Det fortsätter att finnas gott om okunskap om mycket. Särskilt mycket okunskap finns om de verkliga verkligheterna i länder utanför det egna. Tyvärr får allt för många okunniga politisk makt i både Sverige och inom EU-byråkratin. Jag har precis läst ut boken ”The long game” av Rush Doshi. Den handlar om Kina och deras långsiktiga plan att bryta USAs dominans över världen. Sedan några år tillbaka har de lyckats bli den balanserande kraften de vill vara till USA. Flinanskrisen och Trumps isolationism i kombination med deras asiatiska + BRICS-bygga gav dem chansen att lyckas. EU borde ta positionen som vågen mellan dessa krafter. Tyvärr klarar inte det europeiska ledarskapet av att ta den rollen. Mycket intressanta samtal med finansmänniskor om både geopolitik och geoekonomi. Och jag jobbar för att mer investeringar ska satsas på Uppsala.
Ett okunnigt perspektiv, och som gärna sprids från krafter i USA, är att Kina inte är ett hållbart samhällsbygge. Det är ett okunnigt synsätt och syftar nog bara till att försvaga konkurrensen från Europa. Det verkar bland annat Macron ha fattat.
Kina har funnits i tusentals år och har bland sin elit länge varit ett mycket framgångsrikt samhällsbygge. Inget annat land har i nutid minskat så mycket fattigdom som Kina de senaste 50 åren. Personligen gillar jag inte att landets folk inte, som i t ex USA, i vart fall har två maktblock att rösta på. Men jag lever inte i Kina och är glad över att vi i Sverige kan välja mellan många partier. Till skillnad från till exempel Indien, Israel, USA och Europa är det ingen religion som format Kinas generella kultur. Det är konfusianismen som byggt kinesisk generell kultur, oavsett vilka som styr det folkrika landet. Konfusianismen är en ”etik och moralfilosofi”, inte en religion. Eller… Nedan en länk till en beskrivning av konfusianismen.
https://www.so-rummet.se/kategorier/religion/andra-asiatiska-religioner/konfucianism
Adam Cwejman, GP, har rätt i att även Kina befinner sig i sin form av kris. Han går dock kraftigt fel i sin analys om hur den påverkar Kinas framtid som USAs balanserande kraft. Volym har alltid betydelse. Konfusianismen, en kultur bland annat uttryckt i ”De tre vise männen” har betydelse. Vise män som representerar: Lärandets betydelse, hälsans betydelse och pengars betydelse. Det sista säkert ett av skälen till att många kineser har ett starkt affärsdriv. Det geografiska läget har också stor betydelse. Det är i Asien som tillväxten och utvecklingskraften är hög. Nu slår till och med kineserna USA avseende sökta patent. En sak kopplat till mängdläran kineserna strulade till var ”ett barns regeln”. Den påverkade deras befolkningspyramid mycket dåligt.
”Men datumet för Kinas kröning som global supermakt skjuts ständigt på framtiden. Frågan är nu om inte chansen till global dominans snarare har kommit och gått. För just nu genomlever Kina en kris som för utomstående och omvärlden kan vara svår att förstå men som på många sätt äventyrar landets framtid och framgång.”
I broilifieringens tid är det intressant att politiska timmar väger tyngre än långvarig praktisk erfarenhet eller på riktigt omfattande och svåra studier. Vad lär man sig av nedan avsnitt av Uppdrag granskning, SVT? Jo, vi behöver många fler erfarna människor med relevanta meriter från den verkliga världen som företräder oss invånare. I vart fall om vi vill få det bättre. Du som vill få det sämre kan fortsätta att rösta på partier som lättat från jordens yta. Du kanske tror att politik är som att hålla på ett fotbollslag? Om du gör det har du inte förstått vad politik är eller vad som krävs för att vår demokrati ska leverera bättre än sämre. Ett exempel på fusk med mängdläran är om man påstår att man har fler akademiska poäng än man har. Obegripligt att man i så granskade roller försöker luras om något så lätt avslöjat. Pinsamt. De är väl för unga för att ha upplevt Refat El Sayeds doktorsskandal…. Det är dumt att ljuga om mängden akademiska poäng. Det är dumt att ljuga. Punkt.
Ett annat exempel på mängdlära, som jag direkt kritiserade när det blev känt, var Riksbankens obligationsköp av företagspapper i fastighetsbranschen. Du inser väl att det åter blev skattebetalarna som fick betala dyrt för åratal av löjlig hause på fastighetsmarknaden. Och tror du den välbetalde Yngves får betala tillbaks något för sina usla affärer? Nej. Inget tjänstemannaansvar här inte.
Precis som inom politiken är analyserna om sakers tillstånd ofta dåliga. Alla partier kan ha både bra och dålig sakpolitik. Ändå döms partier av varandra som bra eller dåliga. Så gör många också kopplat till länder. Tro det eller ej men även länder som USA bär på beteenden och historik som är dålig. Varför inte titta på miniserien ”The Octopus”? Nu ska du inte tolka mig som negativt inställd till USA. Det finns väldigt mycket jag gillar med det samhället. Mitt budskap är, allt är aldrig svart eller vitt i människans närhet. Och volym har alltid betydelse. Avgörande betydelse.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar