lördag 13 januari 2018

Ledlöst

Den starka kvinnan
Det råder olika åsikter om hur bra EU mår. Personligen skulle jag beteckna patienten som allvarligt sjuk. Dess största kämpe är och har varit Angela Merkel, Förbundskansler i Tyskland. Hon är också ett utmärkt kvinnligt exempel på en politisk ledare som överlevt som rikskansler under många år. En Europeisk kvinnlig förebild som också leder Europas mest befolkade land. Nu verkar det som att hon utan nyval ska fortsätta att leda Tyskland med främst två stukade partier, CDU och SPD, som fortsatta regeringspartners i ett mycket svagare parlamentariskt läge än tidigare. Vi får se hur det går. Tyvärr är risken stor att de främlingsfientliga krafterna kommer att växa sig allt starkare även i Tyskland om inte en ny regering, precis som i Sverige, kan få ordning på migrations- och integrations-utmaningarna. Tyskland har en central roll inom EU och måste vara i rimlig statsform för att inte EUs svåra situation ska bli ännu sämre. Jag hoppas att Tyskland inte blir mer främlingsfientligt och jag hoppas att den stora och viktiga tyska ekonomin fortsätter att ånga på väl. Tyvärr driver inte Tyskland på för att EU ska bli mer decentraliserat, mer avgränsat och mindre byråkratiskt. Just den utvecklingen skulle kunna stärka det viktiga Europeiska statssamarbetet EU.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/nattmangling-gav-genombrott-for-ny-tysk-regering
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6860348
https://www.dn.se/nyheter/varlden/afd-kan-driva-angela-merkel-at-hoger/
https://www.dn.se/nyheter/varlden/missnojesroster-tar-framlingsfientliga-afd-in-i-forbundsdagen/

Drömmarna om att USA snart ska få en kvinnlig president lever vidare för många. Självklart skulle det representera ett stort symbolvärde för hur långt jämställdheten mellan könen kommit i västvärlden. Amerikanerna väljer själva sin president. Jag tror inte att Oprah Winfrey är ett tillräckligt starkt kort för att slå ut Trump om han överlever en ytterligare valkampanj. Vi får se hur det går. Den stora frågan är om USA hinner få en kvinnlig president innan Sverige får sin första kvinnliga statsminister, vad tror du?
https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2018/jan/08/oprah-winfrey-for-president-analysis
Jag lyssnade till Marcus Oscarsson, politisk reporter på TV4, i morse. Han var helt säker på att det blir ett turbulent valår med många överraskningar. Han trodde till och med att den misslyckade Fridolin måste bytas ut inom kort. Att han formellt skulle avgå, men vem ska ta över? Bolund?... Ett fel gjorde de dock i reportaget när de sa att endast två partier lyckats ta sig in i riksdagen sedan 80-talet, KD och MP men de glömde bort SD. Ja, ja det är tveklöst så att 2018 kommer att bli ett historiskt valår för Sverige. Min övertygelse är att minst ett parti åker ur riksdagen och i Uppsala blir det sannolikt svårt att få ihop en bra majoritet. Vad kan vi som är politiskt aktiva göra? Fokusera på att kommunicera just vår särskiljande politik borde vara huvudfokuset för alla politiskt aktiva.
http://www.tv4.se/personer/marcus-oscarsson
http://www.tv4.se/marcus-svarar-och-f%C3%B6rklarar

Dagens kalkoner
De som inte förstår att vi kraftigt måste växla upp användandet av modern teknologi för att klara samhällskontraktet.
https://www.dagenssamhalle.se/native/microsoft/digitaliseringen-kraver-ledarskap-och-mod-20116

De som tycker att det är konstigt att politiska partier och partiföreträdare vill ha så stort politiskt inflytande som möjligt. Också märkligt att det är konstigt att lyfta fram sina relevanta kompetenser och erfarenheter för att väljarna bättre ska förstå vilka alternativ de har.
http://www.unt.se/nyheter/uppsala/jag-har-mest-erfarenhet-for-att-leda-uppsala-4868865.aspx

Dagens stjärna
Bengt Ågerup. Hans tidigare stöd till Sirius fotboll har varit viktigt för att klubben gjorde en i genomsnitt bra prestation i Allsvenskan 2017. Han och skatteverket gillar inte varandra. Ågerup verkar inte "älskar att betala skatt" som Mona Sahlin uttryckte det. Skatten är viktig om den är på rimliga nivåer och den används klokt. Så är det ofta inte.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/agerups-kolleger-aker-pa-stora-skattesmallar
http://www.unt.se/nyheter/uppsala/bengt-agerup-kritisk-mot-skatteverket-4868792.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar