måndag 16 juli 2018

Kejsare

Fin eller ful
Är mediaföraktet som många känner berättigat? Ja skulle många säga. Trump är i stort alltid i skottlinjen för det han står för och gör. Kan det vara så att han ibland gör något bra? Det verkar inte vara möjligt för de journalister och redaktörer som ständigt ger sig på honom. Macron däremot har till exempel i Sverige ständigt lyfts fram som en lysande stjärna, men är han en altruistisk liberal Europas räddare? Det är väl som vanligt att han precis som var och en av oss andra har goda och dåliga sidor. En kritik som flitigt dyker upp i Frankrike, men aldrig i Sverige, är hans påstådda kejsarfasoner. Det kanske inte är så konstigt om en föredetta finansman som gjort politisk kometkarriär lätt får storhetsvansinne. Jag vet inte hur mer kejserligt han beter sig än tidigare presidenter, men enligt franska medier uppenbart avvikande för att de ska reagera mer än förr. Vart vill jag komma? Jag vill exemplifiera hur digitalt och subjektivt många av våra medier fungerar. Den som fått etiketten ”ful” kan inte göra något bra och den som fått etiketten ”fin” kan aldrig göra något dåligt. Nedan några beskrivningar av Macrons utsvävningar på folkets bekostnad.
https://www.npr.org/2017/07/06/535745466/king-macron-french-president-earns-comparisons-to-napoleon?t=1531078767353
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1370527609
https://www.newstatesman.com/world/europe/2017/12/emmanuel-macron-s-most-offensive-self-centered-and-disconcerting-comments-2017#amp

Macron passade som en ”god politiker” på att synas på läktaren både under den franska semifinalen och självklart också på finalen i fotbolls-VM mot Kroatien. Även Kroatiens president, Kolinda Grabar-Kitarovic, var självklart där. Kroatien blev självständigt först 1991 och har redan haft en kvinna som president. Blir kanske Sverige sist bland jordens riken med att ha en kvinna som rikets främsta företrädare? Nja, macho-Ryssland kommer sannolikt senare. Självklart var även Putin på finalbesök, men inte Trump...

Minst sedan Romarrikets storhetsdagar har maktens människor förstått det politiska värdet att synas i lustfyllda arenasammanhang. Jag är glad över att lusten gått från mördande gladiatorlekar till idrotter som till exempel fotboll istället. Den mäktiga arenan Colloseum i Rom var en mycket tekniskt avancerad ”dödens arena”. När jag och min son var på besök där senast var det inte utan att vi imponerades av hur avancerade romarrikets ingenjörer var. Säkerligen kunskaper som byggts genom att lära av andra kulturer och genom att göra duktiga arkitekter från andra kulturer till egna livegna. Håller du med om att det är bättre med fotbollsmatcher än tidigare gladiatorspel?
http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/colosseum-dodens-arena
https://popularhistoria.se/vardagsliv/sport/historisk-guide-till-fotbolls-vm
Allt handlar om trovärdighet. Är medierna trovärdiga på nyhetsplats? Är mediernas redaktioner bra på att objektivt lyfta de viktigaste frågorna? Vad är de viktigaste frågorna? Är det inte de som berör oss mest? Och det som berör de flesta av oss? Vad händer när medierna och politikerna ägnar väldigt mycket mediautrymme och politiskt tyckande kring mindre särintressen?
https://www.dagensmedia.se/marknadsforing/kampanjer/tu-lyfter-fragan-om-mediers-trovardighet-6819777
https://www.realclearpolitics.com/video/2018/07/13/trump_refuses_question_from_cnn_jim_acosta_cnn_is_fake_news.html

Dagens kalkoner
Föräldrar som inte hjälper till så att våra skolelever får en acceptabel studiemiljö! Karl Sigfrids reflektioner är rakt på sak. ”En förutsättning för ordning är att föräldrar tar sitt ansvar när deras barn missköter sig. Föräldrar som skyller på skolan, eller som tycker att det är okej att deras barn härjar, är själva en del av problemet. Det är viktigt att skolan då inte viker sig. Elever som fortsätter att stöka trots tillsägelser bör stängas av.

Nolltolerans har visat sig fungera på skolor i fall då det testats, och att det ska råda nolltolerans mot bråk, stök och oordning är egentligen en självklarhet. Det ska inte finnas utrymme i skolan för beteenden som är otänkbara på vilken annan arbetsplats som helst.”http://www.gp.se/ledare/sigfrid-utan-ordning-ingen-kunskap-1.7162269

Dagens stjärnor
Våra nyfikna, kreativa och duktiga ingenjörer. Mjuka robotar och stora passagerarflygplan i trä är bara några intressanta nya tekniska landvinningar. Länder med en omfattande ingenjörsförmåga kan hävda sig väl i den globala konkurrensen om välståndet. BNP-tillväxt kopplad till tekniska framsteg är något helt annat än ytterligare ett HVB-boende eller en ny kriminalanstalt. Men visst, en kombination av de två är intressant. Om till exempel mördaren som inte borde ha kunnat rymma hade haft fot- och halsboja samt lite andra spårbara övervakningsteknologier hade han aldrig kommit långt. Vi behöver många fler duktiga ingenjörer i Sverige. De kommer att vara centrala tillgångar när Sverige ska ta sig upp ur nästa lågkonjunktur.
http://www.alltomvetenskap.se/node/20109
https://www.kriminalvarden.se/fangelse-frivard-och-hakte/fangelse/vara-anstalter/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar