onsdag 10 januari 2018

Tryggare kan ingen vara än...

TT
Utan Trygghet ingen Tillit. Kan det vara så enkelt? Det kan det sannolikt. Det är väl bara att gå till sig själv så finner man svaret. Utan tillit ingen positiv samhällsutveckling. Ingen tillit inget bra samarbetsklimat. Det finns mycket reparerande att göra runt om i det lilla och i världen för att skapa mer tillit mellan enskilda människor och grupper av människor. I grunden förutsätter det en grundläggande respekt för andra människor även om man inte delar åsikter. Bifogat löfte från Centerpartiet är ett bra vallöfte. Sverige måste bli tryggare för alla. Annars spelar det ingen roll att myndighets-Sverige skapar tillitskommissioner, tryggheten måste finnas innan tillit kan skapas. Inte ens faktumet att kommissionens professionella ledare, Laura Hartman, är från Uppsala kommer att hjälpa för att vi ska få ett mer tillitsfullt samhälle om inte grundläggande trygghet bland invånarna säkras.
https://www.metro.se/artikel/debatt-centerpartiets-ny%C3%A5rsl%C3%B6fte-vi-ska-skapa-ett-tryggare-sverige-f%C3%B6r-alla
http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2016/06/laura-hartman-leder-regeringens-tillitsdelegation/
Dagens kalkon
Israels ambassadör i Sverige. Det är tveklöst sant att olika muslimska tolkningar, och därutöver länder med varianter av islam som statsreligion, bekämpar varandra med förödande våld. Precis som i Europa innan världskrigen ordentligt skakade fram våra demokratier. Du har väl inte glömt att stora delar av Europa styrdes av ärvda ättlingar och diktaturer som ofta krigade om makt och begränsade materiella tillgångar under olika kristna tolkningsflagg? Det är oklokt att vara historielös om man vill bidra till människans positiva utveckling! Ambassadören har rätt i att Israel skiljer sig från många länder i sin omgivning genom att vara en variant av västerländsk demokrati. Det uppskattar vi, då finns en chans att Netanyahu fälls för mutbrott och att en mer humanistisk premiärminister inom kort kan väljas av det israeliska folket. Det är dock magstarkt av den israeliska ambassadören att anklaga Sverige för Israelfientlighet och obalans för att landet även står upp för palestiniernas rätt. Ett folk som bestulits på sin mark, delvis lever under ockupation, ständigt utsätts för fler olagliga bosättningar på ockuperad mark och där många palestinier i Israel behandlas som mycket lägre stående medborgare. När Israel dessutom per invånare tveklöst har världens största, bäst rustade och mest vältränade militär är det en klen tröst för hopplösa palestinska människor, särskilt dem som lever i det extremt utsatta ”fängelset” Gaza. Just nu ska Sverige åter rusta den civila försvarsförmågan, det är bra. "När kriget kommer" marknadsfördes länge i svenska telefonkataloger. Där framgick tydligt att varje svensk förväntades bekämpa en eventuell ockupationsmakt tills de lämnar det olagligt tagna området. Är inte det en självklar rätt att få försvara det egna? 
https://www.expressen.se/debatt/israelpolitiken-ar-skadlig-och-behover-omprovas/

Jag är övertygad om att en demokratisk tvåstatslösning är nödvändig. Jag är också övertygad om att Jerusalem måste respekteras som en stad som delas av ”världens folk”. En stad som Europas korsfarare gång efter gång krigade om på den tiden Europa var "som många arabländer idag". 


Israel behöver en humanistiskt orienterad premiärminister, då finns ett positivt framtidshopp både för israeler och palestinier. Yitzhak Rabin var en sådan hoppingivande israelisk kraft. Han mördades av en israelisk fundamentalist. All fundamentalism och extremism är av ondo, oavsett inriktning. Vi behöver generellt mer samarbete, respektfulla dialoger och sluta inbilla oss att vissa folkgrupper är finare än andra. Det är bra att Centerpartiet och flera andra riksdagspartier insett att en tvåstatslösning är viktig, och att vi självklart ska stå bakom alla FNs relevanta resolutioner som Israel konsekvent struntar i. Troende israeler och palestinier delar Abraham som ”urfader”. Bättre att gå hand i hand framåt än att ständigt skapa otrygghet som bara gynnar aktieägare inom vapenindustrin.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Yitzhak_Rabin
https://www.dn.se/nyheter/varlden/stora-foljder-av-mordet-pa-rabin/
https://www.sydsvenskan.se/2016-11-04/skotten-som-fallde-freden
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=1696759
https://www.studi.se/l/abraham-anfadern
https://www.centerpartiet.se/var-politik/politik-a-o/utrikes--och-bistandsfragor/israel-palestina.html

Det finns muslimer, judar, kristna, kommunister och så vidare som är extremister. Det finns extemistgrupper i många olika former. Jag anser dem alla vara av ondo. Det är korkat att bara för att det är ett faktum kalla alla muslimer för terrorister eller alla judar för det samma. Och de som generellt låter sin ilska över hur staten Israels ledning beter sig generellt gå ut över människor som är troende judar är vidrigt. Enskilda människor ska ställas till svars för sina handlingar. I en demokrati är det mer sannolikt att det blir verklighet när handlingarna är dåliga. Vi får se hur det går för "höken" Netanyaho. En hjälte bland många israeler men också en katastrof bland många andra israeler. Glöm inte det! Och om ambassadören menar att inte extremistgrupper ska få några bidrag håller jag med om att det är viktigt att säkerställa MEN en organisation som kämpar mot ockupation är inte en terrororganisation. Seriösa fredsförhandlingar krävs. Det är inte lätt att se en bra lösning......

Dagens stjärna
Jenny Sonesson. Hon fortsätter att elda på för att inte svenskt försvar ska försvagas ytterligare. Viktigt! Precis som det israeliska och det palestinska folket måste vi svenskar kunna försvara vår frihet, vår demokrati och våra tillgångar. Det är dumt att ta dessa härligheter för givna. Historien har mycket att lära oss!
http://www.gp.se/ledare/snart-g%C3%A5r-en-tredjedel-av-sveriges-officerare-i-pension-1.5028794

2 kommentarer:

  1. Tack Stefan Hanna. Att peka på ""När kriget kommer" marknadsfördes länge i svenska telefonkataloger. Där framgick tydligt att varje svensk förväntades bekämpa en eventuell ockupationsmakt tills de lämnar det olagligt tagna området. Är inte det en självklar rätt att få försvara det egna?" är det mycket viktig för fred.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är en självklar rätt som också har stöd i internationell rätt.

    SvaraRadera