Är det ok för vissa att diskriminera?
Är du den "fula ankungen" i de sammanhang som du verkar inom? ”Svanungen” som växer upp bland ”ankungar”. Genom vår mänskliga historia är det garanterat många människor som känt sig helt vilse i det sammanhang de fötts in i. I det samhälle som många svenska generationer skapat, inklusive många invandrade, har individens frihet att byta livsmiljö varit världsunik. Det svenska välfärdssystemet där det starka beroendet av familj, trossamfund och/eller arbetsgivare ersatts med offentliga skyldigheter och rättigheter. Ett svenskt, och på många sätt Nordiskt, system där rättvisa, jämlikhet och demokratiska grundvärderingar vuxit sig starka. För att försvara ett liknande system är det viktigt att inte fragmentisera rättvisan och jämlikheten. Diskrimineringslag finns. Lagarna gäller oss jämlikt. ”Håll linjen”, fokusera på likabehandling, inget annat.
https://www.storytel.se/books/134841-Den-fula-ankungen
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/en-modern-variant-av-den-fula-ankungen
http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/diskrimineringslag-2008567_sfs-2008-567
Identitetspolitiken är på många sätt destruktiv i vårt gemensamma samhällsbygge. Stig-Björn Ljunggren angriper det dumma med alla dessa särbehandlingsperspektiv i nedan bifogade artikel. Jag förstår självklart att varje särskild grupp, som ur det ena eller det andra perspektivet inte känner sig sedd eller respekterad, gärna vill få en önskad särbehandling. Men det leder mot en helt omöjlig relationskultur mellan oss människor. Jämlikhet och rättvisa som ambition i kombination med ett tydligt värdegrundsbaserat ledarskap leder till just rimlig jämlikhet och rättvisa. Om man ska förväntas veta hur alla unika människor särskilt ska bemötas, eller alla som tillhör olika sub-kulturer, tystnar debatterna. ”Den gyllene regeln”, som de flesta trosuppfattningar bejakar, räcker långt. Och vi har också lagar mot diskriminering.
https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/gyllene-regeln
https://www.synonymer.se/sv-syn/subkultur
https://www.svd.se/om/identitetspolitik
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/cynisk-identitetspolitik-foerstoer-tilliten-13338
http://www.politism.se/tag/identitetspolitik/
Enligt Stig-Björn Ljunggren har även Socialdemokraterna tappat fotfästet och gått in i identitetspolitikträsket. Ett ”träsk” som framförallt vänstern är experter på att ”gyttjebada” i. Vänstern är självklart ”duktiga” på sådan oklokhet eftersom de är helt regeringsodugliga. Det går inte att framgångsrikt leda ett samhälle om man inte gör det utifrån altruistiska värderingsperspektiv. Ett omfattande och komplext särbehandlingssamhälle faller sönder. Ett samhälle som faller sönder blir otryggt och otrevligt för alla. Tänk att det är svårt att fatta för allt för många.
”Men vem ska hävda tanken att vi inte ska ha några kelgrisar eller styvbarn när socialdemokraterna inte längre är tydliga bärare av jämlikhetsinstinkten?”
http://www.gp.se/ledare/ljunggren-instinkten-att-diskriminera-har-fått-en-ny-förklädnad-1.7261426
Att missnöjespartier som V och SD går bra i oroliga tider som nu är inget konstigt. Så är det i alla andra rimligt demokratiska länder också. Sverige är ur detta perspektiv inte unikt. Missnöjespartier förenklar och ger löften som inte kan infrias om de skulle få chans till riktig makt. Verkligheten är svårare än så. Samtidigt är vi i en tid där allt fler väljare väljer att använda sina röster till att demonstrera sitt missnöje, och inget annat. Kortsiktigt tjänar dessa missnöjespartier på den logiken. När makten upplevs strunta i vad vi ”vanliga” människor tycker vill allt fler utnyttja den enda makt man tycker sig ha att påverka till att misstroenderösta. De två starka ”fuck you” uttrycken mot det politiska etablissemanget är tveklöst V och SD idag. Två partier som på många sätt liknar varandra. Att dessa partiers ökade kraft leder till att den ”vanliga” människan går en sämre utveckling till mötes är överkurs. Känslorna har gripit tag om väldigt många som befinner sig i missnöjesläge. Priset för det blir högt för många svenskar framöver, men det är bara att kortsiktigt genomlida några jobbiga år tills förnuftet hos en majoritet åter tar över. För att förnuftet ska ta över krävs kompetenta ledare för hållbara politiska vägar framåt. Om sossarna än en gång misslyckas med ledarval, efter Löfvén, är risken stor att Sverige får en naiv, populistisk och hemsk vänsterflank med runt 20% av väljarna som hejar på. Tycka vad man vill om V och SD men många anser att de varit duktigare än andra att välja dugliga ledare. Det tycker även många som inte gillar deras politik. Till de övrigas försvar kan jag säga att det är lättare att sälja missnöjespolitik och enkla budskap än konkret sakpolitik och abstrakt framtidshopp.
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/sjostedt-borde-satta-inflytande-fore-makt/
https://www.synonymer.se/sv-syn/abstrakt
https://www.synonymer.se/sv-syn/altruism
https://www.ted.com/talks/abigail_marsh_why_some_people_are_more_altruistic_than_others/up-next?language=sv
https://www.ted.com/talks/peter_singer_the_why_and_how_of_effective_altruism/up-next?language=sv
Dagens kalkon
Mark Zuckerberg, Facebooks grundare. Visst är det imponerande att Zuckerberg blev en av få som lyckades bygga ett socialt nätverk som länge överlevt i den nya tideräkningen. Belöningen för det är fortfarande att han värderas som en av världens rikaste personer. Vi talar om en förmögenhet på över 500 miljarder kronor. Inte dåligt jobbat av en 34-åring. Sociala medier är något som jag ”länge” följt ur ett affärsperspektiv då jag bland annat lämnade Ericsson för att skapa en egen sådan global plattform. Behappi.com och Spogg.com var ett tag framgångsrika försök. Särskilt kopplat till Spogg hade vi utvecklat ett användargränssnitt som var bättre än Facebooks. Lehman Brother kraschen satte punkt för mina försök att lyckas. Antalet guldgrävare var då, som alltid, många och de allra flesta gick ”upp som en sol och ner som en pannkaka”. I takt med att Facebook monopolitiserade marknaden föll allt fler sociala medier omkull. Bland annat den ett tag mycket framgångsrika svenska communityn LunarStorm. När de flesta av dessa sociala nätverk blev folktomma försvann också stora ekonomiska värden. Vi får se hur det går för Facebooks aktieägare framöver. De senaste två dagarnas enorma värdetapp kanske indikerar en global ”Lunarstorm”-effekt. På två dygn har flera hundra miljarder i värden försvunnit på börsens spelmarknad. Möjligen har allt fler användare lärt sig att ställa in sitt användande på ett sätt som försämrar Facebooks möjligheter till övervakning. Kanske börjar allt fler tröttna på att tiden på sociala medier är för omfattande. Kanske är nya och bättre alternativ påväg fram. Alternativ som inte är till salu för den som strävar efter globalt herravälde och monopol. Den digitala världen är spännande.
https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/facebook-stock-mark-zuckerberg-net-worth-price-share-latest-a8464656.html
https://www.svd.se/lunarstorm-tillbaka--men-vad-hande-med-skunk
http://mirror.uncyc.org/wiki/Planet_Spogg
https://www.bbc.com/news/topics/c81zyn0888lt/facebook-cambridge-analytica-data-scandal
Dagens stjärna
Blodmånen. Utan tvekan ska jag, och säkert miljoner andra svenskar, försöka se kvällens händelse ”blodmånen”. Undrar jag hur gamla tidens naturmänniskor hade sett på en liknande månförmörkelse? Vad tror du? Enligt bibeln ska det vara tecken på något riktigt tråkigt eller något riktigt hoppingivande. Kan det vara min boklansering som understöds av naturens mäktiga krafter? Kanske. Om du läser boken kanske du tycker att det känns naturligt att naturen välkomnar boken ; ). Den 14/8 lanseras den!
https://eskatologinu.wordpress.com/tidens-tecken/del-4-sol-och-manformorkelse/
https://www.expressen.se/nyheter/blodmanen-pa-langvarigt-besok-i-kvall/
https://illvet.se/universum/solsystemet/solformorkelse/historiska-solformorkelser-las-om-historiska-solformorkelser
https://amerikasindianer7g.wikispaces.com/Maya+indianer
fredag 27 juli 2018
Jämlik diskriminering
Etiketter:
altruism,
diskriminering,
fula ankungen,
gyllene regeln,
jämlikhet,
Ljunggren,
rättvisa,
sociala medier,
Spogg,
subkulturer,
särbehandling,
värdering
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar