söndag 21 januari 2018

Lätt att göra fel

Lätt att göra rätt
Det ska vara lätt att göra rätt. Det ska vara svårt att göra fel. Håll med om att det är en bra ambition när nya lagar införs, eller när nya lösningar introduceras i våra olika verkligheter. Inom den högteknologiska mjukvarubranschen som jag verkat har användarvänlighet varit en självklar strävan för att öka nyttan av en programvara. All annan inställning är korkad.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Anv%C3%A4ndbarhet
https://www.synonymer.se/sv-syn/anv%C3%A4ndarv%C3%A4nlig

Den förra Alliansregeringen förstod vikten av att eftersträva ambitionen att "det ska vara lätt att göra rätt". Det är en ambition som varje regering ska ha! Regeringar finns till för folket de företräder, inte tvärt om! Det kan vi behöva påminna nuvarande regering om. Och den enfald V, S och MP eftersträvar genom kraftiga begränsningar av resultatmöjligheter kopplade till välfärdsföretag leder bara mot dyrare tjänster och köer. En klok regering, lokal eller nationell, fokuserar på kvalitet, kvalitet, kvalitet och rättvisa.
http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2014/03/sou-201416/

Läkarförbundet tycker jag exemplifierar en samhällskraft som har den viktiga "lätt att göra rätt" ambitionen. Om det blir lättare att göra rätt kopplat till vår hälsa är jag säker på att många av oss också kommer att göra fler kloka val som gynnar vårt välbefinnande. Som att till exempel må livslångt mycket bättre genom att konsumera sparsamt med socker, dricka mycket vatten och dagligen säkerställa en dos vardagsmotion.
https://www.slf.se/upload/Lakarforbundet/Trycksaker/Folkh%C3%A4lsopolicy_A5_web.pdf
Dagens kalkoner
Hedersförtryckare och vuxna naivister.Att sopa problemen under mattan och hänvisa till postkoloniala teorier som kulturrelativisterna gör, är extremt kontraproduktivt, då skjuts kvinnorättsaktivisterna i ryggen, enligt Broula Barnohro Oussi.”, ”Sedan 2001 har dessa ”självklarheter” dansat runt på över tjugo beslutsfattares skrivbord (integrations- och jämställdhetsministrar, statssekreterare och sakkunniga) och ingen, utom två, har tagit ställning till förslagen. De två undantagen gav raka svar: ”Vi kan inte lägga oss i andras kulturer.” Bedrövligt hur sakta det går för alla riksdagspartier att tydligt stå upp för det som bifogade debattörer vädjar om! Jag skäms över riksdagens oförmåga, och rädsla för, att stå upp för alla flickor, pojkar, kvinnor och män som tragiskt drabbas av en människofientlig hederskultur! Det ska vara lätt att göra rätt, TYDLIGA budskap och regler som kraftfullt följs upp gör det lättare för människor från en helt annan kultur än de svenska att förstå att vi inte accepterar hedersförtryck på vårt territorium.
https://www.dn.se/debatt/tiden-ute-for-barnaktenskap-och-oskuldskontroller/

Häxjägare. Visst kan man tycka att ett stort bolag som Hennes och Mauritz ska ha kvalitetssystem som kan försöka undvika onödiga problem. Samtidigt kan man bli ledsen över att det mesta alltid ska misstolkas av några, inte minst konkurrenter som gärna vill vinna fördelar. Det är min övertygelse om att det inte fanns något rasistiskt kopplat till bifogad reklam som blev en dyr erfarenhet för bolaget.
https://www.expressen.se/dinapengar/konsument/hochm-pojkens-mamma-inte-en-rasistisk-bild/

Dagens stjärnor
Mina Centerparti”kollegor” Gunilla Druve Jansson, Emmyly Bönfors och Kristina Jonäng. Ja! Socker i stora mängder ÄR dåligt för folkhälsan! När lär Sveriges riksdag bland annat av våra norska vänner och inför en särskild läskskatt?
https://www.expressen.se/gt/debatt-gt/kott-hotar-inte-klimatet/
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar