lördag 21 juli 2018

Nationell spelteori

Talmannen får utmaningen
Hur ska Sverige styras efter riksdagsvalet 2018? Det är trots att EU bestämmer väldigt mycket som påverkar dagordningen inom Sveriges riksdag. Typ 70% styrs via EU.... Och Sveriges kommuner regleras hårt av EU-regler och svensk lagstiftning samtidigt som kommunpolitiker inom de ramarna, och kopplat till det praktiska organiserandet för att lösa uppgifterna, har stort inflytande. Eftersom kommunerna måste få mer självständighet att lösa sina unika demografiska utmaningar behövs en fungerande riksdag med en regering som fattar att det är hög tid att återinföra mer av det kommunala självstyret.
http://www.riksdagen.se/sv/sa-funkar-riksdagen/demokrati/sa-bildas-regeringen/
http://www.riksdagen.se/sv/sa-funkar-riksdagen/talmannen/talmannens-uppdrag/
http://www.riksdagen.se/sv-LL/sprak/lattlast/det-har-gor-talmannen/

Lite intressant är det att Centerpartiet och SD sannolikt ser ut att bli de avgörande partierna för hur det ska gå för talmannen.

Runda 1:
- M, C och L
- Övriga i riksdagen röstar emot
- SD har jokerposition

Runda 2:
- S och MP
- Övriga förutom V röstar emot
- C och SD har jokerposition
- C och L har gett löfte om att rösta emot

Runda 3:
- S
- Övriga, förutom V och MP, röstar emot
- C och L har tydligt sagt att S regeringar ska fällas
- SD har jokerposition

Runda 4:
- M
- S, MP och V röstar emot
- C och SD har jokerposition

Runda 5:
- C och L
- V, SD och S röstar sannolikt emot

När talmannen tröttnar och tycker sig tvingad att utlysa nyval, det får vi se. Rörigt kommer det att bli och i en tid med stora reformbehov är det en olycklig situation för alla svenskar. Möjligen är det starkaste minoritetsstyre vi kan hoppas på om ett parti tar på sig den svåra rollen att med ett stort samordningskansli försöka baxa reformförslag efter reformförslag igenom riksdagen med hjälp av att inte få majoriteter emot sig.

Vem vill dansa med vem? Och vilka tål inte vissa som andra gärna dansar med? Det blir inte lätt för talmannen att få till nästa svenska minoritetsregering.

I DN kunde vi i dagarna läsa om hur optimistiska eller pessimistiska partiernas språkrör uttrycker sig. Enligt analysen har alla partier blivit mer pessimistiska, även Socialdemokraterna ”trots högkonjunktur”. Personligen tycker jag det är ett sundhetstecken att de inser allvaret i Sveriges och dess delars stora utmaningar. Att inse det och att visa att man ser och ogillar problem är inte med nödvändighet pessimism. Pessimism är att se problem och gnälla utan att komma med förbättringsförslag som leder mot en bättre framtid. Förbättringsförslagen är bärarna av optimismen. Vi måste väl ändå tro att varje parti tror att deras förslag leder mot något bättre och därför representerar optimism.

Jag har sagt det förr, och säger det igen, svensk ”högkonjunktur” är skapad genom farligt låga räntor, farligt vidlyftig utlåning, en migrationsdriven efterfrågan och en svag valuta. Parallellt med ”högkonjunkturen” har bland annat rättssystemet, skolan, vården, försvaret, integrationen och till exempel spårinfrastrukturen kraftiga problem. Att i det läget låtsas som om allt är optimistiskt är naivt. Lägg därpå till de parlamentariska utmaningar som väntar i många kommuner och i Sveriges riksdag så finns goda grunder för kortsiktig pessimism. Men lugn, du som bara vill höra positiva och glädjande besked, nästan alltid kommer en vändning till det bättre. ”Efter regn kommer solsken”. Men tro mig, en attraktiv framtid kommer inte av sig själv, den måste skapas genom kloka reformer, höga ambitioner och företagsamhet.

Jag är mycket positiv om Uppsalas och Sveriges framtid om vi inom kort kan få ett ansvarsfullt ledarskap som inte ger löften om ”guld och gröna skogar” utan om en företagsam och mödosam väg där vi glädjs över att vi åter skapar nya globalt kraftfulla företag, där rättsväsendet klarar sina uppdrag, ett försvar som avskräcker från enkla anfall, en skola som ger våra barn en individuellt konkurrenskraftig utbildning, snabb tillgång till sjukvård för dem som behöver den, en möjlighet att flytta hemifrån för alla och spårinfrastruktur som fungerar. Det går att skapa det attraktiva samhället som rimligt bra inkluderar alla svenskar! Vilka politiska krafter tror du har bäst förutsättningar att leda oss rätt? Min utgångspunkt är att en stor majoritet av svenska folket har gott om sunt förnuft. De klarar av tuffa besked om de är trovärdiga och samtidigt förpackas med ett optimistiskt framtidsscenario. Nästan alla förstår att man inte kan bli världsbäst i fotboll om man inte har duktiga spelare, en duktig förbundskapten och har tränat hårt under en längre tid. Det finns inga genvägar till hållbar framgång. Och det går inte att leva länge på gamla meriter. Särskilt inte om man vill leva gott. Lyssna gärna på dagens bifogade stjärna, Hans Jensevik, så kanske du bättre börjar inse vilket läge Sverige och dess kommuner befinner sig i.
https://www.dn.se/nyheter/politik/pessimismen-breder-ut-sig-nar-partierna-talar/
Och den som vill roa sig med lite historiska reflektioner om hur fort ett parti kan tappa kraft när de går snett i för folket viktiga frågor kan med fördel läsa Torbjörn Nilssons bifogade artikel. Partier som har allt svårare att vara förankrade bland folket tappar självklart också sin maktplattform. Svensk Socialdemokrati har dessutom en väldigt hög medelålder bland sina väljare. Bra det borde få dem att ligga sömnlösa om nätterna.
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/joda-landets-storsta-parti-kan-bli-landets-minsta/

Dagens kalkon
De som inte självklart skyddar barn från pappor som mördat barnets mamma. Barnets bästa sägs vara det viktigaste. För mig är det helt obegripligt, utan att känna till ett särskilt individärende, hur en liknande mördare kan anses som lämplig vårdnadshavare.
Det behövs en lag som säger att vårdnaden alltid ska prövas av domstol när en pappa har dödad sina barns mamma. Att fortsätta förlita sig på att socialtjänsten alltid utgår från barnets bästa innebär ännu ett svek mot de barn som redan är så ofattbart hårt drabbade och traumatiserade.”
https://www.expressen.se/ledare/sofie-lowenmark/att-morda-mamma-ska-inte-ge-ensam-vardnad/

Dagens stjärna
Hans Jensevik. En av Sveriges mest kompetenta nationalekonomer och dessutom en mycket praktiskt skolad person inom kommunekonomi. Jag inleder dock med en ”godisbit” av Monica Z!
https://m.youtube.com/watch?v=ZTwx3juJY3c
https://m.youtube.com/watch?v=ncf3oLU0a_U
https://m.youtube.com/watch?v=5tU5pe9iltQ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar