söndag 1 juli 2018

Många bubblor är det

Bubblor
Det är dags för Almedalen 2018. Det blir som vanligt mycket intressant att under några långa dagar lära sig massor, knyta nya kontakter, vårda gamla kontakter, delta i debatter och genomföra styrelsemöten. Under politikerveckan i Almedalen blir "bubbelperspektiven" supertydliga. De allra flesta verkar leva i sina egna bubblor. Det är bubblorna och bubbelfokuset som gör att konflikterna mellan olika grupper ökar. De flesta förstår att när människor i en "bubbla" kommunicerar med människor i en annan "bubbla" blir det svårt att förstå varandra. Vems är felet? Bådas så klart eftersom en fungerande kommunikation förutsätter att samtliga parter försöker förstå övrigas perspektiv och ställningstaganden. Håll med om att det inte är svårt att inse att det blir olika perspektiv om en miljardär i Djursholm betraktar världen jämfört med en mediasnobb på Södermalm eller en arbetslös i Fagersta.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?artikel=118355

Jag landade precis på Visby flygplats. Det var blåsigt vid inflygningen. Några i planet var övertygade om att det var storm. En intressant start på en politikervecka i ett politiskt landskap som plågas av många parallella hårda och farliga vindar. Inte minst den allt mer besvärande utvecklingen kopplad till Trumps startade handelskrig. Det gäller att hålla hårt i hatten framöver. Det blåser många kalla och hårda vindar just nu. Nu duger det inte med naivister och amatörer vid ”spakarna”, då går det inte bra för oss Uppsalabor och svenskar. Jag hoppas Uppsalaborna och nationellt röstberättigade röstar klokt senast den 9/9. Både kortsiktigt och långsiktigt kommer det att få stor betydelse. Bara prat, prat och mer prat kommer inte leda oss mot en attraktiv framtid. Vi har länge behövt en reformverkstad.
Dagens kalkoner
Kajsa Ekis Ekman. Socialisttankar har absolut inte skapat ett välmående samhälle för ett enskilt samhälles invånare. Genom lagstiftning och genom att säkra sund konkurrens på olika marknader får vi invånare bästa möjliga samhällsutveckling. Vänstertänk, nej tack! Det är prövat och det levererar inte. Tänk att dessa vänsterdrömmare ändå finns kvar.
https://www.etc.se/ledare/5-saker-vi-alla-borde-aga

De som inte kan få stopp på kvalitetsproblemen inom sjukvården. Det är bedrövligt att ta del av hur många olika psykologer en psykiskt sjuk människa inom till exempel psykiatrin måste stå ut med att möta under bara ett år. Och samma berättelser hör man av vänner och bekanta som har behov av läkarkontinuitet. Gör om, gör rätt!
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/kommunnotan-inhyrd-personal-okar-22745

Dagens stjärnor
Nalin Pekgul. Kloka ord och tydlig kritik om det politiska etablissemangets oförmåga att bekämpa hedersförtryck och radikalisering. Ett misslyckande som både skapat större radikalisering i Sverige, som särskilt drabbar nyligen invandrade, och som göder missnöjesröstare. Så går det när man inte respektfullt kan ta i alla samhällsproblem när de är små och lättare att åtgärda. ”Så länge extremismen mest drabbade folk i förorter var det inte många i etablissemanget som förstod vad som pågick. Den antirasistiska rörelsen har försökt förtiga problemen. Många antirasister, till exempel inom Vänsterpartiet, verkar tyvärr bara kunna hålla en tanke i huvudet – att fördöma svenska rasister. I det syftet har de ofta blundat för eller till och med förnekat hedersförtryck och islamistiskt förtryck. De förstår inte att de i själva verket utnyttjas av islamister.”
https://www.expressen.se/kultur/jag-kan-inte-vara-tyst-langre/

Alice Teodorescu. Ja, om man menar allvar med att vi vill inkludera fler framgångsrikt i vårt gemensamma samhällsbygge måste vi först förstå vad det kräver. Andra länder kan lära oss mycket. ”Vad innebär det att vara svensk? Hur blir man det? Kan man avstå? Hur påverkas samhällsgemenskapen om alltfler avstår? Dessa frågeställningar har tagits för givna av majoritetsbefolkningen av den enkla anledningen att Sverige länge varit ett förhållandevis etniskt homogent land där svenskheten varit självklar. När den juridiska, etniska och kulturella formen av svenskhet till stor del överlappat varandra har det med andra ord saknats anledning att reflektera kring frågan närmare. 
Men om man vill att nya svenskar ska bli en del av Sverige, och därtill få känna sig och bli betraktade som svenskar, måste man definiera vad det är som avses. Det går nämligen inte att integreras till något som inte existerar.”
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-vem-är-svensk-i-sverige-1.6844733

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar