torsdag 25 januari 2018

Kanalrädsla

Mycket skräp är det
Tror du på demokrati? Är det fria ordet viktigt, hur korkat det än används? Tycker du att demokratiskt arbete är viktigt? Tycker du att lagar och regler ska följas jämlikt eller förändras om de är dåliga? Tror du att marknadsekonomi är den hittills bästa samhällsmodellen att skapa välståndsutveckling och maximala individuella möjligheter att förverkliga drömmar. Jag anser att ett demokratiskt styrt samhälle är minst orättvist. Marknadsekonomin har tveklöst visat sig vara den bästa samhällsmodellen för generellt välståndsbygge. Demokratier och marknadsekonomier som regleras av lagar. Jag anser att det fria ordet är väldigt viktigt för människans fortsatta utveckling. Samtidigt gäller lagarna även när man talar och skriver saker. Det går att vara tydlig och uttrycka ogillande utan att gå över respektlöshetens gränser!Danska staten tycker jag tog ett intressant fostrande steg nyligen när tusentals ungdomar polisanmäldes för att ha spridit barnporr. Förtal är olagligt. Hets mot folkgrupp är olagligt. Det går att ”stämma i bäcken” mot oacceptabelt beteende. Det borde politiker och myndigheter ha tagit tag i för länge sedan. Men det är inte samma sak som att censurera eller att försöka hindra att folkets röst helt plötsligt kan få höras, och höras kraftigt. Idag kan ALLA samla kraft på nya sätt. Det är fantastiskt, trots att det finns många destruktiva krafter och troll dä. Utan att som i Sverige försöka vara en av knappt 2% partianslutna tyckarna.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6861931
Cwejmans bifogade ledare är viktig. Jag tillhör dem som är besviken över mycket dumheter på sociala medier. Jag är en av dem som tycker det är tragiskt att navelskådandet tycks ha ökat när många nu bara besöker källor som bekräftar och förstärker det man redan tror och tycker. Förr exponerades varje gammeltidningsläsare för allt möjligt de inte självmant valt att kanske reflektera över. Och gammelmedierna styrde subjektivt vad vi skulle matas med för information. Ett litet urval av allt som hänt och händer.
Ser ni hur kritiken skär sig? När kandidater och grupper som är salongsfähiga nyttjar vår nya offentlighet är den infrastruktur som sociala medier erbjuder fantastisk. När Trumpsupporters hittar dit är verktygen helt plötsligt demokratins dödgrävare.
Den här kritiken vittnar om hur många som har betraktat sociala medier och vår internetoffentlighet på ett instrumentellt vis: Leder det till önskvärda resultat så är det toppen, när det inte levererar så är det fel på verktyget.”
http://www.gp.se/ledare/cwejman-läxa-inte-upp-vuxna-om-sociala-medier-1.5089945
Dagens kalkon
De som inte kan tänka nytt. Visst tappar staten massor av skatteintäkter när det fossila fordonsbränslet byts ut mot drivmedlet el. Samtidigt är det dumt att inte tänka smart skatteväxling istället där gröna fordon uppmuntras på många sätt. Läsk kan dra in mycket nya skatter till staten istället för kilometerskatt på elfordon ; ). Tyvärr är säkert ett skäl till den sega utbyggnaden av elladdningsinfrastruktur att just staten har kraftig skattetappsskräck!
http://www.mestmotor.se/automotorsport/artiklar/nyheter/20171004/for-billigt-kora-elbil-u-utreds-kilometerskatt/

Dagens stjärna
Sundar Pichai, Googles VD. Inget vet säkert vad framtiden bjuder på. Jag tror han har rätt. Artificiell intelligens och robotik kommer kraftigt förändra världens samhällen.
https://m3.idg.se/2.1022/1.696371/ai-ae-ett-lika-stort-steg-som-elektricitet-eller-eld-tror-googles-vd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar