onsdag 17 januari 2018

Var går gränsen

Tål vi inte sanningen?
Lite då och då får jag höra resonemang om att ledande politiker som lyfter trygghetsproblem är populister. Att ledande politiker har en skyldighet att balansera debatter och inte bidra till att skrämma upp invånarna. Skrämda invånare får dålig livskvalitet men bidrar inte heller tillräckligt bra till välståndsbyggandet. Jag delar bilden att media ofta sprider negativa berättelser med en starkt svans av dysterkvistar som förstärker hemska händelser. En stor del av vår verklighet är självklart att det också händer en massa fantastiska saker hela tiden i vårt samhälle. Positiva nyheter lyser tyvärr i det stora med sin frånvaro. Det är beklagligt men ett faktum. Personligen försöker jag tala om möjligheter, framgångsexempel och problem som måste lösas. Det finns fortfarande gott om jantemänniskor kvar i Sverige, är det därför positiva "nyheter" eller utspel väldigt sällan sprids? Spridning får däremot nästan alltid tydliga problembeskrivningar och klagomål. Mer av positiva nyheter skulle vara underbart. Jag har försökt skapa en sajt på nätet som hette Bpositive.com. Den drog inte i närheten av nättrafiken som brott, spel och porr gör. Varför tror du att det är så? Oavsett vad man tycker är det politikers uppgift att lyfta problem och att komma med förslag på problemlösning. Att försöka lägga locket på debatter om problem för att problemen är obekväma är en ansvarslös väg framåt. Det är inte ok att inte ordentligt problematisera runt till exempel faktumet att en oskyldig utbytesstudent blir nedskjuten på en pizzeria i Uppsala! Löfvén talade mycket om att "något har gått sönder i Sverige" i förra valrörelsen 2014. Herr Löfvén, trygghetskänslorna i Sverige är trasiga, negativa! Var går gränsen för hur mycket problem vi kan tala om utan att klassas som populist eller svartmålare när man bara beskriver en negativ del av vårt samhälle? Att S inte vill tala om utanförskapsproblematiken förstår jag, de är inte deras paradgren.
http://www.gp.se/ledare/gängkrigens-riktiga-offer-1.5052132
https://som.gu.se/digitalAssets/1375/1375034_145-160-sandstig-o-bretzer.pdf
http://omni.se/svenskarnas-fortroende-for-rattsvasendet-minskar/a/jPzwE0
https://www.svd.se/2017-inte-alls-bara-elande--har-ar-30-positiva-nyheter
Dagens kalkon
Politiker och andra som inte säkerställer att vi får en mycket bättre situation för medmänniskor i behov av organdonation! Vänd på ordningen i lagstiftningen så att vi alla ställer upp som donatorer om vi inte aktivt säger nej till att kunna rädda andra människors liv eller hälsa. Nu! Nu! Nu! Hur svårt kan det vara?
https://www.expressen.se/ledare/regeringen-sover-men-du-kan-radda-liv-/
Dagens stjärna
Illustrerad vetenskap. Det är inte bara vetenskapligt bevisat att dans håller oss friskare och klarare i huvudet i takt med att vi blir äldre. Nu finns också goda råd om hur vi kan hålla våra tänder vita. Inom vetenskapen finns MASSOR av positiva nyheter. Det är främst inom vetenskapliga tidskrifter och mediekanaler samt i mötet med medmänniskor jag fylls av glädje och framtidstro varje dag.
http://illvet.se/manniskan/kroppen/gula-tander-sa-undviker-du-dem

Historiker som också lär oss allt mer om livet på jorden.
http://varldenshistoria.se/kultur/arkeologi/har-ar-de-fem-storsta-historiska-upptackterna-under-2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar