måndag 17 oktober 2016

Tårarna rinner

Människan
Jag antar att du har tittat på några naturfilmer under ditt liv. Särskilt tänker jag på fantastiska filmer där olika djur följs och beskrivs. I filmerna beskrivs ofta hur de skapar och försvarar sina revir och hur de upprätthåller maktstrukturer. Även om människan utvecklats mycket, särskilt våra verktyg, de senaste 5.000 åren så har vi kvar mycket av våra grundläggande beteenden. Darwins läror gäller även människor. Det skulle inte skada om fler folkliga företrädare lär sig lite mer om beteendevetenskap kopplat till oss människor. Då tror jag många frågor skulle hanteras klokare och framförallt snabbare.
http://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/evolution/darwinochevolutionsteorin.9932.html
https://sv.wikipedia.org/wiki/Beteendevetenskap
https://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4nniska


Legosoldater
Igår såg jag på ett program om privata arméer, legosoldater, på SVT Dokument utifrån. Jag blev väldigt illa berörd. Inte minst eftersom jag vet vad drivkrafterna inom företag är. Nästan alla företag vill och måste tjäna pengar för att överleva. Nästan alla företag vill också växa. Hur bra passar den ambitionen ihop med FNs strävan att världen ska vara en fredlig plats?... Ja, ja.. Jag är inte naiv. Vi människor har alltid och kommer alltid att konkurrera, individuellt och i grupper. Det förstår den som studerar beteendevetenskap just kopplat till oss människor. Smarta samhällssystem ser till så att vi gör det inom ramen för en nutidsanpassad marknadsekonomi och inom idrotten istället för i blodiga krig. Smarta samhällssystem säkerställer också ett fungerande rättssystem och försvar. Det är naivt att tro att vi här uppe i norra delen av världen är skyddade från olika intressens ambitioner. Det svenska rättssystemet och försvaret måste stärkas för att vi inte ska vara ett enkelt byte för någon/några som av olika skäl vill ta kontrollen över Sverige, eller delar av landet. Jag antar att du förstått att vi har problem med både rättsapparaten och försvaret idag..... Staten brister i sitt huvuduppdrag, hur kunde det hända? Kan skälet vara att det under lång tid varit bristande kunskaper om beteendevetenskap om oss människor inom regeringskansliet?
http://www.svt.se/dokument-utifran/se-program/dokument-utifran-barnsoldatens-nya-jobb-avsnitt-1?autostart=true


Affärsintressen som inte gillar fred
Executive outcome, Sandline International, Blackwater/Academi och AEGIS är exempel på yrkesarméer som du kunde och kan engagera för att förtrycka människor, försvara din makt eller för att ta makten. Upprörd? Jag blir upprörd över att vi inte kommit längre och över att västerländska demokratier nyttjar liknande bolag. Särskilt upprörd blir jag när jag tänker på att en av de som främst drev på invasionen av Irak och Libyen var Dick Cheney med massiva personliga ekonomiska intressen i både den hårda och mjuka militärindustrin. Jag är inte förvånad men vill ändå tro att demokratier som säger sig stå för så mycket positivt ändå kan stoppa människor med så stora egenintressen från att få politiskt inflytande som har avgörande betydelse för väldigt många människors liv.


När jag tittade på dokumentären om privata arméer blev jag som jag brukar när människor far illa väldigt rörd och grät när jag såg hur elaka vi människor kan vara mot varandra. Berättelserna och bilderna som beskrev hur illa de som varit tvingade att vara barnsoldater behandlat sina medmänniskor var vidriga. Självklart är de vidrigaste de som finansierar och leder liknande övergrepp. Inget är nytt under solen. Vi är människor, på gott och ont. Inköpta soldater för att uppnå önskade resultat har flitigt används även genom Sveriges historia. Många av de "bästa" yrkessoldaterna blev adlade och startade efter framgångsrika krigsinsatser för svenska kungar släktträd i Sverige. Jag känner att jag vill säga usch! När upphandlingen av legosoldater gått så långt att de som säger sig försvara fina mänskliga värden köper "billigaste" legosoldaterna blir jag både upprörd och arg! Skamligt! Och självklart måste det internationella regelverket klara av att ställa dessa legoknektar, och deras uppdragsgivare, inför rätta när de "passerar oacceptabla gränser"!
http://readersupportednews.org/news-section2/308-12/16561-focus-cheneys-halliburton-made-395-billion-on-iraq-war
http://www.cbsnews.com/news/making-sense-of-the-blackwater-connection/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Legosoldat
https://sv.wikipedia.org/wiki/Trettio%C3%A5riga_kriget
https://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Outcomes
https://en.wikipedia.org/wiki/Sandline_International
https://en.wikipedia.org/wiki/Academi
http://www.aegisworld.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar