söndag 24 mars 2024

Döden som insats

Utan rådgivande folkomröstning

Det är lätt att tycka att andra ska satsa sina liv när man sannolikt inte själv behöver göra det. Jag tycker att Sverige tydligt ska ingå i en försvarsallians med demokratiska västländer. Jag tycker dock att stora beslut som berör väldigt många medborgare alltid ska förberedas med rådgivande folkomröstningar. Råd som folkvalda kan ta till sig eller inte enligt dagens demokratiska ordning. Det minsta en folkomröstning öppnar upp för är en offentlig debatt om för och nackdelar och en tid då många medborgare blir medvetna om att något stort är på gång. Att vara en del av NATO blir förhoppningsvis något positivt. Vi har trots allt ett ryskt politiskt ledarskap som är aggressivt och som inte själva är vid fronten och stöttar sina trupper. Där kan de ju dö i förtid…

USA har tveklöst viktat om sin intressesfär från Europa till Asien. Det är viktigt att förstå. Det är framförallt i Asien som samhällsutvecklingen går våldsamt fort framåt i en del av världen med hälften av jordens befolkning. Även som en del av NATO behöver EUs länder, Norge och Storbritannien kraftigt stärka sin egen försvarsförmåga. Eftersom Asien är mer intressant än Europa är det inte otänkbart att USAs militära resurser går till att försvara USA och strida för sina egna intressen i Asien om det blir ett tredje världskrig. Då måste EUs länder, Norge och Storbritannien själva strida mot ett anfallande Ryssland. Om ett nytt världskrig drar igång kan man tänka sig att de Baltiska staterna blir anfallna. De geopolitiska skälen för det är många. Och efter enormt många miljarder dollar i kostnader drog sig USA ur Afghanistan och lät Talibanerna tog över. Det avtal USA slöt med Talibanerna har de senare svikit på punkt efter punkt. Bland annat att kvinnors rättigheter skulle respekteras…. Vad är artikel 5 värd? Nedan artikel om NATO är läsvärd. 

It remains a unique and enduring principle that binds its members together, committing them to protect each other and setting a spirit of solidarity within the Alliance.”

https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_110496.htm

Idag tillhör de Baltiska gränserna mot Ryssland Sveriges försvarsgräns. Sakine Madon, UNT, skriver nedan att Sverige inte kan mesa sig in i NATO. ”Den som ger sig in i leken får leken tåla, typ”. Jag delar hennes åsikt att man inte får mesa som medlem. Hade en folkomröstning föregått hennes tyckande hade det varit lättare att få svenskarna att ta till sig ett NATO-medlemskap. Att döden blivit mer påtaglig kopplad till svensk militärtjänst ska tas på stort allvar.

SVT rapporterar att allt fler ungdomar behöver mönstra mot sin vilja (13/3). Hundratals åtal har under de senaste åren väckts om brott mot lagen om totalförsvarsplikt. Unga som grupp sticker också ut, tillsammans med kvinnor, i Novusmätningen: de hör till de mest negativt inställda till att svenskar deltar i Natoinsatser.”

Svenskarnas förståelse för och vilja att bidra till försvarsalliansen behöver bli bättre. Det förpliktigar givetvis att vara en del av en gemenskap. Men vår regering bör också bättre värna Sveriges intressen och värderingar. I synnerhet i relation till Natoklassens värstingar.”

https://unt.se/ledare/artikel/sverige-ska-stalla-upp-inte-lagga-sig-platt/jowkgdgl



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar