onsdag 13 mars 2024

Skolan är viktigast

Skolans förmåga och jämställdhetskulturen avgör ett samhälles framgångar

Varför är det så svårt för Sveriges politiker att enas om en fungerande skolform år 2024? Vi lever i en tid med enorma kunskaper som dessutom är enkelt tillgängliga. Det är obegripligt för mig att de som ska värna om invånarnas bästa inte kan enas om hur skolan övergripande ska skötas. Minst 80 procent av partiernas röster borde kunna vara eniga om de ser till svenskarnas bästa. Skolan är väldigt statligt styrd via skollagen, Skolverket och Skolinspektionen. Kopplat till skollagen har också rektor mycket makt. Kommunens politiska makt är mycket begränsad, men finns. Och glöm inte att halva kommunens budget är kopplad till Utbildningsnämndens ansvarsområde. Oavsett vem som styr skolan har politiken misslyckats. Våra elever får inte en konkurrenskraftig utbildning. Nu måste kommun- och rikspolitiker enas om hur barn med särskilda behov bättre ska stöttas. Hur vi får mer fysisk aktivitet i skolan. Hur vi bättre hanterar elever som återkommande är en fara för andra. Sjukt att det inte redan är gjort. 

Skolan är samhällsbyggets viktigaste plats. Oavsett vem man är tvingas man gå i skolan när skolplikten kickar in. Bara i förskoleklass och i grundskolan tvingas vi enligt lag att gå till en arbetsplats och träffa människor som vi kanske inte gillar. Till en plats där många inte trivs för att man saknar vänner eller inte gillar det sociala spel som ständigt pågår. Är det dessutom klasser med över 30 elever och en skola med till exempel 600 elever blir trycket på den enskilde tuffare. Särskilt när tonårens hormoner rusar i kroppen. 

Koncentrationssvårigheter hos barn kan bero på adhd, men också på sådant som mobbning, missförhållanden hemma eller svag teoretisk begåvning. Det är komplext. Men nu ska barn i Stockholm snabbutredas för adhd. Det kan bli ännu en faktor som ökar antalet diagnoser, skriver ett antal kritiska psykologer och psykiatriker på DN DebattFrämst varnar de för att hafsverk till utredningar ökar risken för feldiagnoser. Förändringen är ett godhjärtat försök att komma åt de långa köerna inom barn- och ungdomspsykiatrin. Men vårdpersonalens oro för att snabbheten ska leda till slarv måste tas på allvar.”

Samtidigt är dagens skola, med höga krav på att eleverna ska sköta sitt eget lärande, stora klasser och ett uselt betygssystem, svår att bemästra för många barn. En diagnos ökar chansen att få extra stöd. Troligen är det vad många föräldrar är ute efter när de kämpar för en adhd-utredning. Dessutom kan en del av efterfrågan förmodligen förklaras av de orealistiska krav som vissa barn möter. I USA syns en tydlig trend där högpresterande medelklassföräldrar vill få Adderall utskrivet till sina telningar för att de ska kunna bli framgångsrika. På Ivy League-skolor, där eliten går, är centralstimulantia förvånansvärt vanligt. Sådana tendenser, fast i mindre extrem form, finns även i Sverige. Den sortens efterfrågan bör förstås stävjas, inte gödas. Den enorma efterfrågan på diagnoser kan kort sagt inte lösas med ”snabbmatsutredningar”. Däremot kan efterfrågan minskas genom förändringar i skolan. Och motkrafter måste skapas mot oresonligt krävande föräldrar. Snabbtester för alla inte en hållbar lösning.”

https://www.expressen.se/ledare/adhd-diagnoser-fixar-inte-skolans-problem/

Att gömma problem och till och med ”sminka grisen” är alltid en dålig idé! Dåligt är dåligt och ska avvecklas eller kraftigt förbättras. Linea Lindquist, Expressen, lyfter det nedan.

Järvaskolan i Kista utanför Stockholm brukar hyllas i medierna. Skrapar man på ytan träder en mindre glimrande bild fram.”

https://www.expressen.se/ledare/linnea-lindquist/jarvaskolan-lever-inte--upp-till-sitt-fina-rykte/

Den väldigt statligt styrda skolan kanske ska ändra dag för nationella prov. Efter många påtryckningar har de insett att sista april är en helig dag i Sveriges äldsta kulturbygd med avancerade anor från bronsåldern! Och i Uppsala heter det inte Valborg! Det heter Sista april! Nedan en UNT-artikel om att Skolverket fem i tolv kanske ska planera om provdatumet…

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/uppsalas-fest-kan-flytta-proven-i-hela-landet/jp45xvkj







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar