torsdag 28 mars 2024

Netanyaho en folkmördare

Stoppa slakten av massor av oskyldiga

”The price is to high” säger allt fler ledande amerikaner. I flera månader har jag sagt att det civila priset för Israels rättmätiga krig mot Hamas är extremt för högt. Nu har även framträdande och mäktiga människor i USA fått nog. Inte minst har de fått nog med extremisten Netanyahu. En extremist som USA tillåtit förödmjuka minst två amerikanska presidenter i modern tid genom att skita i vad den amerikanska ledningen vill att de ska göra. Vad säger det oss? 

Chuck Schumer är ett exempel på ledare i USA som säger sig fått nog av team Netanyahu. Han är en stark Israelvän och mäktig demokrat. Han är dessutom jude. Jag känner flera både svenskar och amerikaner med judisk bakgrund som säger ”enough is enough”, och som insett att bara den fredliga och samexisterande vägen är den rätta vägen. 

"Senate Majority leader Chuck Schumer´s warning that Israel risked becoming a “pariah” and his call for new elections marked a momentous moment in modern US-Israel relations. Schumer´s rebuke of Prime Minister Benjamin Netanyahu Thursday contained extraordinarily strong language for a senior US politician criticizing the Israeli government. It was all the more remarkable coming from the New York Democrat who has a long record of staunch support for the Jewish state.

https://amp.cnn.com/cnn/2024/03/15/politics/schumer-israel-speech-analysis

https://edition.cnn.com/2024/03/14/politics/chuck-schumer-israel-election-comments/index.html

https://theconversation.com/pro-israel-but-anti-netanyahu-democratic-party-leaders-try-to-find-the-middle-ground-226050

Att allt fler ledande amerikaner säger ”enough is enough” kanske ”bara” handlar om att det är presidentval i USA 2024 och få röster kan avgöra. Särskilt Demokraterna behöver invandrarröster från Mellanöstern och andra amerikaner som starkt ogillar vad Netanyahu och hans högerhökar till kompis gör. Och är förbannade över USAs flathet när tusentals oskyldiga barn och kvinnor dödas och skadas så som man enkelt kan göra med fiskar i ett litet akvarium och där man själv har enorm förmåga och kraft jämfört med de instängda fiskarna. Eftersom Trump är bästis med Netanyahu kommer alla dessa väljare inte rösta på honom. Men i nuläget är sannolikheten hög att de avstår ifrån att rösta. Det förlorar främst Demokraterna på. 

Det är hög tid för det internationella samfundet att kräva att både Netanyahu och Hamas högsta ledare ställs inför domstol för massmord och krigsbrott. Om nu inte team Netanyahu lyckas döda dem. Och även om palestinierna kokar av sorg och ilska borde de nu försöka samla sig under en ny rörelse kopplad till den palestinska flaggan, en tvåstatsrörelse som de blev lovade 1948 och som nu faktiskt kan bli verklighet. Om palestinierna, trots team Netanyahus extrema övervåld, kan försöka att se tvåstatslösningen som den enda vägen för att levande och kommande palestinska barn ska få en fredlig geografi att kalla hemma. En geografi fri från iranskt inflytande. Ett självständigt, fredligt och sammanhängande Palestina med ledare som visar sin storhet genom att välja fredens väg och inte den aldrig avtagande hämndens väg. Och dessutom lyfta fram ledare som inte är fulla av korruptionens stinkande ledarskap. Finns någon sådan möjlig samlande palestinsk person? En person som kan samla kristna-, muslimska- och ateistiska palestinier att välja den vägen?  Och som måste ha förmågan att slå stenhårt mot alla extremister trots vissa mjukisar i väst som inte förstår att det tyvärr är nödvändigt givet deras konfliktbakgrund och nuvarande kultur. 

Det som nyligen hände i FNs kraftlösa säkerhetsråd var väldigt stort. En fredsresolution riktad mot Israel gick igenom för att USA lade ner sin röst. Har USAs ledning fått nog eller handlar det ”bara” om presidentvalet i november 2024? Nedan kan du se hur omröstningen i FNs säkerhetsråd genomfördes.

https://youtu.be/K5Svrt3qPfQ?si=9UNuVfIjP3lEr-Q6

All extremism är av ondo!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar