söndag 2 oktober 2016

Change of mind

Kampen om att styra människors uppfattningar pågår som vanligt för fullt. Försöken till indoktrinering och olika former av propaganda är massiv i våra vardagsliv. Vilken verklighet vi befinner oss i påverkas av vilka "glasögon" vi har på oss när vi betraktar den så kallade verkligheten. Visst är det enkelt att förstå? Beroende av våra erfarenheter, utbildningar och ideologiska preferenser ser vi olika verkligheter. De informationskanaler vi väljer och de människor vi omger oss med formar vår världsbild. Vår verklighetsbild styrdes länge i stor grad av vad politiker berättade och vad media valde att förmedla.

I dagens samhälle är det mycket svårare än tidigare för en liten klick, låt oss kalla dem "makten", att försöka styra vilken verklighetsuppfattningar vi får. I den digitala och globala Internetåldern kan det kännas motsägelsefullt. Informationsbruset från alla jordens avsändare av information ökar dock svårigheterna för enskilda avsändare att påverka stora grupper människor. Visst förstår du att det ständigt pågår "kampanjer" för att påverka vårt tyckande? Och visst förstår du att mäktiga krafter, precis som trollkarlar, kan förleda dina tankar? Den som lyckas nå och påverka många människors hjärnor stärker sin makt. "Hollywoods" drömfabriker har självklart varit och är kraftfulla delar av den indoktrinering av tyckande som några vill att vi ska ta till oss. Onekligen har denna "värderingsindoktrinering" länge varit framgångsrik. Personligen är jag inte förvånad över att kinesiska krafter vill ta över så stora delar av drömfabrikens möjligheter. Varför skulle de inte vilja det? Den bifogade artikeln om politik i USA och kinesiska filmindustriambitioner är läsvärd. Följande citat kan ge dig lite inspiration att läsa hela artikeln.
- But the buying spree by Dalian Wanda Group and other Chinese investments in Hollywood, media and entertainment should raise questions that restrictions on creative freedom or media self-censorship will follow, particularly when Dalian Wanda’s C.E.O. is very clear that his goal is to subvert American pop culture’s influence and change the world where rules are set by foreigners, he said.
http://mobile.nytimes.com/2016/10/01/world/asia/china-us-foreign-acquisition-dalian-wanda.html
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Indoktrinering
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/propaganda

Vi är skakigt onekligen allt mer påväg in i en ny tidsepok i människans utveckling. Det är spännande och fullt av möjligheter. På många sätt är det anglosaxiska kollektiva verklighetsuppfattningar, och marknadsekonomiska spelregler, som styrt världen de senaste hundratals åren. Varför skulle det fortsätta att vara så? Asien är vår mest befolkade kontinent och de har massor av kompetenta och ambitiösa invånare. Ett hett tips är att deras olika världsuppfattningar kommer att spridas allt mer runt om på jorden framöver. Det kanske är positivt, eller? Om inte, varför då? Hur mycket av den information vi matas med är falska budskap? Om vi lyssnar på Trump och tror att han är representativ som mäktig avsändare då vet vi att lögner är regelbundna inslag i kommunikationen. Framgångsrik kommunikation skapar framgång.
http://www.synonymer.se/mobil/?query=epok


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar