tisdag 2 januari 2018

Inkluderingskrav

Det var bättre förr...
Finns något jobbigare än offerkofteprat eller drömmar om förr? Det gör det säkert men det är rätt ointressant att drömma sig tillbaka till något som aldrig kan bli det samma igen i en ständigt förändrande värld. Och varför leva ett liv i ”offerkofta” istället för att rikta sin energi mot nya utvecklande uppgifter och upplevelser?

Ofta när jag träffar invandrare som kom till Sverige på 60- och 70-talet uttrycker de att det var bättre förr. Då var invandrare med lite annorlunda klingande namn och lite mörkhyade lite exotiskt men få såg dem som annat än annorlunda. Inte som idag där väldigt många betraktas som tärande på samhället trots att de allra flesta som får är självförsörjande. Förr fanns inte alla de generösa bidrag som idag finns. Då jobbade man direkt eller studerade. Något annat var inte möjligt om man skulle få mat på bordet och tak över huvudet. I Uppsala ska verkligen ”välkommen hem, välkommen hit” gälla. Hemma hos mig respekterar vi varandra, vi hjälps åt och vi strävar alltid efter att utvecklas. Hemma hos mig uppför man sig inte som man själv vill. Värdegrunden gäller hemma hos mig. Vad gäller hemma hos dig?

Tydlighet, tydlighet och tydlighet. Hur talar en idrottstränare med dem hen tränar mot framgång? Flummigt? Otydligt? Indirekt? Nej! Tydligt! Om vi vill försvara vårt generella välstånd och vår globala konkurrenskraft krävs ett kompetent, insiktsfullt och tydligt ledarskap. Den mjuka flumtiden är över! I vart fall för de samhällen som vill ha ett generellt högt välstånd och vara konkurrenskraftiga!
http://www.sisuidrottsutbildarna.se/globalassets/sisu-idrottsutbildarna-stod--verktyg/dokument/largruppsledare/att-vara-tranare.pdf
http://www.svenskhandboll.se/imagevaultfiles/id_152/cf_31/tr-narskolans_ledord_-_pedagogiska_tips_till_tr-na.pdf
http://www.idrottsforum.org/articles/hogberg/hogberg080319.pdf
Den som ska tränas mot att nå sin fulla potential och ges en chans att förverkliga den måste också inkluderas i det samhälle varav man är en del. Anosh Ghasri är "klockren" i sin krönika som jag tycker att du ska läsa. Bland annat skriver han: ”en fond av föreställningen att öppenhet är detsamma som avsaknad av krav på egenansvar och anpassning, för att vi skulle nå hit.”. Sverige kan bättre. Sverige måste kunna bättre. Det är ett stort kollektivt politiskt misslyckande att det fått gå så långt innan sunt förnuft och andra länders lärdomar fått genomslag i den svenska migrations- och integrationsdebatten.
Dagens kalkon
De som tycker att debattsidor ska användas för att sälja en religiös trosuppfattning. Sverige ska vara ett tolerant sekulärt samhälle. De som vill sprida sin religion får göra det genom andra plattformar och på egen bekostnad tycker jag. Sakfrågor, sakfrågor och sakfrågor behöver debatteras mer. Debatter om till exempel slöja och religionsfrihet är värdeskapande i ett sekulärt samhälle. Det kanske finns goda argument för varför kvinnor ska fostras att bära slöja. Hittills har inga argument jag accepterar som kloka och jämlikhetsorienterade presenterats. Självklart är mitt utgångsläge att jag vill fortsätta att leva i ett demokratiskt, sekulärt och jämlikt samhälle. Läs gärna den kändistäta debattartikeln jag bifogat om varför det sekulära samhället är så bra och vad som ska känneteckna det.
https://www.expressen.se/debatt/ge-mig-en-chans-att-forklara-islams-mittfara/
https://www.dn.se/debatt/darfor-ar-det-viktigt-med-ett-sekulart-samhalle/

Dagens stjärnor
Sofie Löwenmark. Bra att hon tar i viktiga frågor som många fortfarande vill undvika. Och låt oss hoppas att hennes följande förhoppningar blir verklighet: ”Låt oss hoppas att BRÅ nu sätter kompetens och verklighetsförankring i centrum utan några skygglappar.”
https://www.expressen.se/ledare/sofie-lowenmark/sverige-ar-ett-tryggt-vaxthus-for-is-terrorn/

Ulf Kristersson. Integrationsfrågorna är centrala och påverkar alla andra sakfrågor framöver. Och självklart räcker det inte med tydlig värderingskommunikation, det krävs en kraftfull politik som betydligt bättre än hittills integrerar nysvenskar att bli medskapande krafter runt om i Sverige.
https://www.expressen.se/nyheter/ulf-kristersson-kan-ga-kappratt-at-skogen/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar