torsdag 26 juli 2018

Rimligt skattetryck

Hur mycket är rimligt?
Svaret på den frågan bör vara en blandning av ”Det beror vad jag får och det beror hur stark marknadsekonomi man vill bygga. Ett högt skattetryck minskar marknadsekonomins oöverträffliga sätt att stärka en ekonomi och ge människor mer för pengarna. Ett högt skattetryck är oacceptabelt om alla pengar vi betalar i skatt inte ger hög kvalitet inom ”välfärdens kärna”. Nu har vi ett i jämförelse med de flesta länderna i världen ett mycket högt skattetryck i Sverige. Det vill säga att varje skattebetalande svensk får mindre pengar än många andra länders skattebetalare i så kallade välfärdsländer. När köer är långa, kvaliteten brister, otryggheten är hög, skolresultaten kassa och så vidare trots massiva skatteuttag måste svaret bli: Ge oss den kvalitet och den tillgänglighet vi har rätt att begära för allt vi redan betalar i skatt!”
http://www.gp.se/ledare/boscanin-hur-mycket-arbetar-du-åt-staten-1.7309185

Om vi bortser ifrån den mycket höga skatten på inkomst har vi också höga skatter på konsumtion av produkter och tjänster. Skattetrycket är högt! Och du, när vi jämför med andra länder måste vi också utvärdera vad dem vi jämför oss med får för sina skattepengar i form av trygghet, kvalitet och så vidare.
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skattetrycket-historiskt/?gclid=CjwKCAjw-dXaBRAEEiwAbwCi5kJpHsqreslo1h_pfMNvW3idfi1ClSpwNATh7Cm-iiP39n5jDP7C8xoCerMQAvD_BwE
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skattetryck-i-Sverige-och-internationellt/
Och visst betalar en som tjänar mycket pengar mycket mer i skatt än en som betalar lite pengar? Hur kan man tro något annat? Procenten är väl inte det viktigaste utan det är väl de absoluta beloppen, eller? Ta alla så kallade ”höginkomsttagare” i Sverige. De som betalar statlig skatt på toppen av kommunal och regional/landstingsskatt. Redan vid en årsinkomst på 452.100 kronor får du betala +20% skatt till staten + den kommunala och regionala skatten på varje krona över 452.100 kr. Efter en månadslön på 37.675 kronor får du betala över 50% i skatt. Tjänar du över 651.700 kronor per år, 54.309 kronor per månad, straffas du med ytterligare 5% skatt på toppen av alla andra skatter. Glöm inte bort all omsättningsskatt du också betalar. Och omsättningsskatt får vi alla betala så fort vi köper något för 1 krona. Den som säger att vi inte betalar höga skatter i Sverige är tveklöst dålig på matematik. Och matematiken leder också till slutsatsen att till exempel följande skatteuttag är verkligheten:
Person A med 100.000 som beskattas med 50% får betala ytterligare 50.000 kronor i skatt.
Person B med 350.000 som beskattas med 55% får betala ytterligare 192.500 kronor.
Glöm aldrig att det är viktigt att också ha koll på de absoluta talen.
https://www.finansportalen.se/skatt/?gclid=CjwKCAjw-dXaBRAEEiwAbwCi5lJo5GohZb6sgRMQ9zWvXwMnLOs1H_jckXFNvzM92yE3Vfaluac6cBoCAeIQAvD_BwE

Enligt Skattebetalarna betalar en svensk 199 dagar av sin årslön i statliga skatter. Hur känns det? Är det rimligt? Minst ”Hälften kvar” är en bra ledstjärna för ett samhälle som fattar att jobbade timmar är centrala för välståndsbygget och som förstår att många människor avstår från viktiga arbetstimmar om den ekonomiska Marginalnyttan är för liten.
https://www.skattebetalarna.se

Dagens kalkoner
Socialdemokraterna. De är i fritt fall. Så går det när man inte tar i verkliga problem och avviker för mycket ifrån det folket tycker är ”sunt förnuft”.
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/socialdemokraterna-riskerar-rekordlagt-valresultat/

Donald Trump. Den twittrande presidenten är en ”loose Canon”. Han pratar kaxigt om frihandel men inga länder vill gå med på frihandel utan att på olika sätt till exempel säkra sin självförsörjning av mat. Twitterpresidenten har uppenbart stora beteendeproblem. USA ägnar sig åt mycket ”red-tape” för att skydda den egna marknaden på olika sätt. Men idag lyder ett av många av hans twittrande enligt följande....: ”The European Union is coming to Washington tomorrow to negotiate a deal on Trade. I have an idea for them. Both the U.S. and the E.U. drop all Tariffs, Barriers and Subsidies! That would finally be called Free Market and Fair Trade! Hope they do it, we are ready - but they won’t!”
http://www.gp.se/ekonomi/eu-och-usa-undviker-handelskrig-1.7334142

Som vanligt är inte något ”svart eller vitt”. Följande är en mycket positiv ambition. ”USA och EU ska även arbeta för att reformera världshandelsorganisationen WTO. Det går främst ut på att täppa till luckor i WTO:s regelverk som Kina utnyttjar till stora statliga stöd till kinesiska företag, stöld av immaterialrätt och tvingad teknologiöverföring från utländska företag till kinesiska.”
http://www.gp.se/ekonomi/eu-och-usa-undviker-handelskrig-1.7334142

Dagens stjärna
Företagare som ser möjligheter och som vågar ge dem en chans. Ofta blir det bra. Ibland blir det orimligt resultat av affärsidén. Politiker ska uppmuntra företagsamheten parallellt med att bidra till att skattemedel används klokt.
https://www.expressen.se/ledare/lyssna-inte-pa-natlakarnas-entreprenorer-politiker/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar