att det är samhällsekonomiskt dåligt, inte utifrån ett missunnsamhetsperspektiv. Ja, ja..... Vi får se hur konstnärlig min bok kommer att definieras som.....
Dagens kalkon
Regeringen. Man ska lära av tidigare erfarenheter. Och att kortsiktigt undvika kostnader vid kriser kan bli väldigt mycket dyrare.
https://www.expressen.se/nyheter/utredaren-regeringen-skyllde-pa-ekonomin/
Dagens stjärna
Susanna Birgersson. Som jag bloggade om igår avgörs vår framtid i dagens skolor. Vi har problem. Birgersson önskemål hoppas jag hörsammas.
”Atlantångaren är en mäktig metafor – men förfärligt kontraproduktiv. Den leder tankarna i riktning mot stora, allomfattande reformer, nya läroplaner, nya värdegrunder, centraliserade förbudskataloger, tätare kontroller av handlingsplaner, en aldrig sinande ström av nya byråkratkrav. Helt fel. Tänk i stället på skolan som ett fiskstim – en entitet där enskilda individer kan simma före, visa vägen, locka med sig resten. I en intervju härom veckan sa Engelska skolans nya vd Annette Brodin Rampe att hon funderar på att öppna upp koncernens interna ledarskapsutbildning för andra skolors ledare (SvD 15/7). Det är det jag menar.”
https://www.expressen.se/ledare/susanna-birgersson/skolan-ar-ett-fiskstim-inte-en-atlantangare/
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar