Uppsala, bronsålderns huvudsäte i Norden
I Hågadalen-Nåsten och i Gamla Uppsala, i Uppsala kommun, finns kulturarvet från en storhetstid för människor som var bosatta här uppe i norr. Uppsala var centralorten. I Uppsala begravdes bland annat kung Björn. På många sätt är det märkligt att vi inte mer lyfter fram dessa fakta och gör dem så intressanta som de faktiskt är. Egyptierna har sina berättelser om faraonernas välden som lockar massor av turister. Kineserna har bland annat berättelserna runt terrakottaarmén, bara cirka 200 år före Kristus. Den gamla vikingatiden, som kung Björn tillhörde, är över 3000 år gammal.
Det är viktigt att vi bär med oss den historia som en plats bär på. Den innehåller många förändringar. Ibland dåliga. Ofta enbart i en bättre riktning över tid. I Uppsala finns också en industrihistorik att minnas. En sak är säker, den svenska folksjälens naturälskande har gamla anor. Det är inget unikt att gamla kulturer avgudade naturen och dess krafter. Vikingabakgrunden är dock hyfsat unik och den borde vi mycket bättre utnyttja även kommersiellt. Supertråkigt att en ambition om att bygga en nöjespark med Vikingatema i Storvreta slarvades bort!
GPs ledare skriver nedan läsvärt om kulturens betydelse för ett samhälle. Det är oklokt att inte förstå det. Vad var det Winston Churchill sa när vissa under andra världskriget ville skära bort alla anslag till kulturen? "Varför då, vad finns det då att försvara."
"Ett lands identitet formas genom sin kultur och dess symboler. Därför är det vanligt att museum och kulturskatter vandaliseras, förstörs eller stjäls under krig."
"Krig är inte bara soldater i skyttegravar, det är också ideologi och identitet. För att se hur ett väpnat angrepp kan se ut utan när det inte möter en försvarare på stark ideologisk grund kan man jämföra talibanernas maktövertagande i Afghanistan med Rysslands invasion i Ukraina, där ukrainarna visat sig betydligt mycket mer ihärdiga i sitt motstånd."
"Kulturen är en naturlig del av totalförsvaret och det är välkommet att regeringen tar tag i frågan hur den skyddas mot en angripare. Vi lever i en tid där det tidigare otänkbara tyvärr blivit mer sannolikt."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar