torsdag 18 januari 2018

Vi kan!

Massor är möjligt
Den som startar ett nytt företag eller en ny förening har förmånen att starta med "ett vitt papper". Det har inte de flesta verksamheter på vår jord. De måste förhålla sig till de människor man har, de kompetenser man har, individuella och strukturella. Se gärna en kommun eller ett land som en ständigt förändrande organisation på ett givet geografiskt område. Organisationer som byggts upp och som skapat olika former av revir. Alla måste alla förhålla sig till lagar och regler, även statsmaktens verksamheter. Samtidigt, oavsett om det är ett nyskapande eller en etablerad organisation som ska ställa om är massor möjligt. Tro aldrig något annat.

Vår mänskliga historia är full av framgångsberättelser och misslyckanden. Vår historia beskriven i filmer, böcker och i olika former på nätet är ett enormt bibliotek av berättelser om framgångar och misslyckanden. Vardagslivet får inte mycket utrymme, vardagslivet är tråkigt ; ). Det är viktigt att kunna historia. Igår hörde jag ett program på P1 där en historiker menade att svenskarna blir allt sämre på historisk kunskap och att vi jämfört med andra länders folk är dåliga på att också lyfta fram positiva inslag bland våra förfäder. Få är stolta över sitt svenska ursprung. I vart fall få som vill, eller vågar, stå upp för det. Självklart finns massor av svenskar och svenska historiska lagprestationer att vara stolt över. Samtidigt är det inte något problem att balansera det med personer och makter man anser varit dåliga. Resonemanget om historiens betydelse för många utanför Sverige var kopplad till att Frankrike nu efter många tidigare nekanden gått med på att låna ut en gammal tapet till England från tiden runt år 1170. Sug på den! Ingen liten vanlig tapet utan ett stort konstverk. Massor är tveklöst möjligt framåt men du som vill ta vara på några av alla dessa möjligheter gör klokt i att ha historiska kunskaper. Inte minst inom politik och affärsliv är de i många kulturer väldigt viktiga att ha koll på.
https://www.svt.se/svttext/web/pages/149.html
https://www.dn.se/arkiv/kultur/britterna-far-lana-bayeuxtapeten-av-frankrike/
Reka läget
Bland annat är det möjligt att förstärka Sveriges brottsbekämpningsförmåga betydligt snabbare och kraftfullare än hittills. När jag läste referat från gårdagens nationella partiledardebatt slog det mig att vi bland annat har två problem i många debatter. Ett är att väldigt få av riksdagens folkrepresentanter har större operationell erfarenhet från större organisationer. Det andra är att många partier går i fällan och låter Sverigedemokraterna få "rätten" till ett visst tänkande. Den praktiska operativa erfarenheten skulle göra att en folkvald förstår att det tar lång tid att till exempel rekrytera tillräckligt många lämpliga Poliser, tillräckligt utbilda dem för allt tuffare uppgifter och motivera fler att stanna kvar i yrket. Betänk bara vilken tid det tar för regeringen att inse att Polischefen saknar organisationens förtroende för sitt uppdrag....

När SD tillåts göra frågor "tabu", bara för att de möjligen först uttalat dem, tar man inte sitt folkrepresenterande uppdrag på allvar. Ingen äger rätten till idéer om hur man bäst kan tänkas lösa problem eller kan tänkas stärka möjligheter.


Att kortsiktigt överväga hur svensk Försvarsmakt kan bidra till att försvara rättssamhället är värt en seriös debatt. Inte minst i ljuset av att Försvaret också har en oacceptabel förmåga. På grund av långvarig "miss-management" av migrations- och integrationspolitiken, Försvaret och rättssystemet. För mig är det inte ett scenario att militära plutoner ska gå in i utanförskapsområden, även om det skulle kunna innebära stridsträning i stadsmiljö. Jag ser framför mig hur MUST och FRA skulle kunna både träna och göra mer nytta i kampen mot organiserad brottslighet. Organiserad brottslighet kan definitivt ses som ett hot mot Sveriges säkerhet. Ofta har dessa verksamheter också starka samarbeten med krafter i främmande makter. Vanliga soldater skulle också kunna få träna övervaktningsuppdrag i skarpa case eftersom Polisen saknar liknande resurser men i vart fall under mina militärövningar var det mycket vänta, vänta, vänta och observera som gällde. Soldaterna skulle med andra ord kunna bevaka kända kriminellas rörelser bättre och kanske till och med kunna skugga dem. Det är dumt att helt avfärda ett samarbete mellan Polis och Försvarsmakten. Extra ordinär utveckling kräver tveklöst nytänkande. Trygghetsfrågorna är centrala om frihetsagendan ska vara värld något. Otrygga människor är inte fria. Grovt kriminella ska med kraft bekämpas. Jaga främst pengarna! "Follow the Money" har visat sig vara en stark väg framåt i land efter land som med framgång bekämpat just organiserad brottslighet.
https://polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/Rapporter-utredningar/01%20Polisen%20nationellt/Organiserad%20brottslighet/1/GOB_Polisens%20rapport%20om%20organiserad%20brottslighet%202015%20(3).pdf
https://www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/hogkvarteret/militara-underrattelse-och-sakerhetstjansten/
http://www.fra.se/omfra.6.html

Utveckling, utveckling och åter utveckling
Varje dag kan du glädjas över massor av mänskliga framsteg. Jag följer bland annat utvecklingen i Asien nära och det är på många sätt en fantastisk utvecklingstakt där. Vem kunde för bara några månader sedan tro att Syd- och Nordkorea ska marschera in tillsammans på OS invigningen? Vem kunde tro att de ska ha en gemensam flagga under spelen? Vem kunde tro att de skulle ha ett gemensamt damhockeylag? Outgrundliga äro herrens vägar men tveklöst sker massor av positiva framsteg runt om i världen. Det är helt enkelt som vanligt. Vissa individer och samhällen utvecklas mer och mer positivt i förhållande till tidigare, andra tappar mark och utvecklas negativt. Mitt fokus är att Uppsala och Sverige inte ska fortsätta att tappa mark och över tid vara på dekis. Vi kan mycket bättre, om vi tidigt tar i problem och förstärker möjligheter. Bara de som ständigt är utvecklingsfokuserade och som ödmjukt hela tiden vågar ifrågasätta rådande ordning klarar av att vara konkurrenskraftig över tid. Det gäller enskilda människor och det gäller alla samlingar av människor, i olika former.
http://varldskoll.se/mansklig-utveckling-human-development-report/
http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/manniskans-evolution
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/8wBjE2/gemensam-koreansk-entre-pa-os
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/oR6EwR/beskedet-nordkorea-skickar-trupp-till-os

Dagens kalkoner
Senfärdighet att säkerställa trygghet. Det är tveklöst ett stort misslyckande av många partier att den grova organiserade brottsligheten etablerat sig starkt i Sverige. Och att de grova våldsbrotten kraftigt ökat. Igår ännu ett sprängattentat mot Polisen.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/7l5yVW/de-latsas-som-de-inte-har-nagot-ansvar
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/RxyEAJ/tva-anhallna-efter-sprangattentat-mot-polishus-i-malmo
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4916&artikel=6863903
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/960732?programid=4540

Miljöpartiet. De lever i sin egna overkliga värld. Hjärta och hjärna behöver alltid vara med vid ställningstaganden och beslut. Möjligen kan MP göra nytta i opposition men de är skadliga i regeringsställning.
https://www.expressen.se/ledare/mp-lovin-ar-arg-pa-verkligheten/

Dagens stjärnor
Regeringen. Bra förslag med en ny myndighet som samordnar utbetalningar av offentliga bidrag för att mycket bättre bekämpa bidragsfusk och organiserad brottslighet. Samtidigt borde aldrig en ny myndighet få skapas utan att en befintlig myndighet avvecklas! Sverige har på tok för många myndigheter!
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6863548

Kvinnor som tydligt står upp för de jämlika villkor som kvinnokampen uppnått de senaste 100 åren. Och som tydligt står upp för att de också gäller kvinnor i våra segregerade utanförskapsområden.
http://popularhistoria.se/artiklar/den-nya-kvinnan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar