måndag 29 januari 2018

Bygdeansvar

Hållbarhetens svåra val
En stor, sannolikt den störste någonsin i Sverige, företagarhjälte har gått ur tiden. Ingvar Kamprad, IKEAs grundare och imperiebyggare är död. Ett imperium som aldrig var på börsen för att Kamprad bland annat ogillade börsens kortsiktighet. Och en person som ogillade banker så mycket att han startade en egen. Hans fantastiska möbelkoncept hade global bärkraft. En globalt bärkraftig idé som gav honom möjligheten att ägna stora delar av sitt liv åt att utveckla koncernens verksamheter. Hans ansvarskänsla för sitt lokalsamhälle, i och runt Älmhult i Småland, är också hedersamt. Jag hoppas att hans ägarstiftelse fortsätter att backa upp området efter hans död. Kamprad och IKEAbygget visade bland annat hur värdefull lojalitet är när stora framgångar skapas. För din information så kommer många ledande personer inom IKEA ifrån Småland. Inte minst Anders Moberg och Lars-Johan Jarnheimer. När jag som internationell affärsman träffade IKEA-chefer fick jag uppfattning att alla kom från Småland. Och nästan var jag än flög fanns där ett IKEA-varuhus som också kom att bli gula och blå! Var tror du många utlandsbaserade svenskar köper kavjar och knäckebröd? På IKEA så klart. Ingvar Kamprad gjorde inte bara en fantastisk företagargärning, han satte Sverige mer på världskartan. Ett stort tack för en imponerande insats under en livstid!
https://www.expressen.se/dinapengar/bondsonen-fran-smaland-som-blev-rikast-i-varlden/
https://www.di.se/nyheter/ingvar-kamprad-ar-dod/
https://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/en-bragd-att-bli-sa-folkkar-trots-den-politiska-bakgrunden/
http://www.gp.se/nyheter/sverige/kamprads-liv-i-bilder-1.5106719

Företagsamheten och dess lokala kraft är helt avgörande för samhällens långsiktiga välstånd. Så är det. I övrigt finns idag många andra verksamheter än privat ägda företag. Den offentliga sektorn och dess delar till exempel. En sektor som vuxit enormt sedan 1970-talet. Och en sektor som representerar den generella välfärden. En generell välfärd som i utbyte mot mycket skatt förväntas leva upp till samhällskontraktet. Samhällskontraktet om bra utbildning, bra omsorg och vård till våra svaga och sjuka samt en infrastruktur som gör oss konkurrenskraftiga.
Anna Dahlberg är en av få ledarskribenter som gör ett ordentligt faktagrävande kopplade till många av hennes artiklar. Nedan artikel är läsvärd och viktig. Det är fortsatt viktigt att förstå att vi i Sverige får allt svårare att bryta växande utanförskapsproblem. Utmaningarna att bryta de negativa utvecklingarna blir inte enklare av att antalet människor som lever på försörjningsstöd, socialbidrag, ökar kraftigt i till exempel Uppsala. IKEA utvecklades hållbart. IKEA har en värdegrund och ett löpande värdegrundsarbete. Sverige måste styras klokare!
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/regeringen-maste-ta-itu-med-skenaktenskapen/
Dagens kalkoner
De som slänger plastprodukter ute i naturen. Vi måste växla upp omställningen från onödigt mycket som tillverkas i plast. EU har äntligen skärpt kraven för att den nödvändiga omställningen ska gå fortare. I Uppsala jobbar det viktiga samarbetet Klimatprotokollet bland annat med frågan att bättre minska nyttjande av plast och att avfallsinsamlingen ska skötas bättre.
https://www.etc.se/ledare/haven-klarar-inte-mer-plast
https://www.uppsala.se/klimatprotokollet


De som inte inser att vi blir allt sämre på att runt om i Sverige säkerställa att våra äldre har det rimligt bra. Ett väl fungerande samhälle tycker jag främst ska mätas utifrån hur bra och rättvist våra barn har det och att vi värdigt stöttar våra äldsta invånare.
https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/varfor-har-inte-sverige-rad-med-sina-gamla-/

Dagens stjärna
New-York times. De har publicerat ett par väldigt bra artiklar om hur kändisar, politiker och andra idag köper tjänster av företag som tillhandahåller falska identiteter på sociala medier som hjälper till att få personer att framstå som mer populära än vad de är. Viktigt att förstå att liknande tjänster idag kan köpas. Det innebär att vi alla även måste vara kritiska om det är sannolikt att ett visst inlägg verkligen blivit gillat av så många riktiga människor som det kan verka.
https://www.nytimes.com/interactive/2018/01/27/technology/social-media-bots.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar